Problema cu revoluţiile...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

... este că nu ştim de la ce pornesc şi când se termină. Se nasc, uneori, din mărunţişuri, din neînţelegeri, din simple erori. Alteori sunt pornite de ego-ul excepţional al unui om, al unui grup, al unei comunităţi. Alteori erup din motive de presiuni sociale care zac sub cenuşă şi aşteaptă explozia.

Până acum vreo 30 de ani, revoluţiile erau câteva, un club select, şi mai toate erau pozitive. Unele neterminate, că aşa a fost istoria, altele victorioase. Numai cei care au supravieţuit pot mărturisi cât de victorioase au fost.

A mai fost şi o revoluţie industrială, dar ea era dintr-un  alt almanah, avea şi nuanţe de capitalism incipient, era despre maşini, deci un pic #naşpa.

De obicei, nu îngerii sunt cei care au vreun rol în revoluţii. Mai de fiecare dată, câte un cetăţean cu probleme se trezeşte implicat în acest carambol pe care nu-l poate controla.

Uneori e chiar prima victimă.

De fapt, profilul robot al scânteii umane care declanşează revoluţiile e cam acesta:

  • omul nu e din acel film;
  • ieşise în stradă  să-şi ia, de exemplu, ţigări sau un  sandviş;
  • are o viaţa complicată, ceea ce, de obicei, înseamnă vai de mama ei;
  • tot ca de obicei, face o prostie de ultim moment;
  • în jur se întâmplă lucruri de care nu are habar;
  • viaţa lui ricoşează brusc sub genunchiul greu al unui om de ordine;
  • şi gata, restul nu mai depinde de el.

La toate revoluţiile, rolurile sunt distribuite. Cine furnizează sacrificiul declanşator, cine preia revolta, cine se machiază ulterior pentru a da bine în poza de final. În faza asta, aglomeraţia este insuportabilă. Lozincile clasicilor în revoluţii sunt urmate cu sfinţenie. ”Mircea, fă-te că lucrezi” e una dintre ele.

Se numesc tot felul de responsabili: cu mesajele, cu ghilotina, cu plutonul de execuţie, cu marile planuri, cu micile comploturi.

Sunt chemaţi pictorii, compozitorii, scriitorii, scenariştii (ăştia ar putea fi scriitori, dar vor banii de azi pe mâine), să nu uit poeţii şi fotografii.

Dacă e şi faza a doua, pot fi convocaţi inginerii şi arhitecţii. Din nou, scriitorii.

La a treia, vin istoricii.

Revoluţiile scurte sunt cele mai bune. Neterminate, ele au, ulterior, şi un sezon 2, poate 3, poate... puneţi dumneavoastră ce ar putea urma.

Revoluţia franceză a fost una mediocră. A durat mai mult decât se anticipase şi finalul a fost neaşteptat. Dai jos un rege ca să te trezeşti cu un împărat. Ca să îţi vină, ceva mai târziu, un nou rege. Şi un nou împărat.

Ruşii ştiu să facă revoluţii, nu se încurcă. În combinaţie cu un război civil, nu rămâne nici praful, nici pulberea din orânduirea nedreaptă de dinainte.

Chinezii sunt sofisticaţi şi indecişi. Le spun ”revoluţii culturale” dar se omoară precum vrăbiile.

Germanii sunt buni teoreticieni, dar nu se bagă la acţiune. Când încearcă, rar, câte ceva, vine armata şi zice: Halt!

Iar la noi? Un coleg care s-a luptat la sud de Bucureşti cu teroriştii, a aflat că erau doar nişte băieţi care, în zilele acelea periculoase de decembrie, ştiţi anul, s-au gândit că e o perioadă bună de braconaj la căprioare. Noi voiam să schimbăm lumea, să tragem cu tunul în muzeele de artă şi ei... ce contratimp mai evident!

Iar acum, americanii. Ce ştiu ei de revoluţii! Nici nu scoate bine capul o revoltă publică, imediat începe o industrie să se agite în jur: creşte producţia de afişe, capii protestelor intră în direct la CNN şi Fox News, avocaţii preiau cauza, fratele primei victime scrie o carte, se desenează mesaje pe străzi, se dau jos statui, democraţii ajung şi ei pe scenă: v-am zis noi!

Preşedintele e nemulţumit. Dacă ai o criză de gestionat şi nişte alegeri de câştigat, nu vrei să vină vreo revoluţie stradală să-ţi complice programul.

Şi între timp, mai ştie cineva dacă bancnota de 20 de dolari cu care George Floyd intenţiona să achite la Cup Foods, Fresh Meat and Produce (apropos, patronul se numeşte Mahmoud Abumayyaleh, sic!), şi care a declanşat apelul la 911, ca să vina poliţia, ca să se întâmple tot ceea ce s-a întâmplat, era, cu adevărat, falsă sau nu?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite