Preşedintele Turciei se declară dispus să reintroducă pedeapsa cu moartea, în ciuda opoziţiei Uniunii Europene VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acordat un interviu postului pan-arab Al Jazeera
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acordat un interviu postului pan-arab Al Jazeera

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că va aproba o măsură parlamentară de reintroducere a pedepsei cu moartea, chiar dacă acest lucru ar pune în pericol eforturile Turciei de a adera la Uniunea Europeană, transmite DPA.

„Lumea nu este doar Uniunea Europeană. Nu aveţi pedeapsa capitală în SUA, Rusia, China şi în alte multe ţări? Da“, a afirmat el în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera la Ankara, după ce a fost întrebat dacă va semna o astfel de măsură în ciuda obiecţiilor clare ale Uniunii Europene, care interzice pedeapsa capitală. 

„Dacă parlamentul ia această decizie, atunci datoria autorităţilor este de a deschide calea pentru ca această pedeapsă să fie reintrodusă“, a spus el, adăugând că „oamenii au cerut-o. Ei au ieşit în stradă şi au continuat să strige «pedeapsa capitală, pedeapsa capitală, pedeapsa capital㻓, a afirmat Erdogan în cadrul interviului, care a fost tradus în limba engleză.

Pe de altă parte, ca urmare a puciului eşuat de vineri seară, în Turcia a fost instaurată de joi, de la ora locală 1.00, stare de urgenţă pe o perioadă de trei luni, o măsură ce ar urma să permită autorităţilor să ia măsuri rapide împotriva celor consideraţi responsabili de tentativa de lovitură militară de stat eşuată.

Erdogan a insistat că instaurarea stării de urgenţă este în deplină conformitate cu Constituţia şi nu încalcă statul de drept sau libertăţile cetăţeneşti fundamentale.

La rândul său, vicepremierul turc Mehmet Simsek a declarat că starea de urgenţă nu va afecta libertăţi cetăţeneşti fundamentale, între care libertatea de mişcare, dreptul la adunare şi libertatea presei, potrivit agerpres.ro, care preia DPA.

„Nu este legea marţială din anii '90“, a menţionat Mehmet Simsek într-o serie de postări pe Twitter, referindu-se la o perioadă turbulentă din trecutul Turciei.

„Viaţa oamenilor obişnuiţi se va defăşura normal, afacerile se vor desfăşura ca de obicei. Respectăm principiile economiei de piaţă“, a afirmat el. „Nu va fi nimic diferit de normele impuse de partenerii noştri europeni“, a subliniat oficialul turc.

Premierul Binali Yildirim a afirmat într-un mesaj apărut pe Twitter că starea de urgenţă nu vizează „viaţa de zi cu zi“, ci o „funcţionare rapidă“ a mecanismelor statului.

Până în prezent în jur de 60.000 de militari, poliţişti, judecători, funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi, reţinuţi sau sunt investigaţi în Turcia după lovitura de stat militară eşuată de săptămâna trecută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite