În lume

articolul anterior articolul urmator

„Prinţesa Huawei” s-a întors în China

9
26 Sep 2021 14:15:30
Autor: Ion Gaidau
Meng Wanzhou sosind la Shenzhen, China FOTO EPA-EFE
Meng Wanzhou sosind la Shenzhen, China FOTO EPA-EFE

China şi Canada au pus capăt unui diferend cu acuzaţii de spionaj şi fraudă bancară care implica şi Statele Unite.

După aproape trei ani de arest la domiciliu în Canada, directoarea financiară a gigantului de telecomunicaţii Huawei, Meng Wanzhou, a primit permisiunea să se întoarcă în China. În acelaşi timp, autorităţile chineze i-au eliberat pe canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, încarceraţi pentru spionaj.

Meng Wanzhou, 49 de ani, supranumită „Prinţesa Huawei”, a zburat vineri seara spre China, imediat după ce a fost eliberată în baza unui acord spectaculos între compania tatălui ei şi Departamentul american al Justiţiei.

Potrivit acordului, făcut public de SUA, Meng Wanzhou a recunoscut că a minţit un reprezentant al conducerii băncii HSBC, în timpul unei întâlniri în Hong Kong în 2013, despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor.

Dacă acest document nu va fi contestat şi nici nu va fi încălcat până la 1 decembrie 2022, SUA vor abandona procesul intentat împotriva directoarei financiare a Huawei.

Acordul găsit în dosarul Meng Wanzhou a pus capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Fiica fondatorului Huawei a scăpat astfel de extrădarea în SUA, unde risca să fie condamnată la închisoare pentru declaraţii false şi fraudă bancară.

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou înainte de părăsirea Canadei.

Femeia a fost arestată la 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului.

La scurt timp după părăsirea Canadei de către Wanzhou, autorităţile chineze i-au eliberat pe canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, arestaţi pentru spionaj. Cei doi au ajuns în Canada sâmbătă dimineaţă şi au fost întâmpinaţi de premierul Justin Trudeau.

„Aceşti doi bărbaţi au trăit timp de peste 1.000 de zile o încercare îngrozitoare. Au dat dovadă de hotărâre, graţie şi rezistenţă în fiecare etapă şi sunt o inspiraţie pentru noi toţi”, a declarat premierul canadian.

Fostul diplomat Michael Kovrig şi omul de afaceri Michael Spavor au fost reţinuţi în decembrie 2018, la scurt timp după arestarea lui Meng Wanzhou.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

OmTacut2 มวยโบราณ
26.09.2021, 14:40:01

Chinezii nici măcar nu s-au obosit sa ascundă faptul ca circul cu cei doi canadieni arestați, judecați, si condamnați pentru spionaj era de fapt o răzbunare pentru arestarea in Canada a lui Meng Wanzhou, la cererea autorităților americane. De remarcat faptul ca autoritățile canadiene au refuzat s-o extrădeze pe Meng Wanzhou in US in cei trei ani de dispute juridice dintre China, Canada si US.

+13 (15 voturi)
Stan Toma
26.09.2021, 20:18:57

Si de ce s-ar ascunde ? Se stia dinainte ca pe baza de reciprocitate China o sa aresteze cetateni importanti canadieni . Canada a iesit oricum sifonata din aceasta chestiune si s-a dovedit inca odata ca celor puternici nu le pasa de lege . Politicienii decid : fie ca sunt comunisti sau capitalistii au legea la degetul mic .

-11 (13 voturi)
OmTacut2 มวยโบราณ
27.09.2021, 00:04:12

@Stan Toma Guvernul canadian a fost prins intr-o lupta intre cele mai mari puteri economice si militare din lume si de aceea a refuzat sa influenteze intr-un fel sau altul desfasurarea procesului. Pe de o parte, Canada nu putea sa refuze pe de a dreptul cererea US de a extrada, pentru ca US ar fi distrus economic si financiar Canada. pe de alta parte, daca ar fi facut acest lucru, China ar fi distrus economic si financiar Canada. Asa ca, s-a ajuns la solutia diplomatica acceptata de cele trei state ca "printesa Huawei" sa ramana in Canada pe timpul procesului. La final, nimeni nu a pierdut din prestigiu, Canada a apelat la US pentru cei doi canadieni sa fie repatriati si "printesa Huawei" s-a intors in China.

+13 (13 voturi)
J@ Ma 3.14sh
26.09.2021, 15:16:18

de remarcat ca printzesa huawei avea un iPhone cand a fost arestata asta spune totul despre telefoanele Huawei ---------------- acuma si Xiaomi a fost desconspirat - vezi Lituania

+8 (14 voturi)
Stan Toma
26.09.2021, 20:14:40

SUA s-a cam sters la dos cu Canada .

-12 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările