În lume

articolul anterior articolul urmator

Presupusul incendiator al Parlamentului sud-african este un bărbat fără adăpost, inculpat de „terorism”

1
11 Jan 2022 14:44:22
Autor: News.ro
Foto Twitter
Foto Twitter

Bărbatul suspectat de faptul că se află la originea incendiului care a devastat Parlamentul sud-afrian la 2 ianuarie, la Cape Town, Zandile Christmas Mafe, în vârstă de 49 de ani, a fost inculpat marţi cu privire la „terorism”, în timp ce numeroase voci cer eliberarea acestui bărbat fără adăpost, pe care-l consideră un ţap ispăşitor, relatează AFP.

Zandile Christmas Mafe a fost arestat duminică, în timp ce se afla în incinta Parlamentului şi a fost inculpat, trei zile mai târziu, într-o scurtă şedinţă la Tribunalul din Cape Town.

Inculpatul ”este vnovat de delict de contravenţie la prevederile privind (...) apărarea democraţiei de terorism şi activităţi asociate”, se arată în actul acuzării, pe care AFP scrie că l-a consultat.

”ELIBERAŢI-L PE MAFE!”, ”EL E NEVINOVAT!”

 

Bărbatul a fost acuzat de faptul că a intrat prin efracţie în imensul imobil situat în centrul Cape Town, de faptul că a ”dat foc clădirilor Parlamentului” şi a furat ”laptopuri, veselă şi documente”.

După ce a fost arestat, numeroase voci subliniază că el este doar un ţap ispăşitor şi că nereguli în domeniul siguranţei şi la sisteme antiincendiu sunt de vină.

”Eliberaţi-l pe Mafe!”, ”El este nevinovat!”, se putea citi pe banderole afişate de către aproximativ 30 de manifestanţi la Tribunalul din Cape Town, în deschderea şedinţei.

Un bărbat fără adăpost care participa la această manifestaţie a prezentat propria versiune cu privire la incendiul din zorii lui 2 ianuarie.

El declară că dormea pe strada de lângă clădire şi că a auzit un fel de bufnitură.

El dă asigurări că a înţeles apoi că era vorba despre o efracţie, înainte să izbucnească incendiul în clădire.

Potrivit primelor rapoarte ale autorităţilor sud-africane, sistemul de detectarea incendiilor era ”defect”.

”Stropitorile nu au funcţionat”, iar întregul sstem de stingere prin stropire cu apă a fost supus unei revizii pentru ultima oară în 2017.

O inspecţie prevăzută în februarie 2020 nu a avut loc, potrivit acestor rapoarte.

Pompieri sud-africani au luptat timp de 48 de ore pentru a controla în întregime incendiul care a devastat sediul în care se reuneşte Adunarea Naţională.

Nicio victmă nu a fost înregistrată în acest incendiu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
11.01.2022, 17:51:31

In esenta, articolul si toata intamplarea sunt extraordinare si reprezentative pentru ce se intampla acum in Africa de Sud.. Am citit cu aviditate si in NYT. Sigur ca partidul lui Mandela era un partid comunist si el insusi avea ceva "daruri" de pe la rusi, dar nu mi-am dat seama pana acum ce idei anarhice si comuniste a transmis in societatea sud africana. Efectiv, paturi largi din Africa de Sud considera ca omul strazii care a patruns ilegal, a furat si a incendiat trebuie eliberat pe motiv ca sistemul de alarma si incendiu erau defecte iar individul era sarac si flamand (bietul de el)...

Modifică Setările