În lume

articolul anterior articolul urmator

Primii pasageri sosiţi la Wuhan după două luni de carantină. 600.000 de oameni îmbolnăviţi în intreaga lume

2
28 Mar 2020 13:43:40
Autor: Cristina Ene
Circulaţia trenurilor s-a reluat la Wuhan după ce oraşul a fost parţial redeschis 28 martie 2020 FOTO EPA-EFE
Circulaţia trenurilor s-a reluat la Wuhan după ce oraşul a fost parţial redeschis 28 martie 2020 FOTO EPA-EFE

Wuhan, oraşul de unde a izbucnit pandemia de coronavirus, s-a redeschis parţial după două luni de carantină. Bătălia se duce în continuare, anunţă autorităţile. 600.000 de cazuri de infectare au fost confirmate în întreaga lume, în timp ce numărul deceselor se apropie de 28.000.

Oraşul de 11 milioane de locuitori a fost complet izolat de lume de la mijlocul lui ianuarie, viaţa publică fiind drastic limitată. Autostrăzile s-au redeschis vineri pentru circulaţia populaţiei care nu mai are restricţii de mişcare, dar este avertizată să evite deplasările neesenţiale.
 
Deocamdată, oamenii nu pot ieşi din Wuhan, dar se poate intra în oraş. Primele mulţimi de pasageri au sosit deja la Wuhan.
 
Media de stat a relatat că metrourile şi trenurile din cele 17 de gări ale metropolei au început să circule de sâmbătă, de la miezul nopţii. În mai multe gări din China şiruri lungi de pasageri au aşteptat trenuri rapide către Wuhan. 
 
Pasagerii au fost întâmpinaţi de personal în costume de protecţie şi funcţionari pregătiţi să-i verifice pe cei întorşi de peste graniţe. Toţi cei sosiţi în Wuhan trebuie să arate un cod verde pe o aplicaţie de pe telefon atestând că sunt sănătoşi.  
 
Oficialii au anunţat că restricţiile vor fi ridicate complet pe 8 aprilie, când vor fi reluate şi cursele aeriene interne. Săptămâna viitoare urmează a fi deschide unele centre comerciale.
 
La începutul săptămânii băncile şi-au reluat activitatea cu publicul. Transportul public a fost, de asemenea reluat, însă măsura de limitare a deplasării neesenţiale este încă în vigoare. cei peste 65 de ani sunt îndemnaţi să nu folosească transportul public.
 
Wuhan, capitala provinciei Hubei, a avut peste 50.000 de cazuri de coronavirus. Cel puţin 3.000 de oameni au murit doar aici.
 
Primul tren a sosit în oraş după miezul nopţii. Trenurile au fost rezervate complet cu câteva zile înainte. Pasagerii care au fost despărţiti de familie de la instituirea carantinei au descris pentru reporterii AFP cum au resimţit călătoria de întoarcere acasă.
 
 
„A fost ca şi cum trenul ar fi mers mult mai rapid decât de obicei, iar fiica mea a spus că şoferul trebuie să ştie că vrem să ajungem repede acasă”, a spus o femeie.
 
Un student de 19 de ani, revenit la Wuhan după trei luni, a declarat pentru Reuters: „Înainte de toate, sunt foarte bucuros să-mi revăd familia. Am vrut să ne îmbrăţisăm dar este o perioadă specilală, aşa că nu putem face asta şi alte asemenea gesturi”.
 
După două luni numărul cazurilor interne a tot scăzut: în ultimele două săptămâni au fost raportate sub 20 de noi cazuri în provincia Hubei. Sâmbătă au fost raportate 54 de noi cazuri, toate importate, potrivit autorităţilor.
 
Peste 2.500 de oameni sunt internaţi în Wuhan: circa 900 de pacienţi sunt în stare gravă.
 
Comisia de Sănătate din Hubei a transmis că de acum multe părţi din Wuhan sunt reclasificate ca zone de risc redus, dar că bătălia continuă.
 
„Zero cazuri raportate nu înseamnă risc zero”, a transmis instituţia citată de Bangkok Post.
 
China a luat măsuri pentru a preveni un al doilea val epidemic declanşat de infecţii importate: interzicerea temporară a accesului în ţară a cetăţenilor străini, chiar şi a celor cu vize sau permise de şedere. De asemenea, companiile aeriene, domestice şi străine, pot opera doar o cursă pe săptămână, iar avioanele trebuie să fie doar la 75% din capacitate.

 

Virusul continuă să se extindă în întrega lume

 
600.000 de infecţii au fost raportate la nivel global. Peste 27.000 de oameni au murit, cei mai mulţi în Italia şi Spania, care au depăşit numărul deceselor din China.
 
Statele Unite au cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume: 104.000.
 
Coreea de Sud a transmis că pentru prima dată are mai mulţi oameni vindecaţi decât infectaţi. Sâmbătă a confirmat alte 146 de infecţii. 9.478 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus din care 4.811 au fost externate.
 
Rusia şi Irlanda sunt printre ultimele ţări care au impus restricţii suplimentare pentru combaterea răspândirii virusului. În Rusia au fost închise centrele comericale, restaurantele şi cafenelele. Irlanda a impus populaţiei să stea acasă în următoarele două săptămâni cu excepţii similare celor luate de alte ţări intrate în carantină.
 
În Marea Britanie personalul medical din prima linie a sistemului public de sînătate va fi testat începând din acest weekend.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Smeritu Pahomie
28.03.2020, 16:37:56

CHINA a invins intodeauna datorita disciplinei care se aplica pana la pedeapsa cu MOARTEA.... ...ceea ce in "democratiile" noastre ...nu mai e posibil....

+1 (1 vot)
Pontus Euxinus
28.03.2020, 18:36:06

china nu da 2 bani pe vietile cetatenilor sai. faci elogiul unui regim sangeros care a trecut cu tancul peste tineri in 1989

-1 (1 vot)