În lume

articolul anterior articolul urmator

Proteste antiguvernamentale în Liban. Patru miniştri au demisionat

5
20 Oct 2019 20:45:07
Autor: News.ro
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Zeci de mii de libanezi au ieşit în stradă, duminică, pentru a patra zi de proteste antiguvernamentale care au dus la demisia a patru miniştri din partidul creştin Forţele Libaneze, relatează presa internaţională.

Potrivit aljazeera.com, libaneziii, care protestează de joi faţă de condiţiile economice grele din ţară, susţin că nu vor înceta manifestaţiile, în ciuda celor patru demisii anunţate sâmbătă seară.

Camille Abousleiman, ministru demisionar al Muncii, a declarat pentru Al Jazeera că şi-a pierdut “încrederea în capacitatea guvernului de a rezolva problema”.

Au demisionat şi May Chidiac - ministru al Administraţiei, Ghassan Hasbani – vicepremier şi Richard Kyumjian – ministru al Protecţiei Sociale.

Cetăţenii libanezi au mari probleme din cauza majorărilor de taxe şi a condiţiilor economice grele din Liban, ţară cu datorii foarte mari, de aproximativ 86 de miliarde de dolari. Datoria publică este cu peste 150 la sută mai mare decât produsul intern brut, potrivit Ministerului de Finanţe.

Protestatarii au ieşit în stradă în ultimele patru zile nu doar în Beirut, ci în întreaga ţară.

Într-o tentativă de a-i calma pe manifestanţi, ministrul de Finanţe a anunţat, după o întrevedere cu premierul Saad Hariri, că au ajuns la un acord cu privire la un buget final care nu include taxe suplimentare.

Vineri, Hariri le-a acordat partenerilor din guvern un termen de 72 de ore pentru a ajunge la un acord pentru o soluţie pentru problemele economice ale ţării fără să se introduce noi taxe.

Sâmbătă seară, armata a făcut un apel la protestatari să se “exprime paşnic, fără să vandalizeze domeniul public şi proprietăţi private”.

Sâmbătă seară, în piaţa Riyadh al-Solh din Beirut se aflau mii de oameni, deşi în urmă cu o zi forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a dispersa mulţimea.

Amnesty International susţine că forţele de ordine au făcut exces de forţă, subliniind că majoritatea protestatarilor au fost paşnici.

Grupuri mici de manifestanţi au vandalizat vitrine ale unor magazine şi au blocat străzi incendiind pneuri şi folosind alte obstacole.

Potrivit Forţelor de Securitate Internă, vineri au fost arestate 70 de persoane pentru furturi şi incendiere.

Agenţia Naţională de Presă (NNA) a precizat însă că toţi cei reţinuţi în secţiile principale ale poliţiei au fost eliberaţi sâmbătă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

OmTacut
20.10.2019, 23:02:39

Cu asa ceva se va intalni si Romania in urmatorii cinci ani. Link: https://www.digi24.ro/stiri/economie/romania-traieste-pe-caiet-datoria-externa-a-crescut-in-2019-cu-20-de-miliarde-de-lei-1172880

Carmen Florea
21.10.2019, 06:58:46

Ar trebuii sa intre Armata Israelianâ peste âştia la Beirut sa le dea o lecţie .

-1 (1 vot)
Kongo-Müller
21.10.2019, 11:35:49

Da ai absoluta dreptate. Armata israeliana ar trebui sa intre peste ei cum au mai facut-o ... fiind "Experta" in a bombarda cartiere civile si a ucide femei si copii.

Carmen Florea
21.10.2019, 17:41:40

Kongo Armata Israelianâ are treabâ cu Hozzbolah nu cu civilii si copii din Liban .

Kongo-Müller
21.10.2019, 19:13:28

Ia cauta pe net despre Sabra si Shatila. Sa vezi ce este in stare puroiul speciei umane.