În lume

articolul anterior articolul urmator

Proiectul anexării unei părţi a Cisiordaniei este „ilegal“, iar consecinţele potenţial catastrofale, spune comisarul ONU pentru drepturile omului

7
29 Jun 2020 17:29:46
Autor: News.ro
FOTO EPA-EFE / Abed Al HashlamounE
FOTO EPA-EFE / Abed Al HashlamounE

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a denunţat luni ilegalitatea proiectului israelian de anexare a unor părţi ale Cisiordaniei ocupate, avertizând că ”undele de şoc vor dura decenii”, relatează AFP.

”Anexarea este ilegală. Punct”, subliniază Michelle Bachelet într-o declaraţie scrisă.

”Orice anexare, Indiferent că este vorba despre 30% din Cisiordania sau 5%”, insistă ea.
 
”Cer Israelului să-şi asculte de îndată foştii funcţionari de rang înalt şi generalii, dar şi numeroasele voci din lume, care îl avertizează să nu continue pe această cale periculoasă”, îndeamnă ea.
 
Bachelet subliniază faptul că ”undele de şoc ale anexării vor dura decenii şi vor fi extrem de prejudiciabile Israelului, dar şi palestinienilor” şi insistă că mai este timp să se revină asupra acestei decizii.
 
CONSECINŢELE ANEXĂRII ”NU POT FI PREZISE”
 
Statul evreu a stabilit ca la 1 iulie să se pronunţe asupra punerii în aplicare a planului american de pace în conflictul israeliano-palestinian.
 
Preşedintele american Donald Trump şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au prezentat împreună, la 28 ianuarie, planul american de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian, pornind de la situaţia de pe teren şi nu - ca până acum - de la dreptul internaţional şi rezoluţiile ONU.
 
Acest plan prevede între altele înfiinţarea unui stat palestinian pe un teritoriu mai mic decât cel din prezent şi fragmentat şi anexarea de către Israel a coloniilor evreieşti din Valea Iordanului, în Cisiordania ocupată.
 
”Consecinţele exacte ale anexării nu pot fi prezise, însă ele riscă să fie dezastruoase pentru palestinieni, israelieni şi întreaga regiune”, avertizează Bachelet, subliniind că secretarul general al ONU a îndemnat Guvernul israelian să-şi abandoneze aceste proiecte.
 
Această anexare ”va dăuna grav perspectivei unei soluţii cu două state, va reduce posibilităţile reluării negocierilor şi va perpetua grave încălcări ale drepturilor omului şi dreptului umanitar internaţional, cărora le suntem martori azi”, continuă ea.
 
TRANSFER FORŢAT AL PALESTINIENILOR
 
Bachelet subliniază în această decalaraţie că, în cazul unei anexări, ”coloniile - deja o încălcare evidentă a dreptului internaţional - se vor extinde aproape sigur, crescând fricţiunile între cele două comunităţi”.

Palestinienii vor fi supuşi unor presiuni mai mari să părăsească zona anexată, iar comunităţi întregi vor fi expuse unui risc ridicat al transferului cu forţa, se arată în document.
 
În ceea ce-i priveşte pe palestinienii care trăiesc în afara zonei vizate de anexare, ei riscă, estimează ONU, să fie privaţi de acces la resursele lor naturale.
 
Înaltul Comisariat subliniază că restricţionarea dreptului la libertatea de mişcare vor creşte puternic, de asemenea, în măsura în care centrele cu populaţie palestiniană vor deveni ”enclave”.

ONU se teme totodată de faptul că accesul umanitar ar putea să fie blocat şi îşi exprimă îngrijorarea cu privire la dificultatea accesului palestinienilor la terenuri agricole şi servicii precum educaţia şi sănătatea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Florea Carmen
29.06.2020, 17:52:17

evreii sa faca bine sa-i impinga in marea mediterana pe palestinienii aia salbatici . Apropo Raed Arafat nepotul lui yasser arafat cand se duce ACASA IN GAZA LUI ACOLO ??

0 (4 voturi)
Sorin Constantin
29.06.2020, 18:15:31

@ Florea Carmen, palestinienilor li s-a furat țara de către niște evrei cu sprijinul USA și al UK... Oare de ce ONU nu pune sub embargo Israelul ?

+1 (3 voturi)
Florea Carmen
29.06.2020, 22:12:32

Sorine ce se iti spun a dat ,,mila ,, in Romanasi pentru ciuhabii de palestinieni ? Nu dau doi bani . Sa le inchida granitele cu gaza si cisiordania aia doua enclave sinistre ..niste enclave efectiv Sperca evreii sa-i arunce in marea mediterana pe ciuhabii aia acolo .

+1 (1 vot)
Tomescu Tom
29.06.2020, 19:40:49

Fiecare nouă anexare constituie un precedent și un argument pentru următoarea anexare .. Teritorii sunt destule ... Iar poporul ales , are drepturi " istorice " ,conform bibliei, asupra unor suprafețe imense .

Stefan din Nord
29.06.2020, 20:52:49

Au drepturi si in Irak Stramosul lor Avraam un om foarte bogat o fi lasand in urma proprietati mari in cetatea Ur atunci cand a plecat cu toata familia si slujitorii sai in Canaan E timpul ca evreii sa le revendice

Vezi toate comentariile (7)