Proteste violente şi haos în Tunisia la zece ani de la Revoluţia iasomiei. Manifestant: „Nu văd niciun viitor aici. Suntem într-o mare de noroi” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 600 de persoane au fost arestate după a treia noapte de proteste violente desfăşurate la Tunis şi în alte 15 oraşe din Tunisia în contextul împlinirii a zece ani de la Revoluţia iasomiei, care a inspirat „primăvara arabă”.

În total, 632 de persoane au fost arestate după protestele organizate duminică seara în Tunisia.

Tineri cu vârste cuprinse între 15 ani şi 25 de ani au „incendiat pneuri şi pubele pentru a împiedica deplasările forţelor de securitate”, acţionând astfel în pofida restricţii de circulaţie impuse în vederea combaterii noului coronavirus, a anunţat Ministerul tunisian de Interne.

Guvernul tunisian a decis să trimită armata la Sousse (est), Bizert (nord), Kasserine şi Siliana (centru-vest).

Potrivit lui Mohamed Zekri, un reprezentant al Ministerului tunisian al Apărării, misiunea militarilor este să protejeze anumite clădiri guvernamentale.

Duminică, tinerii tunisieni au ieşit în stradă pentru a treia zi consecutiv pentru a denunţa dificultăţile economice din ţară.

La Tunis, capitala ţării, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari, care la rândul lor au atacat cu pietre şi au blocat axe rutiere.

Proteste violente au avut loc şi în oraşele Mahdia, Kairouan, Kelibia, Nabeul, Manouba şi Monastir.

La 10 ani de la Revoluţia iasomiei, care a culminat cu înlăturarea de la putere a dictatorului Zine El Abidine Ben Ali, Tunisia se confruntă cu o gravă criză economică. Ţara nord-africană este practic în pragul falimentului.

Pe reţelele sociale, unii tunisieni pun aceste violenţe pe seama eşecului clasei politice în a îmbunătăţi situaţia, alţii acuză partidele că le instrumentalizează pentru a „crea haos”.

„Aceste tensiuni sunt cauzate de clasa politică”, a declarat pentru AFP un manifestant în vârstă de 28 de ani.

De fapt, în afară de problemele economice, Tunisia se confruntă şi cu provocări politice. Remaniat sâmbătă, Guvernul tunisian este vizat în prezent de o moţiune de cenzură.

„Eu nu văd niciun viitor aici! Totul este trist, distrus, suntem într-o mare de noroi”, a spus pentru AFP un alt manifestant, adăugând că se gândeşte să urce pe un vas cu direcţia Europa şi să nu se mai întoarcă niciodată în ţara sa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite