În lume

articolul anterior articolul urmator

Primele informaţii şi efecte despre înţelegerile între Putin şi Trump la Helsinki

36
22 Jul 2018 11:10:08
Cristian Unteanu
FOTO AFP
FOTO AFP

Nespus de interesante sunt informaţiile şi deosebit de spectaculoase sunt primele efecte certe a ceea ce liderii celor două super-puteri au negociat şi acum responsabilii de pe eşaloanele inferioare trebuie să pună în aplicare.

Iată prima informaţie de mare interes venită pe canalul DebkaFiles, un site din Israel reputat prin calitatea cu totul deosebită a informaţiilor sale provenite, cum mi se pare a fi foarte evident, din contacte la cel mai înalt nivel în cadrul structurilor armatei şi serviciilor de informaţii. Iată ştirea:

Scandalul privind modul în care Preşedintele Trump i-a luat apărarea Preşedintelui Putin împotriva serviciilor de informaţii americane în timpul conferinţei de presă de la Helsinki - pentru care, într-un fel, s-a scuzat -  i-a servit şi lui pentru a distrage atenţia de la extraordinarul acord în domeniul militar şi al informaţiilor la care cei doi preşedinţi au ajuns în secret în timpul Summitului, cu acordul Israelului. DebkaFiles a putut avea un acces exclusiv la acest acord şi poate afirma în premieră că acesta priveşte conferirea către Federaţia Rusă a responsabilităţii pentru tot ceea ce înseamnă controlul integral al zonelor din sudul şi sud-vestul Siriei cu frontiere sale cu Israelul şi Iordania. integral al Siriei cu Israelul şi Iordania, incluzând, cel mai important aspect, punctele pe observaţie şi supraveghere de la înălţimea cărora se acoperă toate părţile din Siria, Irak, Iordania, Israel, Liban şi estul Mediteranei. Prin asta, Trump şi Netanayahu i-au dat lui Putin un argument de forţă pentru dezvoltarea prezenţei Rusiei în Siria şi în întreaga regiune.“

Foarte importantă informaţie dacă realitatea următoarelor săptămâni o va verifica în totalitate. Foarte importantă deoarece localitatea strategică Quneitra a fost recucerită de armata siriană pe 19 iulie şi, acum, trupele fidele regimului Assad sunt deja poziţionate pe aliniamentele deţinute înainte de revolta din 2011.

Oficialii israelieni şi conducătorii militari - continuă aceeaşi sursă -au fost uluiţi de un mesaj venit de la Damasc în care se afirma că Acordului din 1974 de separare a forţelor pe care ambele guverne l-au resuscitat în această săptămână, permite avioanelor militare siriene, inclusiv elicopterelor de asalt şi avioanelor fără pilot (UAV) să survoleze zonele de separaţie din Golan până la frontierele Isrîelului. Damascul a trimis la Moscova o copie a acestui acord, odată cu avertismentul că orice încercare a armatei israeliene de a doborî un avion sirian ar însemna o violare a acestui acord, cu susţinere reiterată la Helsinki de către Preşedinţii Trump şi Putin.“

Deocamdată, este o informaţie din surse credibile, să vedem dacă există într-adevăr o confirmare ulterioară a unei tendinţe de altfel vizibile în teren de mai mult timp, un fel de acord tacit al americanilor prin care se conferă Rusiei predominanţa absolută în în Siria şi, în consecinţă, posibiltatea de a-şi continua propria implantare militară masivă ce-i garantează deja superioritatea terestră şi aeriană într-o regiune importantă din Orientul Apropiat. Aceasta însemnând, totodată, apariţia perspectivei ca ruşii să-şi poată consolida masiv dimensiunea navală din estul Mării Mediterane. 

Ce avem însă dincolo de informaţii? Există situaţii care pot fi considerate derivate direct dintr-un eventual acord direct, chiar dacă informal, realizat la Helsinki, urgent de implementat deoarece modelează negocierile pentru următoarea reuniune Trump-Putin, cea convocată neaşteptat de rapid la Washington în această toamnă? Posibil, deoarece, dacă la Helsinki înţelegerile au fost informale, prima reuniune formală şi, eventual, primele acorduri pe teme precise, de-abia acum urmează.

Ca un preludiu în acest sens putem interpreta afirmaţia lui Jim Mattis, Secretarul american al apărării, care a spus că este important să fie demarat un sistem care să permită formularea de derogări la legea CAATSA (Counter America's Adversaries Trough Sanctions Act), cea prin care se impun sancţiuni ţărilor care cumpără armament rusesc. Cadou imens pentru Putin, şansă de uriaşă importanţă strategică şi economică pentru Rusia, ţară a cărei economie începuse să sufere de pe urma numeroaselor pachete de sancţiuni, cele privind piaţa armamentelor fiind printre cele mai dureroase deoarece, pe lângă pierderi financiare enorme, punea şi o presiune considerabilă asupra aliaţilor săi, mai ales a celor din Organizaţia de cooperare de la Shanghai şi a unor ţări africane sau din Orientul Apropiat...

Important din punct de vedere politic deoarece legea CAATSA a fost adoptată în 2017 tocmai pentru a penaliza Rusia pentru susţinerea acordată separatiştilor din Ucraina. „Rusia trebuie să plătească pentru comportamentul său agresiv şi destabilizator şi pentru ocuparea ilegală a Crimeei - a afirmat Mattis într-un comunicat de presă. Cu toate acestea, în timp ce impunem sancţiuni necesare şi meritate pentru ceea ce înseamnă atitudinea lor răuvoitoare, este imperativ să se ofere Secretarului Apărării posibilitatea derogării de la prevederile legii CAATSA“. Asta în scopul de a nu arunca în mod definitiv aceste ţări în braţele Rusiei.

Care ţări se confruntă cu acest risc? În imediat, observaţiile lui Mattis se pot aplica Turciei şi Indiei, ambele ameninţate cu posibilitatea de a fi sancţionate de SUA în termenii legii respective pe tema achiziţiei de sisteme ruseşti antiaeriene S-400 (acord semnat deja de Turcia, în stadiu de negociere avansată în cazul Indiei). Ar putea beneficia aceste ţări de derogări? Dacă da, atunci carnetul de comenzi al ruşilor s-ar putea umple rapid, iar implicaţiile politice evidente ar semăna cu delimitarea unui acord privind delimitarea frontierelor pentru vânzarea de arme pe piaţa mondială.

Este posibil să înceapă o competiţie de oferte de sisteme de arme super perfomante şi de tehnologii militare, foarte convenabilă pentru ambele industrii, atât rusească cât şi americană, dar mărind brusc, exponenţial, şasele de a vedea evoluând conflictele actuale, asta deoarece bani pentru arme se vor găsi oriunde şi oricând.

Partida de şah finală a început şi se ştiu deja partenerii. Cine nu-i ştie, înseamnă că nu a avut informaţiile necesare, corect şi la timp.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Utilizator Adevărul
22.07.2018, 11:19:39

Comentariu considerat abuziv.

Gar Ed
22.07.2018, 11:31:31

Pana se trezeste vreun ultra patriot american si il asasineaza pe Trump.

-9 (13 voturi)
Lucifer
22.07.2018, 11:44:18

Vreţi să spuneţi că "Marele Troc" SUA-Rusia a fost făcut? Cu ignorarea, vai, a "Europei noastre"? Ca părere, interesul SUA şi al Rusiei de a apăra Israelul şi de a stabiliza cumva situaţia din Orientul Mijlociu este bună. Da' Turcia ce-o zice? Dar Iranul? Ciudat, dar trebuia făcut ceva pentru pacificarea Orientului Mijlociu. Eei, şi acum să stăm în stand-by şi să aşteptăm să aflăm ce-or fi zis "ăia" despre situaţia din Ucraina-Moldova. Mi-e cam teamă că au vorbit despre ce nu ne-ar place nouă.

+2 (8 voturi)
Adrian Iulian
22.07.2018, 12:25:33

Corect. Cel mai probabil vom asista in curand la recunoasterea anexarii peninsulei Crimeea. Plus generarea unui cordon "neutru" format din Donbans/ Republica Moldova. Transnistria cel mai probabil va urma in cativa ani calea celor din Crimeea. Iar Europa - ei bine, e cu pantalonii in vine si nu prea are cum sa fie luata in serios. Prea mult flower power. Ce au uitat europenii este ca poti striga democratie si corectitudine politica pana ragusesti. Daca nu ai armata sa te sustina, tot degeaba. Iar acum suntem prinsi intre America si Rusia. America ne santajeaza pe de o parte ca daca nu dam x% din PIB, la revedere protectie. Rusia pe de alta parte inchide robinetul cu gaz si hidrocarburi. Basca tine trupe importante la granita. Si mai construieste si logistica cu importanta strategica imensa (inaugurarea podului spre Crimeea, planul pentru inelul Marii Negre, etc.). Ca sa nu vorbesc de centrala nucleara portabila! Realitatea este ca era Obama a fost ultima zvarcolire a utopiei neoliberale. Daca nu ne trezim si nu incercam sa ne croim noi, cei din Europa, un drum al nostru, va fi vai de noi. Demagogia de la Bruxelles si cuvintele frumoase a la Macron nu platesc factura NATO, nu pot opri inaintarea Rusilor si nu iti tin de cald iarna daca se scumpeste gazul.

+4 (22 voturi)
IonIon Codreanu
22.07.2018, 13:22:38

Problema fundamentală care trebuie pusă EXPLIUCIT este: vrem neapărat război cu Rusia? Apoi trebuie decis dacă rămânem adepții cutumei: facem, pentru că putem! Adică dacă vrem ca în lume să domine forța DREPRULUI, sau dreptu. FORȚEI. Până acum e avem? NATO s-a extins spre EST pentru că a putut. Rusia a ripostat în Georgia și Ucraina pentru că a putut! USA a impus război economic (hai să nu fim naivi sau necinstiți și să nu folosim neadecvat cuvântul sancțiuni), pentru că a putut. USA ți Rusia POTs-și lanseze reciproc rachetele nucleare. Chiar trebuie să facem CEEA CE PUTEM?! Ăsta trebuie să fie principiul de bază al relațiilor dintre state? Să ne întoarcem la ideea că POT să-i dau vecinului în cap noaptea pentru că doarme și nu se așteaptă la asta?! Eu zic să stăm un pic și să vedem CE VREM pe Terra! Să gândim unde putem ajunge dacă greșim. S-au adunat atâtea consecințe ale erorilor trecute, atâtea lucruri nu funcționează, încât trebuie regândit totul. Să avem curaj să cerem asta. Să facem asta. Văd că lumea este îngrozită de o manieră tâmpă de perspectiva păcii! Și nu discuită CUM să o face, ci DE CE să o face. Știu, războiul angajează sute de miliarde de dolari în lume, cariere, slujbe... Dar oare trebuie să mai investim în distrugere de bunuri și ucidere de milioane de oameni în plină forță?! Nu-i asta o nebunie?

-4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările