Prima olimpiadă sud-americană pe fond de criză politică prelungită

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Gazeta do Povo
Sursă foto: Gazeta do Povo

Brazilia a organizat Jocurile Olimpice de Vară, prima olimpiadă găzduită de America de sud. În acelaşi timp cu entuziasmul pentru întâlnirile sportive, spectatori din întreaga lume au urmărit şi imagini cu defilarea torţei olimpice acompaniată fiind de protestele cetăţenilor care strigau deja binecunoscutul „Fora Temer!” (Jos Temer!)

Criza politică continuă: Fora Dilma! Fora Temer!

Aşa cum scriam în mai, preşedinta Braziliei Dilma Rousseff (2010-2014, 2014-2018) este acuzată că a întârziat plăţi pentru a diminua deficitul bugetar şi a-şi uşura realegerea în 2014. Deşi aceste acuzaţii s-au dovedit false, procesul pentru destituirea sa continuă.

După ce în aprilie Camera Deputaţilor vota demararea procedurii de destituire, Senatul s-a pronunţat pe 10 august în favoarea începerii destituirii cu 59 de voturi pentru şi 21 împotrivă. Într-un mesaj adresat naţiunii, pe 16 august, Dilma sugera necesitatea organizării de alegeri pentru a ieşi din actuala criză politică. Pe 25 august începe procesul de destituire a preşedintei Dilma Rousseff şi şansele ca acesta să nu se încheie cu terminarea mandatului său cu 2 ani înainte de termen sunt în acest moment destul de reduse.

Criza politică braziliană priveşte întregul sistem politic. Fostul preşedinte Ignacio Lula da Silva (2002-2010), un aliat al Dilmei şi lider fondator al PT (Partidul Muncitorilor), partidul de guvernământ se pregăteşte şi el de proces. Lula este acuzat că a dorit blocarea procesului care vizează compania Petrobras care se află la originea celui mai mare scandal de corupţie din ultimele decenii.

Actualul preşedinte interimar, Michel Temer este şi el contestat şi pancarte cu „Fora Temer!” (Jos Temer) au împânzit lumea întreagă dar şi oraşele braziliene, mai ales în contextul Jocurilor Olimpice care tocmai s-au încheiat. Fostul vice-preşedinte Michel Temer, este susţinut în noua funcţie de un procent de doar 10% din populaţie. Lipsa sa de legitimitate nu îl împiedică să anuleze reforme importante introduse de fostele guverne PT.

Criza economică: olimpiada pentru bogaţi

Costurile Olimpiadei, evaluate la 11.6 miliarde de dolari, sunt considerate a fi exagerate de o majoritate a populaţiei braziliene. Înainte de începerea Jocurilor Olimpice, 63% din brazilieni estimau că acestea vor face mai mult rău decât bine şi 51% nu erau interesaţi de ele.

Aceste costuri fabuloase constrastează cu starea economică precară pe care o vede ţara. Astfel, la Rio de Janeiro a fost declarată starea de calamitate din cauza lipsei fondurilor pentru a plăti funcţionarii publici. Protestele contra olimpiadei au fost văzute şi înainte de inaugurare, cu atacurile asupra purtătorilor torţei olimpice. Chiar unul dintre aceşti purtători de torţă a susţinut înlăturarea preşedintelui interimar Michel Temer cu mesajul deja celebru „Fora Temer!”

Una dintre problemele puse de sosirea oaspeţilor străini era pentru autorităţile braziliene, securitatea. Astfel peste 85.000 de soldaţi au împânzit străzile braziliene în speranţa împiedicării unor evenimente nedorite. Abuzurile săvârşite de poliţişti au fost deja semnalate de organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului precum Amnesty International, care atrăgea atenţia că în lunile premergătoare Jocurilor Olimpice, crimele comise de poliţia din Rio au crescut cu 103%!

De la sfârşitul secolului 19, oraşele braziliene au văzut dezvoltarea favelelor, adică a unor locuinţe la origini temporare pentru migranţii interni. În timp, aceste locuinţe temporare au devenit permanente şi cartiere întregi s-au format pe lângă marile oraşe sau în interiorul acestora. Pentru a construi infrastructura necesară pentru jocuri, companii private apropiate de guvern au negociat planurile a ceea ce vor deveni după olimpiadă apartamente de lux. Satul olimpic a fost construit de compania controlată de miliardarul Carlos Carvalho şi de Odebrecht, companie implicată în marile scandaluri de corupţie pe care le-a văzut Brazilia în ultimii ani.

Distrugerea favelelor pentru a construi diferite facilităţi pentru olimpiadă i-a afectat în mod direct pe cei mai săraci locuitori ai unor favele precum Vila Autodromo, din care au fost mutate 825 de familii. De fapt, în total, din 2009, 20.000 de familii au fost mutate pentru a construi diverse facilităţi olimpice. Ceremonia de deschidere a JO a fost coordonată de regizorul Fernando Meirelles, al cărui cel mai important film este Ciudade de Deus sau Oraşul zeilor, un comentariu acid despre favele şi despre traficul de droguri care le macină. Ceremonia de deschidere a inclus, deci, referiri la favele, dar într-o variantă idealizată, departe de realitate.

Medalii pentru latino-americani: 51

Latino-americanii au obţinut 51 de medalii olimpice. Brazilia s-a situat pe locul 13 în clasamentul pe ţări ca urmare a obţinerii a 19 medalii, din care 7 de aur. Cuba s-a situat pe locul 18 cu 11 medalii, 5 de aur. Columbia a ocupat locul 23 cu 8 medalii, 3 de aur. Argentina s-a situat pe locul 27 cu 4 medalii, 3 de aur. În clasament urmează pe locul 61 Mexic cu 5 medalii, Venezuela cu 3 şi Republica Dominicană cu 1.

Vă aştept şi marţea viitoare cu un alt articol despre America latină!

Între timp, puteţi urmări alte ştiri latino-americane pe pagina mea de Facebook, Observator America latină.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite