Prezentatorii TV afgani poartă mască pentru a-şi sprijini colegele după decretul talibanilor: „Simt că cineva m-a prins de gât şi nu pot vorbi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Twitter / Hassan Sajwani
Foto Twitter / Hassan Sajwani

Prezentatorii TV din Afganistan poartă măşti la transmisiunile live pentru a-şi arăta solidaritatea, după ce talibanii au emis un ordin prin care jurnalistelor le este impus să îşi acopere chipul.

Într-un manifest numit #FreeHerFace pe reţelele de socializare, bărbaţii de la postul Tolo News au purtat măşti pentru a imita efectul voalului pe care femeile au fost forţate să îl poarte după o represiune a talibanilor.

Ministerul taliban pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului a ordonat tuturor instituţiilor media afgane să impună folosirea măştilor sau a voalului pentru prezentatoare. Decizia a fost definitivă şi nu a existat loc de dezbatere.

Lema Spesali, în vârstă de 27 de ani, prezentatoare de ştiri pentru 1TV din Kabul, a declarat pentru The Guardian că a primit vestea ultimului decret al talibanilor duminică dimineaţă, când a sosit la birou. „Doi membri talibani au venit la biroul nostru şi au spus că decizia privind măştile obligatorii pentru femei trebuie să fie pusă în aplicare.

Am avut o întâlnire cu şefii de la birou şi am ajuns la concluzia că trebuie să acceptăm ordinul talibanilor, dar am decis ca şi colegii bărbaţi să poarte măşti şi să stea alături de noi, femeile”.

Pe parcursul a nouă luni de guvernare talibană, prezentatoarea a fost, de asemenea, forţată să schimbe hainele ei colorate cu rochii lungi şi este dezamăgită şi şocată de cea mai recentă ldecizie a autorităţilor. „Nu pot sa respir. Trebuie să pronunţăm cuvintele cu acurateţe. Este foarte greu să citeşti ştirile cu mască.” a mai declarat ea.

Este greu să fii femeie într-o ţară precum Afganistan

Un prezentator TV, în vârstă de 29 de ani, de la un canal privat de televiziune, care a rămas anonim din motive de securitate, a declarat pentru The Guardian că el şi alţi colegi bărbaţi şi-au pus măşti pentru a lucra în ultimele două zile. Când ordinul talibanilor a ajuns în biroul lor, a spus el, colegele lor au fost în mod clar dezamăgite.

„Să faci spectacol purtând o mască este foarte enervant”, a spus el. „Când performez cu mască, simt că cineva m-a prins de gât şi nu pot vorbi.”

El a spus că el şi colegii săi vor continua să protesteze până când talibanii îşi vor reconsidera decizia.

Un alt prezentator bărbat, care nu a vrut să fie numit, a spus că în timp ce a purtat o masca la job şi-a dat seama cât de greu este să fii femeie într-o ţară precum Afganistanul. „Când am văzut-o pe colega mea punându-şi o mască pe faţă şi apoi apărea pe ecranul televizorului, am plâns”, a spus prezentatorul. „Atunci am decis să port o mască şi să protestez”.

Femeile pot face trei luni de închisoare

Într-un interviu acordat CNN, fostul preşedinte afgan, Hamid Karzai, printre alţii, le-a cerut prezentatoarelor să sfideze ordinul talibanilor şi să nu poarte măşti. Contul oficial de Twitter al talibanilor i-a răspuns lui Karzai: „În ultimele două decade, Domnul Karzai şi-a dorit orice formă de libertate pentru surorile afgane şi a pavat drumul acestor libertăţi pentru a-i face pe străini fericiţi, dar soţia sa nu a apărut în media precum ea şi-a dorit pentru restul afganilor”.

Ministerul Propagării Virtuţii şi Prevenirii Viciului a anunţat că purtarea unui hijab este „necesară”, iar cel mai bun tip este burqa şi hijab-ul arab negru.

Conform noului ordin, în prima instanţă a nerespectării ordinului, talibanii vor sfătui şi îndruma femeia; ca un al doilea pas ea va fi chemată să discute cu talibanii şi al treilea pas va consta în închisoare timp de trei zile. De ordin sunt vizaţi şi udele masculine ale fetei, care vor fi duse în instanţă şi condamnate la o pedeapsă corespunzătoare.

Sahar Fetrat, o activistă feministă afgană care lucrează pentru Human Rights Watch, a declarat pentru The Guardian: „Jurnaliştii bărbaţi au purtat măşti de protecţie. Este un act grozav. Este unul dintre puţinele cazuri în care bărbaţii afgani fac ceva simbolic, deoarece toată rezistenţa şi protestele împotriva vălului de până acum au fost ale femeilor.

„Întrebarea este oare ar purta hijab? S-ar acoperi cu burqa dacă li s-ar cere? Dar cât de departe vor merge lucrurile? Toată ţara va purta burqa? Şi ce facem cu acea furie şi emoţie? Unde ne duce? Acestea sunt întrebări importante.”

În primele luni ale celei mai recente guvernări talibane din Afganistan, un ordin a făcut hijab-ul obligatoriu pentru femeile jurnaliste, dar nu toate s-au conformat. Cu toate acestea, până în septembrie, mai puţin de 100 din cele 700 de femei jurnaliste din Afganistan mai lucrau.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite