Prima întâlnire majoră SUA-China din epoca Biden: certuri fără perdea în faţa camerelor de filmat. „SUA n-are dreptul să ne vorbească de sus” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea la nivel înalt între China şi Statele Unite / Alaska / 18 martie 2020 / FOTO Frederic J Borwn/AFP/Getty Images
Întâlnirea la nivel înalt între China şi Statele Unite / Alaska / 18 martie 2020 / FOTO Frederic J Borwn/AFP/Getty Images

Reprezentanţii de rang înalt ai Statelor Unite şi ai Chinei s-au întâlnit, joi, în Alaska pentru prima rundă de discuţii bilaterale de la venirea lui Joe Biden la Casa Albă. Conform aşteptărilor, relaţiile au fost unele reci, cele două părţi acuzându-se reciproc chiar în faţa jurnaliştilor.

Nu se întâmplă foarte des la nivel înalt ca încordarea relaţiilor dintre două state să fie atât de evidentă. Ori să fie lăsată cu atât de multă uşurinţă să fie surprinsă de presă. S-a întâmplat, însă, în Alaska, unde Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane, şi Jake Sullivan, principalul consilier pe probleme de securitate al lui Biden, au schimbat reproşuri cu şeful diplomaţiei chineze, Yang Jiechi şi consilierul de stat Wang Yi.

„Vom discuta serioasele îngrijorări pe care le avem faţă de acţiunile Chinei, inclusiv situaţiile din Xinjiang, Hong Kong, Taiwan, atacurile cibernetice asupra Statelor Unite şi coerciţia economică aplicată aliaţilor noştri. Fiecare dintre aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe reguli care păstrează stabilitatea globală”, a spus Blinken, cu oficialii chinezi de cealaltă parte a mesei, încă din primele clipe ale discursului.

A venit apoi rândul lui Yang, care, într-un discurs de 15 minute, a punctat principalele probleme pe care le are cu SUA. Acesta a vorbit despre ceea ce a catalogat drept starea îndoielnică a democraţiei din Statele Unite, despre tratamentul la care sunt supuse minorităţile în America şi a criticat politica externă şi comercială a Washingtonului.

„SUA îşi foloseşte forţa militară şi hegemonia pentru a ţine sub control şi a suprima alte state. Abuzează de aşa-numitele noţiuni de securitate naţională pentru a obstrucţiona schimburile economice normale şi incită unele ţări să atace China”, a spus Yang.

Tonul discursului său este poate rezumat cel mai bine de următoarea replică: „Vreau să remarc că aici, în faţa părţii chineze, SUA nu are calificarea de a spune că vrea să vorbească cu China de sus, dintr-o poziţie de putere. (...) SUA nu era calificată să spună astfel de lucruri nici acum 20 sau 30 de ani pentru că nu acesta e modul  în care interacţionezi cu poporul chinez”.

Replicile au continuat pe acelaşi ton pentru mai bine de o oră, până a ieşit presa din sală. O întreagă tevatură a fost creată şi de acest subiect, cele două părţi fiind incapabile să cadă de acord asupra momentului în care presa să se retragă şi continuând să schimbe replici tăioase în faţa jurnaliştilor. 

x

Politica lui Biden faţă de China

Cu toate că în campanie Biden a fost adesea atacat de republicani că nu va fi suficient de dur cu China dacă va ajunge la Casa Albă, ultimele săptămâni au cunoscut o schimbare în atitudinea principalilor lideri republicani din Senat, notează The Guardian. Aceştia l-au îndemnat subtil pe Biden să refacă relaţiile Statelor Unite cu aliaţii, afectate sub administraţia Trump, pentru a avea o poziţie mai bună în confruntarea cu China.

Momentan, politica lui Biden faţă de China e încă în primele stadii, Casa Albă nefiind încă hotărâtă cum să acţioneze în problema tarifelor vamale impuse de administraţia Trump. Poate fi, însă, remarcat un accent mai mare pus pe criticarea Beijingului din perspectiva valorilor democratice şi ale încălcărilor drepturilor omului.

Washington a reiterat că va lucra cu China atunci când crede că e în propriul interes, citând colaborarea în problemele climatice şi în combatarea pandemiei ca exemple. La întâlnire, Blinken a spus că speră ca Beijingul să-şi folosească influenţa pentru a convinge Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare.

Blinken a promis înainte de întâlnire că va ridica în mod serios problema reprimării brutale a populaţiei uigure din Xinjiang, unde experţii ONU spun că peste un milion de etnici uiguri şi alte minorităţi sunt ţinuţi în adevărate lagăre de reeducare, acţiuni descrise atât de administraţia Trump, cât şi de cea democrată drept un genocid. Yang a reiterat că Beijingul se opune cu fermitate oricărei interferenţe americane în afacerile interne ale Chinei.

Întâlnirea din Anchorage, Alaska va continua vineri.

Citeşte şi:

Paza de Coastă a SUA îşi creşte prezenţa în Pacific pentru a contracara China

Statele Unite ameninţă cu sancţiuni toate părţile implicate în proiectul Nord Stream 2

Biden spune că Putin este „un criminal” şi va suporta consecinţe pentru actele sale: „Veţi vedea în curând preţul pe care îl va plăti”

Replica lui Putin după ce Biden l-a făcut „criminal” 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite