În lume

articolul anterior articolul urmator

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atacat Academia Suedeză: Premierea lui Peter Handke cu Nobel „reprezintă o complicitate la opresiune“

15
10 Dec 2019 21:17:33
Autor: News.ro

Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a condamnat decizia Academiei Suedeze de a-i acorda premiul Nobel pentru Literatură scriitorului austriac Peter Handke, precizând că aceasta echivalează cu "complicitatea la opresiune", potrivit aa.com.tr.

Remarca lui Erdogan a venit după ce austriacul Peter Handke a fost premiat cu Nobelul pentru Literatură pe anul 2019, el fiind acuzat de faptul că neagă genocidul din Bisnia în 1995. 

În timpul unui discurs care a avut loc cu ocazia Zilei Drepturilor Omului în capitala Ankara, Erdogan a spus că Turcia nu va participa la ceremonia Nobel, subliniind că "premierea unui astfel de criminal reprezintă o complicitate la opresiune". 

Preşedintele a descris Academia Suedeză drept o fundaţie care acţionează politic şi ideologic. 

Handke este cunoscut drept un mare admirator al fostului lider sârb Slobodan Milosevic, care a murit în 2006 în timp ce era acuzat de Tribunalul de la Haga de crime de război şi de genocid. 

"Luaţi atitudine dacă îi sprijiniţi pe sârbi", a scris Handke în timpul războiului din Kosovo între 1998 şi 1999. 

Mai multe voci s-au arătat indignate, după anunţul Academiei Suedeze, în Bosnia şi în Kosovo faţă de atribuirea Nobelului pentru Literatură austriacului Peter Hanke, denunţat ca un admirator al lui Slobodan Miloşevici şi un "negaţionist" al crimelor din timpul războaielor din fosta Iugoslavie.

În 2006, Handke a devenit un scriitor controversat pentru declaraţiile sale în favoarea Serbiei, ca urmare a războaielor care au însângerat fosta Iugoslavie. El a asistat la funeraliile fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, condamnat pentru crime de război contra umanităţii şi genocidului, şi care a murit în închisoare.

În cadrul ceremoniei de la Stockholm, Handke va primi 9 milioane de coroane suedeze (952.000 de dolari), precum şi o medalie şi o diplomă. 

Turcia a anunţat că se va alătura Albaniei, Kosovo şi Croaţiei în boicotarea ceremoniei de decernare a premiilor Nobel de la Stockholm şi nu îşi vor trimite ambasadorii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Camelian Propinatiu
10.12.2019, 21:56:48

Nu e bine politicienii să se apuce de literatură, adică să se ia de scriitori. Şi Alma Mahler şi-ar fi dorit un Nobel pentru alt austriac, Franz Werfel, care în chiar 1933 publicase Die vierzig Tage des Musa Dagh.

+2 (2 voturi)
Ion Capsuna
10.12.2019, 22:28:29

Cine vorbea despre opresiune... Tocmai "democraticul" Erdogan! Nu stii ce sa faci: sa rizi sau sa plingi...

+5 (5 voturi)
Manole Marin
10.12.2019, 23:30:06

Ehe de cand a venit Erdogan in functia de presedinte a inchis toate spitalele psihiatrice si pe medici i a trimis acasa. De ce oare? Cred ca era un zvon!..

+2 (2 voturi)
Necula Mario
10.12.2019, 23:58:04

Cel putin sper ca toti ( macademia suedeza ateista , scriitorul austriac , anti bosniac si sultanul din Constantinopol, anti European si anti crestin , sa recunoasca , ca toti sunt de accord cu un lucru : Europa este Unita !... Si toti recunosc aceasta...Cu exceptia lui Boris Johnson , bineteles...

0 (4 voturi)
Sorin Barbu
11.12.2019, 00:36:33

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (15)