Proteste violente în Tunisia faţă de creşterea preţurilor şi introducerea de noi taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tunisia proteste

Scumpirea carburanţilor şi a altor produse de bază şi introducerea de noi taxe la începutul acestui an au generat proteste violente în Tunisia, în trei zile consecutive, în capitala acestui stat şi în cel puţin alte patru oraşe, scrie Reuters.

Poliţiştii au intervenit cu gaze lacrimogene în Tunis şi Tebourba, un oraş mic aflat în apropierea capitalei, unde un protestatar a fost ucis luni, potrivit unor martori.

Începând cu un protest de proporţii mici, duminică – în preajma împlinirii a 7 ani de la Primăvara arabă, manifestanţii au ieşit în stradă în cea mai mare parte a ţării. 

Marţi seară, au izbucnit conflicte în peste 20 de oraşe, protestatarii atacând secţii de poliţie şi clădiri ale guvernului şi incendiind maşini.

Aproximativ 50 de poliţişti au fost răniţi şi 237 de persoane au fost arestate în urma acestor violenţe, inclusiv doi islamişti, a spus Khelifa Chibani, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Tunisiei.

„Au avut loc violenţe pe care nu le putem accepta. Statul va îşi păstrează poziţia cu fermitate”, a declarat prim-ministrul Youssef Chahed, după ce a vizitat oraşe în care au avut loc aceste conflicte.

Deşi Tunisia este percepută drept singurul succes democratic din rândul naţiunilor care au făcut parte din Primăvara arabă, statul a avut nouă guverne de atunci, niciunul dintre acestea reuşind să facă faţă problemelor economice crescânde.

Revoltele din 2011 şi două atacuri militante majore din 2015 au afectat investiţiile străine şi turismul, care reprezintă 8% din activitatea economică a Tunisiei. 

Miercuri, Khelifa Chibani a acuzat opoziţia că alimentează disidenţa, incitând la organizarea mai multor proteste.

În timpul protestelor a avut loc şi un atac cu cocktailuri Molotov la o şcoală evreiască din insula tunisiană Djerba, unde locuieşte o comunitate veche de evrei.

„Persoane necunoscute au profitat de aceste proteste şi de atenţia autorităţilor îndreptată către acestea şi au aruncat cocktailuri Molotov în holul şcolii”, a spus Perez Trabelsi, liderul comunităţii locale de evrei, pentru Reuters.

Între sutele de persoane care au fost arestate marţi s-au numărat şi doi islamişti extremişti care au contribuit la un atac asupra unei secţii de poliţie în oraşul Nefza, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne. În Tunis, mai multe persoane au atacat un magazin Carrefour.

La proteste au participat sute de persoane în fiecare oraş în care acestea au avut loc, deşi aceste manifestări au fost de dimensiuni mai mici decât valuri anterioare de proteste care au avut loc începând din 2011.

Însă, nemulţumirea a crescut în rândul locuitorilor din Tunisia începând de la 1 ianuarie, când guvernul a scumpit carburanţii şi alte bunuri şi a crescut contribuţiile pentru asigurările sociale, taxele pentru maşini, convorbiri telefonice, internet şi cazări la hotel.

Partidul islamist Ennahda a cerut ca salariul minim să fie crescut de la 357 de dinari tunisieni (echivalentul a 143 de dolari) şi să fie oferit mai mult ajutor familiilor sărace. Cereri similare au fost făcute de mai multe sindicate.

Taoufik Rajhi, ministrul pentru reforme economice, a spus parlamentului că nu există fonduri suplimentare pentru sectorul de sănătate, infrastructură sau educaţie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite