În lume

articolul anterior articolul urmator

Producţia de petrol a Arabiei Saudite, afectată de atacul cu drone al rebelilor Huthi

6
14 Sep 2019 21:29:10
Autor: News.ro

Două centre producătoare de petrol din Arabia Saudită, între care cea mai mare unitate procesatoare de ţiţei din lume, au fost, sâmbătă, ţinta unui atac cu drone al grupării pro-iraniene Houthi din Yemen, care a perturbat producţia şi exporturile ţării, au declarat trei surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Două dintre surse au spus că a fost afectată producţia a 5 milioane de barili de petrol pe zi, aproape jumătate din producţia ţării, respectiv 5% din oferta globală de petrol, dar nu au oferit detalii.
 
Atacul cu drone împotriva exploatărilor grupului Saudi Aramco a provocat mai multe incendii, dar regatul, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunţat ulterior că acestea au fost aduse sub control.
 
Televiziunea de stat a anunţat că exporturile continuă, dar Aramco nu a comentat încă atacul, despre  care Houthis a anunţat că a implicat 10 drone. Autorităţile nu au anunţat dacă producţia şi exporturile au fost afectate.
 
Atacurile au avut loc într-o perioadă în care Aramco intensifică planurile pentru o ofertă publică iniţială care va avea loc cel mai devreme în acest an şi urmează unor atacuri transfrontaliere împotriva instalaţiilor petroliere saudite şi a tancurilor petroliere din apele Golfului Persic. Atacurile de sâmbătă par să fie cele mai ample de până acum.
 
Arabia Saudită conduce o coaliţie militară a musulmanilor suniţi, care în 2015 a intervenit în Yemen împotriva Houthis, şi a atribuit atacurile anterioare şiiţilor iranieni, dar Teheranul neagă. Riadul acuză Iranul să înarmează gruparea Houthis, acuzaţie respinsă de grupare şi de Teheran.
 
Televiziunea de stat Ekhbariya a relatat, citând un corespondent, că nu există victine, dar nu a avut loc un comunicat oficial. Un martor intervievat de Reuters a afirmat că în zonă au fost văzute cel puţin 15 ambulanţe, iar în jurul Abqaiq au fost prezente numeroase forţe de securitate.
 
”Un atac reuţit împotriva Abqaiq ar fi echivalent cu un atac de cord pentru piaţa petrolului şi econpmia mondială”, a declarat Bob McNally, care conduce Rapidan Energy Group şi a fost membru în Consiliul pentru Securitate al SUA în timpul celui de-al doilea război din Golf, în 2003.
 
Andrew Murrison, responsabil pentru Orientul Mijlociu şi Nordul Africii din Ministerul britanic al Afacerilor Externe, a afirmat că atacul ”este complet inacceptabil” şi a cerut Houthis să nu mai pună în pericol zonele civile şi infrastructura comerciale saudită.
 
Abqaiq se află la 60 de kilometri de sediul central al Aramco din Dhahran. Unitatea de procesare a petrolului gestionează ţiţeiul provenit de la cea mai mare exploatare convenţională de petrol din lume, Ghawar, şi terminalele de export Ras Tanura şi Juaymah. De asemenea, unitatea pompează petrol către vest, la terminalele de la Marea Roşie.
 
Două surse au spus că la Ghawar au loc scăpări de gaze după ce atacurile au perturbat unităţile de procesare a gazelor. La Khurais, la 190 de kilometri sud-vest, se află al doilea mare câmp petrolifer din ţară.
 
Mulţi angajaţi occidentali ai Aramco locuiesc la Abqaiq. Ambasada SUA la Riad a anunţat că nu are cunoştinţă despre rănirea unor americani în atacuri.
 
Ambasadorul SUA John Abizaid a declarat că ”aceste atacuri împotriva infrastructurii majore pun în pericol civilii, sunt inacceptabile şi mai devreme sau mai târziu pot avea ca rezultat pierderea unor vieţi nevinovate”.
 
Cele trei surse au spus că Aramco a ridicat nivelul de alertă şi organizează o întâlnire de urgenţă, în urma atacurilor.
 
Un purtător de cuvânt militar al Houthis a declarat, fără să ofere dovezi, că dronele au lovit rafinării de la ambele unităţi de petrol saudite, care se află la peste 1.000 de kilometri de capitala Yemenului, Sanaa, şi a anunţat o extindere a atacurilor în Srabia Saudită.
 
Şeful unităţii de elită din Iran, Quds Force, Qassem Soleimani, a lăudat Houthis pentru rezistenţa sa, într-un mesaj pe Twitter.
 
Emiratele Arabe Unite şi Kuweitul, partenere ale Arabiei Saudite în cadrul OPEC, şi-au exprimat sprijinul pentru orice măsuri va lua regatul pentru protejarea securităţii sale.
 
Violenţele complică eforturile de pace coordonate de ONU pentru oprirea războiului din Yemen, în care şi-au pierdut viaşa zeci de mii de oameni, în timp ce milioane de oameni suferă de foame. Conflictul este văzut drept un război între Arabia Saudită şi Iran.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Sorin Constantin
14.09.2019, 22:09:20

Scade producția saudită de petrol ? sTrump va ordona majorarea producției de petrol în Alaska, Putin deja a expediat petrol și gaze, suplimentar, se vor bucura alții de complicațiile saudiților...Cum, Patriot nu a făcut față corespunzător valului de drone ? Păi nu știu saudiții că există poate și pentru ei cîteva S-400 și niște Su-57? Ba știu, dar ei sînt pe listă, mai prin spate, încă nu le-a venit rîndul și lor, trebuie să nu se mai amestece prin Afganistan, prin Pakistan,o să moară de ciudă sTrump și să rămînă cu Patriot în magazii și cu F-35 și cu F-22, că la 180.000.000 $/bucată...rușii la banii ăștia oferă marfă bună și ieftină.

-1 (1 vot)
Dream Pervertor
15.09.2019, 10:34:57

@sorinel..: 1. auzi voci deseori? 2. nu mai ai medicamente? 3. .....incearca auto da-fe-ul!

Sorin Constantin
15.09.2019, 11:43:29

Dream, presupun că de la McDonalds și de la cola ți se trage...Nu ai aflat că și niște saudiți au trecut pe la Moscova și s-au înscris și ei pe lista de așteptare ? Care este luuuungă, și toți potențialii clienți au bani și vor să devină foști clienți ai amerikanilor, precum Pakistanul...Dar probabil că rușii nu le vor vinde bunăciuni saudiților că sînt prea aproape de Iran, și cam prea băgați neoficial prin Afganistan, prin Califat și armele astea bune și căutate sînt pentru clienții vechi, tradiționali cum e India, de curînd a semnat cu Rusia un contract în valoare de 14,5 miliarde $, normal, cumpără S-400, Su-57, T-90S, poate și următorul model, ăla Armata T-14, de se minunează specialiștii occidentali de ce pot produce ,,subdezvoltații"din Rusia.. China cînd va semna contracte băbănoaie cu Rusia va cumpăra dreptul de producție limitată, ca să nu satureze piața cu S-400 sau cu Su-57, că de... Te crezi prin evul mediu de îmi recomanzi auto-da-fe...Încearcă pe tine trecerea pe sub chilă, cine știe, poate te uită pe dedesupt, și vei suge la apă, pînă vei face burta mare.

-1 (1 vot)
Goicea Niculae
14.09.2019, 23:48:54

Pentru Arabia Saudita ,Yemenul este Vietnamul care a umilit America. Una dintre cele mai bogate tari din lume ,înarmată pana in Dinți cu cele mai sofisticate arme din America ,este bătută de niste țărani amărâți ,Houthi ,determinați sa-și apere cu orice preț libertatea. Imperiile nu vor învață niciodată lecția ca dorința de libertate a oamenilor ,nu poate fi înfrântă ,oricâte crime oribile ai face împotriva lor.

+1 (3 voturi)
NemStomac
15.09.2019, 10:32:50

Wir wollen keine Salafisten-Schweine

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările