Ramadan însângerat de atentate: 855 de morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna Ramadan care s-a  încheiae, marţi, a fost una însângerată ca urmare a atacurilor jihadiste. 855 de oameni au murit în atentate revendicate de organizaţia teroristă Statul Islamic, în Irak, Bangladesh, Statele Unite ale Americii, Turcia, Siria. Aproape 30 de persoane pe zi au murit, inclusiv mulţi copii, majoritatea musulmani paşnici.

Numai în capitala irakiană Bagdad peste 200 persoane au murit şi alte 200 au fost rănite într-un atac kamikaze. Statul Islamic le-a transmis susţinătorilor săi să facă din perioada Sfânta a Ramadanului, "cu permisiunea lui Dumnezeu, o lună de durere pentru negredincioşii de pretutindeni". 

Sub presiunea opiniei publice, ministerul irakian al Justiţiei a anunţat că aceia care sunt condamnaţi la moarte pentru terorism vor fi executaţi rapid. Istanbulul s-a golit de turişti după atentatul de marţea trecută de pe aeroportul Ataturtk soldat cu 45 de morţi, iar circa 20 de membri ai grupării jihadiste Stat Islamic (SI), majoritatea străini, au fost arestaţi, mulţi dintre ei din Federaţia Rusă şi alte state din foste sovietice din Asia Centrală.

Alain Rodier, fost ofiţer superior al serviciilor secrete franceze  şi director adjunct al Centrului francez de cercetare asupra informaţiilor (CF2R), spune că de la începuturile Islamului, Ramadanul a fost un timp de evlavie, post şi generozitate faţă de săraci, dar este, de asemenea, şi luna când Jihadul (războiul sfânt) s-a amplificat.

 Şi asta pentru că mulţi islamişti cred că dacă mor pentru cauză în cursul lunii sfinte, martirii ajung direct în paradis. Aşa că violenţa a fost întotdeauna de zece ori mai mare în această perioadă şi, pentru asta nu trebuie să mearge prea departe în istorie, doar să ne uităm la „anii negri“ din 1990, din Algeria. Execuţiile au continuat, de asemenea, pe tot parcursul Ramadanului. ISIS a folosit chiar şi copii  să comită aceste barbarii.

Dincolo de motive religioase, situaţia actuală a Statului islamic poate explica, de asemenea, creşterea numărului şi frecvenţei atacurilor teroriste din întreaga lume. Pe măsură ce pierde teritorii, ISIS câştigă teren în terorismul fără graniţe, iar „cele trei atacuri de săptămâna trecută sunt considerate o dovadă că Statul Islamic devine o versiune mai amplă şi mai rafinată a grupării concurente, al-Qaida. 

Atacul de luni, de  la Medina, este simbolic unul extrem de puternic pentru lumea musulmană. „Califul“  Abou Bakr el-Baghdadi a dorit să-i sfideze pe saudiţi, „gardienii locurilor sfinte“ musulmane.  Autorităţile musulmane au condamnat cu fermitate atentatul sinucigaş comis luni seara lângă Moscheea Profetului în oraşul sfânt saudit Medina, loc unde orice fel de violenţă este interzisă. Atacul a provocat indignarea generală a responsabililor atât suniţi, cât şi şiiţi, inclusiv în Iran, marele rival regional al Arabiei Saudite. 

Iar odată cu sfârşitul Ramadanului, susţine Alain Rodier,  nu va scădea rata şi amploarea atacurilor teroriste ale Statului Islamic şi vor miza pe atacurile simpatizanţilor aşa-zişii „lupi singuratici“, care decid singuri când şi unde să lovească , cum s-a întâmplat în Orlando, Statele Unite ale Americii sau Dhaka, Bangladesh. Binenţeles că nu vor renunţa la atacurile coordonate, cum au fost cele de la Paris sau de la Bruxelles sau de la Istanbul.  

Cotidianul spaniol ABC scrie că „Daesh dispune de un grup dedicat, numit Al Andalus, al cărui obiectiv central este conceperea şi comiterea de atentate în Spania, iar principalele ţinte ale jihadiştilor în Europa sunt Franţa, Belgia, Germania, Marea Britanie, Danemarca şi Olanda.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite