În lume

articolul anterior articolul urmator

Qatarul îşi face mea culpa în cazul examinărilor ginecologice forţate de pe aeroport

3
28 Oct 2020 18:03:28
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Qatarul a anunţat miercuri că „regretă” examinările ginecologice forţate la care au fost supuse 18 femei străine pe Aeroportul din Doha, un caz care a stârnit furie mai ales în Australia.

Treisprezece australience s-au plâns de faptul că au fost dezbrăcate cu forţa şi controlate minuţios pe 2 octombrie, la Doha, după descoperirea unui bebeluş născut prematur şi abandonat în baia unui avion. Ele au denunţat o examinare umilitoare, contrară drepturilor omului şi au depus o plângere la întoarcerea Sydney, fapt confirmat de autorităţile locale.

„Am înregistrat oficial plângerea privind incidentul din Qatar şi am fost asiguraţi că vom primi informaţii detaliate şi transparente curând”, se arată într-un comunicat al Ministerului australian de Externe.

Qatarul a recunoscut incidentul, făcându-şi mea culpa. „Chiar dacă scopul acestor examinări decise în starea de urgenţă era de a împiedica fuga autorilor unei crime oribile, statul Qatar regretă supărarea sau încălcarea libertăţilor individuale pe care această acţiune le-ar fi putut cauza călătorilor”, a declarat guvernul într-un comunicat.

Persoanele implicate în aceste examinări ar putea face obiectul unei anchete penale, a anunţat pentru AFP o sursă aflată la curent cu acest dosar.

De partea cealaltă, autorităţile australiene nu renunţă la presiuni. Denunţând un incident „insultător” şi „foarte tulburător”, ministrul de Externe Marise Payne a declarat că ţine legătura şi cooperează cu alte ţări vizate de aceste abuzuri. Ea a refuzat să spună despre ce ţări este vorba. Pe lângă cele 13 australience, alte cinci femei străine, posibil din Franţa, au fost supuse unor examinări ginecologice forţate în Qatar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Navrapascu Vasile
28.10.2020, 20:08:27

Toate "fortele democratice a lumii civilizate"o sa tina limba dupa dinti pentru ca se tem de Qatar...Qatarul este neprevazut caci are "torpile teroriste"prin toata lumea...

-1 (3 voturi)
mihailovici mihail
29.10.2020, 07:00:30

Batii cimpii .....Australia singură este capabilă să ii pună cu botul pe labe - ca să nu mai zic cum ar fi să le sara in ajutor britanicii canadienii. Australienii au experiența a 2 razboaie mondiale unde au luptat foarte bin3 si in general este o țară foarte bine înarmată. Aici e vorba ca arabetii sunt tîmpiți de felul lor si ce au facut cu femeile acelea arată că nici măcar ei nu s-au civilizat cîtuși de puțin.

ana_
28.10.2020, 23:11:43

„statul Qatar regretă” E cea mai slinoasă formă de „boicot”. Nu regretă nimic. Minte de îngheață apele. Aeroportul dintre cămile nu are camere video? Nu se vedea că femeile nu au avut niciun bebe în brațe? Nu toți pământenii sunt întunecați la minte ca ei. Un mic boicot, în materie de turism și afaceri? Puțină reciprocitate nu strică. Abia aștept să văd cum se vor descurca fără să vândă petrol.

Modifică Setările