În lume

articolul anterior articolul urmator

Putin, invitat la Washington

4
26 Oct 2018 15:21:05
Autor: News.ro
Vladimir Putin (stânga) dând mâna cu Donald Trump FOTO commons.wikimedia.org
Vladimir Putin (stânga) dând mâna cu Donald Trump FOTO commons.wikimedia.org

Preşedintele rus Vladimir Putin a fost invitat la Washington, a anunţat vineri consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională John Bolton, relatează Reuters.

Vladimir Putin şi Donald Trump urmează să se întâlnească la Paris, la 11 noiembrie, în marja ceremoniilor organizate cu ocazia marcării centenarului sfârşitului Primului Război Mondial, a precizat Bolton într-o conferinţă de presă la Tbilisi, capitala Georgiei.

Pe de altă parte, Emmanuel Macron şi Donald Trump au discutat joi seara la telefon pentru a-şi coordona poziţiile înaintea summitului între Turcia, Rusia, Franţa şi Germania pe tema situaţiei din Siria, prevăzut sâmbătă la Istanbul, a anunţat Palatul Élysée, relatează AFP

”Preşedintele Republicii a prezentat mizele acestei întâlniri care vizează să permanentizeze armistiţiul în regiunea Idleb şi să aprofundeze discuţii referitoare la procesul politic de soluţionare a conflictului în Siria”, a precizat într-un comunicat preşedinţia franceză.

”Statele Unite şi Franţa împărtăşesc aceleaşi obiective securitare, umanitare şi politice în Siria, iar preşedintele american i-a cerut preşedintelui Republicii să poarte această poziţie comună la summitul de la Istanbul”, potrivit Élysée.

În pofida unor aşteptări ”modeste”, Parisul speră ca la acest summit să aibă loc progrese în domeniul securităţii şi în procesul politic din Siria, a precizat o sursă de la preşedinţie.

Parisul doreşte o prelungire a armistiţiului la Idleb şi o garantare a accesului convoaielor umanitare. Cel puţin şase astfel de convoaie sunt blocate, în prezent, la Damasc de către regim, potrivit acestei surse.

Franţa doreşte de asemenea să se avanseze în crearea unui comitet constituţional, alcătuit în proporţie de o treime din reprezentanţi ai regimului, o treime reprezentanţi ai opoziţiei şi o treime reprezentanţi independenţi.

”Noi dorim ca sâmbătă cei patru lideri să ia o decizie clară şi să spună că acest comitet trebuie să fie atestat de ONU în componenţa sa şi să poată să se întrunească la Geneva pentru prima oară, în săptămânile care urmează, până la sfârşitul anului”, subliniază Élysée.

"Noi dorim ca membrii comunităţii internaţionale să exercite presiuni maxime, pentru ca regimul de la Damasc să accepte să se angajeze în acest proces politic”, potrivit aceleiaşi surse.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Index 4.2
27.10.2018, 01:03:08

Circul facut de Trumpovich continua cu clovnul aducandu-l pe papusharu sef pe sarma!

Avocatul Diavolului
27.10.2018, 12:42:32

Nicola, cu sigurantza astazi este zi de tirg, altfel nu imi explic afirmatziile tale. Oricum tu shi restul sinteti irelevantzi pentru Trump shi pentru Putin.

Index 4.2
27.10.2018, 17:51:58

Iti pare ca tu esti important pentru ei? tu reprezintzi un numar, fr@ierii de care ei rad ca i-au prostit, eu NU!

Index 4.2
27.10.2018, 17:54:04

Aceasta vizita daca are loc este pierdere de timp: fiecare tara vrea sa-si exporte sistemul in lume doar ca USA are unul ce functioneaza mai bine si are si cu ce sa-l sustina, bani si cea mai puternica armata din lume.Rusii in schimb se bazeaza pe troli, buni fara indoiala dar nu stiu cum vor face fata portavioanelor USA!

Modifică Setările