Proteste în Egipt: Atac terorist asupra unei conducte de petrol. Pierderi de trei miliarde dolari de la începutul protestelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de protestatari cer în continuare demisia lui Mubarak, iar SUA negociază formarea unui nou guvern la Cairo. Sute de mii de egipteni au luat, ieri, în aşa-numita „Vineri a plecării“, cu asalt pieţele centrale din Cairo şi Alexandria ca să-i ceară din nou demisia preşedintelui.

Urmăriţi imagini LIVE aici.

UPDATE 20.50 Hosni Mubarak trebuie să rămână la putere, este de părere Frank Wisner, emisar al administraţiei americane pentru Egipt.

"Trebuie găsit un consens naţional cu privire la condiţiile prealabile pentru a trece la etapa următoare. Preşedintele trebuie să rămână în funcţie pentru a pune în aplicare aceste schimbări", a declarat el.
 
UPDATE 20.30 Postul de televiziune Al Arabyia a infirmat ştirea potrivit căreia Hosni Mubarak a demisionat de la conducerea partidului aflat la guvernare.

UPDATE 18.15 Televiziunea egipteană informează că Hosni Mubarak a demisionat de la conducerea Partidului Naţional Democrat. Un oficial din cadrul partidului nu a putut confirma însă informaţia, dar a precizat că dacă ar fi adevărat demisia nu va afecta în niciun fel funcţia de preşedinte. "Sunt două lucruri diferite", a spus el. 

UPDATE 16:00 Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a avertizat, la Munchen, că mişcarea spre democraţie în Orientul Mijlociu comportă "riscuri de haos", iar situaţia actuală este "perfectă" pentru o "furtună", relatează AFP.

"Fără progrese către sisteme deschise şi responsabile, distanţa dintre popoare şi guvernele lor va creşte, iar instabilitatea se va agrava", a declarat ea în cadrul celei de-a 47-a Conferinţe pe tema securităţii de la Munchent (sudul Germaniei).

În privinţa Egiptului, Hillary Clinton a salutat "reţinerea" de care au dat dovadă autorităţile egiptene în timpul manifestaţiilor de vineri contra regimului preşedintelui Hosni Mubarak.

UPDATE 15:00 Vicepreşedintele egiptean şi lideri militari de rang înalt analizează ipotezele limitării autorităţii preşedintelui egiptean şi posibila lui evacuare din palatul prezidenţial de la Cairo dar fără ca acesta să renunţe imediat la preşedinţie, relatează New York Times. Potrivit unor oficiali americani şi egipteni, un Guvern de tranziţie condus de vicepreşedintele Omar Suleiman ar urma apoi să negocieze cu liderii opoziţiei modificarea Constituţiei egiptene şi începerea unui proces democratic de schimbare

UPDATE 14:30 Israelul a decis să întrerupă provizoriu importurile sale de gaze naturale egiptene în urma atacului asupra unui gazoduct din Egipt, a indicat postul public de radio, citat de AFP.

Egiptul asigură în prezent 40% din nevoile de gaze ale Israelului.

UPDATE 12:20 Un oficial egiptean a declarat că în urma atacului asupra gazoductului  situaţia este foarte periculoasă, iar explozii continuă să se producă din loc în loc, relatează Ynet.

UPDATE 11.58 Manifestanţii încearcă să împiedice tancurile armatei să părăsească piaţa Tahrir

Zeci de mii de manifestanţi s-au aşezat, sâmbătă, pe jos în Piaţa Tahrir din Cairo pentru a împiedica tancurile armatei mobilizate să părăsească acest loc, de teama producerii unr noi violenţe, relatează AFP.

Alţi deemonstranţi încercau să convingă armata să nu ridice vehiculele carbonizate ale armatei, care le-au servit drept baricade de protecţie împotriva unor eventuale atacuri din partea susţinătorilor lui Mubarak.

UPDATE 11.45 Directorul biroului Al-Jazeera din Cairo şi un jurnalist au fost arestaţi - televiziune

"Serviciile de securitate egiptene l-au arestat pe directorul biroului Al-Jazeera la Cairo, Abdel Fattah Fayed, şi pe jurnalistul Ahmad Yussef", a anunţat Al-Jazeera, principala televiziune de ştiri din lumea arabă, pe site-ul său de Internet.

De altfel, autorităţile egiptene au interzis deja din 30 ianuarie, activitatea postului de televiziune în Egipt.

Arestarea directorului biroului său de la cairo şi a unui jurnalist vine la o zi după ce persoane necunoscute au pătrus în sediul postului de televiziune din Cairo, provocând distrugeri importante.

Tuturor jurnaliştilor Al-Jazeera, post de televiziune cu sediul în Qatar, le-au fost retrase acreditările în Egipt, iar nouă reporteri au fost arestaţi pentru scurt timp în ultimele zile, potrivit televiziunii.

UPDATE 10.17 Egiptul a pierdut peste trei miliarde de dolari de la începutul protestelor.

Cele 12 zile de proteste din Egipt au creat o gaură de 3,1 miliarde dolari în economia ţării, potrivit unui raport făcut public de banca franceză Credit Agricole.

Protestele declanşate pe 25 ianuarie au dus la stoparea activităţii băncilor că companiilor şi la exodul turiştilor.

Vicepreşedintele Omar Suleiman declara zilele trecute că peste un milion de turişti au părăsit în grabă Egiptul de la începutul manifestaţiilor.

UPDATE 9. 47 Un atac terorist a avut loc asupra unei conducte de petrol din nordul provinciei Sinai, din Egipt, potrivit televiziunii de stat egiptene.

Terminalul cu gaze la care s-a produs explozia aproviziona Israelul şi era situat la zece kilometri de Fâşia Gaza.

Serviciile de intervenţie încearcă să stingă focul. Nu se cunosc, deocamdată, detalii privind identitatea atacatorilor.

La radioul public din Israel, incediul a fost deja stins.

Furnizarea de gaz către Israel şi Iordania este întreruptă pentru moment, potrivit măsurilor de urgenţă prevăzute, continuă radioul israelian.

Egiptul asigură în prezent 40 la sută din gazele naturale necesare Israelului.

În decembrie, patru întreprinderi israeliene au semnat acorduri de cumpărare de gaz egiptean pe o perioadă de 20 de ani la o valoare cuprinsă între cinci şi zece miliarde de dolari.

UPDATE 9.38 Un ministru egiptean le cere scuze jurnaliştilor şi manifestanţilor pentru "relele tratamente"

Samir Radwan, noul ministru de Finanţe al Egiptului, într-un interviu ăentru CNN, le-a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit din partea forţelor de ordine egiptene.

"Vreau să îmi prezint scuze jurnaliştilor, tuturor străinilor şi tuturor egiptenilor care au fost victimele relelor tratamente", a declarat Radwan, numit ministru luni.

"M-am informat şi afirm că este o toleranţă zero din partea Guvernului pentru atacuri împotriva străinilor, fără a mai vorbi de jurnalişti, pe care trebuie să îi protejăm pentru a oferi o imagine mai bună lumii întregi", a explicat el.

Oficialul egiptean a recunoscut că cererile demosntranţilor din Piaţa Tahrir sunt juste.

"Vorbesc despre locuri de muncă. Vorbesc despre corupţie. Vorbesc despre libertate ... Faptul este că acum există un alt program politic care interferează cu situaţia şi, din nefericire, miercuri situaţia s-a deteriorat mult",  a declarat Radwan pentru CNN.

UPDATE 09.00 Un jurnalist, rănit în timpul revoltelor din Egipt, a decedat

Jurnalistul egiptean Ahmed Mohammed Mahmoud, în vârstă de 36 de ani, a decedat  după patru zile în care a fost în comă, a precizat cotidianul Al-Ahram.

Acesta a fost împuşcat în cursul manifestaţiilor împotriva preşedintelui Hosni Mubarak.

Ahmed Mohammed Mahmoud este, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, primul jurnalist decedat de la începutul protestelor din Egipt menite să-l înlăture de la putere pe longevivul preşedinte Hozni Mubarak.

Jurnalistul, care lucra pentru cotidianul Al-Taawun, a fost împuşcat de un "lunetist" săptămâna trecută, în timp ce făcea o fotografie de la apartamentul său, situat în apropiere de piaţa Tahrir din Cairo, centrul manifestaţiilor antiguvernamentale.

101 atacuri împotriva sau birourilor de presă au avut loc în mai puţin de o săptămână în Egipt, dintre care zece împotriva unor reporteri în ultimele 24 de ore.

În timp ce jurnaliştii străini au fost bătuţi, reţinuţi sau intimidaţi miercuri şi joi, postul de televiziune Al-Jazeera a anunţat vineri că biroul său din Cairo a fost jefuit de persoane necunoscute.

Citiţi şi: Al-Jazeera: Mubarak s-ar pregăti să plece în exil în Muntenegru

VIDEO Egipt: Revoluţia capetelor sparte

Astrolog pentru Adevărul de Seară Iaşi: Eclipsa de soare de pe 4 ianuarie, responsabilă pentru revoluţia din Egipt

UPDATE 03:15 Într-o conferinţă de presă, Obama a dezvăluit că a vorbit de două ori cu Mubarak de când a început criza. Preşedintele SUA i-a transmis din nou de la microfon: "Mubarak trebuie să asculte vocea poporului. El trebuie să se vorbească cu consultanţii săi şi să ia o decizie ordonată, constructivă şi serioasă. Preşedintele Egiptului este mândru, dar este şi un patriot", a spus Obama.

UPDATE 02:00 Primul jurnalist mort în Egipt. Ahmed Mohammed Mahmud, 36 de ani, a murit după patru zile de comă. El a fost lovit de tirul unui "lunetist" săptămâna trecută, în timp ce făcea fotografii din apartamentul unde locuia potrivit Agerpre.

UPDATE 21.34 Premierul egiptean Ahmed Shafic exclude opţiunea ca preşedintele Hosni Mubarak să îi transfere puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman, într-un interviu acordat postului TV Al-Arabiya.

UPDATE 20.40 Echipa Realitatea TV, reţinută, din nou, la Cairo

Poliţia egipteană a reţinut, încă o dată, echipa Realitatea TV, din care fac parte reporterul Cristian Zărescu şi cameramanul Dan Timofte.

UPDATE 20.30 Armata egipteană vrea să-şi păstreze puterea cu orice preţ şi o va face chiar prin sacrificarea lui Hosni Mubarak, dacă va fi nevoie, a declarat jurnUrmăriţi imagini LIVE aici.

În Piaţa Tahrir din Cairo manifestanţii antiguvernamentali şi-au adus încă de la primele ore ale dimineţii provizii de pietre. Ei şi-au organizat propriile filtre de control şi sisteme de avertizare în cazul venirii a unor grupuri de agresori. Potrivit jurnaliştilor germani de la „Der Spiegel", regimul Mubarak a adunat militanţi, din rândul muncitorilor sezonieri foarte săraci, pe care i-au trimis pe străzi cu bare metalice, bâte şi cuţite ca să-i atace pe protestatari.

Bătăuşi plătiţi de partid

Recrutaţi prin intermediul filialelor partidului de guvernământ, bătăuşii au primit câte 10-15 euro să creeze panică în rândul demonstranţilor antiprezidenţiali. Pentru a crea haos şi a intimida, contestatarii preşedintelui Mubarak au lăsat să evadeze din închisori mii de infractori şi militanţi, care au legături cu diverse organizaţii teroriste. Poliţia, fidelă dictatorului, a semănat şi ea groază în rândul oamenilor. Imagini surprinse de „Al Jazeera" au arătat cum, joi seara, o dubă a poliţiei a intrat, în plin, în demonstranţii care cereau demisia lui Mubarak.

Cairo, sub asediu

Pe fondul tuturor acestor incidente, armata a sporit, ieri, măsurile de securitate în jurul Pieţei Tahrir. Soldaţi cu Kalaşnikov pe umăr, jeepuri ale armatei şi tancuri sunt prezente la fiecare intersecţie în capitala egipteană. Inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Hussein Tantaoui, s-a deplasat în mijlocul manifestanţilor pentru a calma spiritele. „Omul (n.r.- preşedintele Mubarak) v-a zis că nu va mai candida", le-a spus ministrul protestatarilor.

„M-am săturat să fiu preşedinte"

Preşedintele Mubarak a declarat, într-un interviu pentru „ABC News", că s-a săturat să mai fie preşedinte şi că ar vrea să demisioneze acum, dar nu poate de teamă că ţara ar putea plonja în haos. Preşedintele egiptean s-a declarat tulburat de violenţele din Piaţa Tahrir din ultimele zile, dar a precizat că nu guvernul său este responsabil de ele, ci „Fraţii Musulmani". „Nu vreau să mai văd egipteni bătându-se între ei", a precizat Mubarak.

Întrebat cum se simte când oamenii îl insultă în public şi îi cer plecarea imediat, liderul egiptean a spus că  nu-i pasă ce spune mulţimea: „Acum îmi pasă de ţara mea, îmi pasă de Egipt". El a dat detalii şi despre convorbirea telefonică avută cu preşedintele SUA, care ar vrea o demisie mai rapidă a lui Mubarak. „Nu înţelegeţi (dl. preşedinte Obama) cultura egipteană şi ce s-ar întâmpla dacă aş demisiona", i-ar fi declarat preşedintele egiptean, după propriile spuse, lui Barack Obama. În ciuda răspunsului clar primit de la Mubarak, că nu se va retrage decât peste opt luni, Administraţia americană discută deja cu oficiali egipteni o propunere care prevede demisia imediată a preşedintelui Mubarak.

Negocieri secrete purtate de SUA

Potrivit jurnaliştilor de la „New York Times", care se bazează pe surse de la Casa Albă şi declaraţiile unor diplomaţi arabi, Statele Unite au lansat varianta ca, în Egipt, puterea să fie preluată de un guvern de tranziţie condus de vicepreşedintele Omar Suleiman, fost şef al serviciilor secrete cu sprijinul generalulului Sami Enan, comandantul forţelor armate egiptene, şi al mareşalul lui Mohamed Tantawi, ministrul Apărării. Potrivit planului, cei trei ar urma să invite membri ai mai multor grupuri de opoziţie, inclusiv ai grupării islamiste „Fraţilor Musulmani", să colaboreze pentru a modifica sistemul electoral egiptean, într-un efort care să asigure desfăşurarea unui scrutin liber şi corect în septembrie. Iar relaţiile între armata egipteană şi administraţia americană par să fie extrem de bune. Mesajul forţelor militare egiptene, că nu intenţionează să deschidă focul asupra manifestanţilor de la Cairo, a fost transmis de amiralul Mike Mullen, şeful Statului Major Interarme american. În ultimii 30 de ani, America a furnizat Egiptului ajutoare în valoare de zeci de miliarde de dolari pentru armament şi pregătirea personalului militar.

Revoluţia din '89, varianta egipteană

În acest timp, analiştii citaţi de „Washington Post" avansează trei scenarii pentru evoluţia lucrurilor în Egipt. Astfel, criza politică s-ar putea termina cu preluarea puterii de către o mişcare islamistă, cu o tranziţie spre democraţie greu de atins, sub controlul armatei sau cu aplicarea modelului Revoluţiei din România. „Revoluţionarii români l-au înlăturat de la putere pe dictatorul Nicolae Ceauşescu în 1989 şi l-au executat, dar, în doar câteva luni, armata şi elita comunistă au reuşit să-şi asigure supravieţuirea, iar noul preşedinte, fost aliat al lui Ceauşescu, a obţinut 85 la sută din voturi în scrutinul din mai 1990", aminteşte publicaţia notând că România a fost salvată de aderarea la NATO şi UE, datorită cărora au fost construite sisteme de guvernare mai democratice. „Astfel de avantaje nu sunt disponibile în momentul de faţă în Egipt", notează „Washington Post".

Avere de miliarde

Preşedintele Hosni Mubarak are o avere cuprinsă între 40 şi 70 de miliarde de dolari, ţinuţi în bănci din Marea Britanie şi Elveţia. Potrivit ABC, liderul a strâns banii din diverse contracte militare încheiate în perioada în care era ofiţer în forţele armate. Potrivit presei, liderul egiptean ar putea primi azil în Muntenegru pentru că fiul său are afaceri importante în această ţară.

Proteste în Iordania



Câteva sute de demonstranţi s-au adunat şi în capitala Iordaniei pentru a cere nou-numitului guvern să pună în aplicare reforme politice şi economice. Numeroşi reprezentanţi ai opoziţiei au cerut demisia noului premier, Marouf al Bakhit . Din cadrul opoziţiei, doar „Frontul Islamic de Acţiune", aripa politică a „Fraţilor Musulmani", a declarat că îi mai dă un răgaz şefului guvernului de la Amman să îmbunătăţească viaţa iordanienilor. Opoziţia cere o reformă a legii electorale a ţării, pentru a face Parlamentul mai reprezentativ pentru opinia populară, precum şi un premier ales de Parlament, şi nu desemnat de rege. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, l-a sunat pe regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, ca să-l asigure de sprijinul Americii „în aceste vremuri dificile".

Demisie la televiziunea oficială în plină prigoană a jurnaliştilor

image



Pe fondul unei adevărate vânători de reporteri străini organizate de regimul Mubarak, o cunoscută jurnalistă de la televiziunea de stat, Nile TV, şi-a dat demisia. Shahira Amin (foto) a făcut acest gest joi, spunând că nu vrea să fie parte a "maşinii de propagandă" din ţara sa. „Nu am fost lăsaţi să transmitem ceea ce se întâmpla în Piaţa Tahrir. Am petrecut toată ziua de miercuri la televiziune şi nu transmiteam decât manifestaţiile pro-Mubarak, ceea ce am considerat ridicol", a declarat ea pentru BBC. Jurnalista spune că şi menţionarea numărului protestatarilor era interzisă. Ea a descris atmosfera de la televiziunea publică."E vorba mai mult de autocenzură. Oamenilor le e teamă să spună adevărul şi acesta e un sentiment cimentat sau moştenit pe care îl au mulţi jurnalişti egipteni din cauza arestărilor şi a reţinerilor sistematice", a declarat Amin. Ea a spus că fusese avertizată că „va dispărea" dacă va continua să abordeze anumite subiecte. Această demisie intervine în condiţiile în care zeci de reporteri străini, inclusiv români, au fost atacaţi de susţinătorii lui Mubarak sau arestaţi de poliţie, care le-a confiscat casetele.

Se vrea un vid de informaţie

Jurnalişti de la Reuters au fost bătuţi, un reporter grec a fost înjunghiat, iar unul danez a dispărut la aeroport în condiţii misterioase în timp ce încerca să părăsească ţara. Ieri, 18 reporteri au fost „salvaţi" de armată din mâinile bătăuşilor şi duşi „într-un loc sigur", potrivit televiziunii oficiale, Nile TV. Nu e clar de la ce organizaţii erau ei sau unde au fost duşi. Tot ieri, televiziunea Al Jazeera a anunţat că biroul său din Cairo a fost atacat de necunoscuţi care au distrus echipamentele. Comitetul pentru protecţia Jurnaliştilor, organizaţie cu sediul la New York, a întregistrat, numai joi, 24 de reţineri, 21 de atacuri şi 5 cazuri de confiscare a echipamentelor. „Egiptul încearcă să creeze un vid de informaţie, aşa cum se practică în cele mai rele regimuri ale lumii", a declarat directorul executiv al CPJ, Joel Simon. ;Ana-Maria Vieru

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite