În lume

articolul anterior articolul urmator

Principalele puncte de dispută în conflictul israelo-palestinian

1
29 Jul 2013 16:31:52
Autor: Mediafax
Palestinienii şi israelienii se aşeayă din nou la masa negocierilor
Palestinienii şi israelienii se aşeayă din nou la masa negocierilor

Conflictul israelo-palestinian, care, începând de luni, face obiectul primelor negocieri de pace directe din ultimii trei ani, nu s-a apropiat de o soluţionare în peste două decenii de discuţii, care au contribuit totuşi la identificarea principalelor probleme, comentează AFP.

1) CREAREA UNUI STAT PALESTINIAN

Palestinienii vor să proclame un stat suveran pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel începând din iunie 1967: Ierusalimul de Est, Cisiordania şi Fâşia Gaza.

Israelul cere demilitarizarea acestui eventual stat, menţinerea propriei prezenţe militare pe o parte din teritoriul acestuia, în Valea Iordanului, controlarea spaţiului aerian şi a frontierelor externe.


2) TRASAREA FRONTIERELOR STATULUI PALESTINIAN

Palestinienii cer retragerea Israelului de pe toate teritoriile ocupate din 1967, dar sunt dispuşi să accepte mici modificări ale frontierelor, pe baza unor schimburi teritoriale.

Israelul exclude categoric revenirea la frontierele dinainte de 1967, dar este pregătit să se retragă din Cisiordania.

3) STATUTUL IERUSALIMULUI

Israelul consideră oraşul Ierusalim, inclusiv partea de est, ca fiind capitala sa "indivizibilă şi eternă".

Palestinienii cer ca Ierusalimul de Est - anexat de Israel într-o manevră nerecunoscută de comunitatea internaţională - să devină capitala viitorului stat. În Ierusalimul de Est trăiesc 280.000 de palestinieni şi peste 200.000 de israelieni.

Israelul insistă în special pentru menţinerea controlului asupra "Bazinului Sfânt", care include oraşul vechi, unde se află numeroase obiective religioase iudaice, creştine şi mahomedane.

4) SITUAŢIA REFUGIAŢILOR

Există peste cinci milioane de refugiaţi palestinieni înregistraţi oficial, majoritatea fiind urmaşi ai celor aproximativ 760.000 de palestinieni care au fost evacuaţi după crearea statului Israel, în 1948.

Palestinienii vor ca Israelul să recunoască dreptul refugiaţilor de a reveni în statul evreu, conform Rezoluţiei 194 a Adunării Generale ONU.


5) CONTROLUL RESURSELOR DE APĂ

Palestinienii cer împărţirea în mod echitabil a izvoarelor freatice din Cisiordania, controlate în prezent de Israel.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
29.07.2013, 19:18:32

Pana Israelul nu-si va retrage armata si colonistii de pe teritoriile ocupate de ei, nu cred ca va fi pace. Palestina nu va accepta niciodata o "suveranitate falsa" cu trupe israeliene pe teritoriul lor, si Israel nu poate accepta un stat Palestina cu granitele necontrolate de ei, riscand ca extremistii palestinieni sa se inarmeze si sa submineze orice incercare de trai pasnic intre vecini. Punctul cel mai sensibil este Ierusalim, acest oras ar trebui declarat oras liber pentru toate religiile. Din pacate e ocupat de autoritatile si de trupele militare israeliene. Musulmanii si crestinii din acest oras, fiind degradati intr-un fel de cetateni de categoria a 2-a. Exceptie: Turistii care aduc sume importante in tara. Mi-as dori, dar nu cred intr-o pace durabila intre cele 2 popoare. Abbas nu are puterea si influenta pe care a avut-o Arafat. Hammas si Hezzbollah nu-i accepta autoritatea. In Israel Netanyahu, Livni si ceilalti extremisti, veterani din armata si Mossad, nu au intelepciunea lui Y. Rabin ca sa poata negocia corect.

+1 (1 vot)
Modifică Setările