Raport: 17,4 miliarde de dolari investiţi de Israel în coloniile din Cisiordania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul a clădit mii de locuinţe în decursul a 40 de ani, investind aproximativ 17,4 miliarde dolari în Cisiordania ocupată, pentru care coloniştii evrei au optat din raţiuni financiare, nu ideologice, se precizează într-un raport al centrului israelian de cercetări economice, dat publicităţii marţi, transmite AFP.

Această sumă include toate cele 128 de colonii evreieşti din Cisiordania, fără Ierusalimul de Est, precizează Centrul Macro, un institut de economie politică cu sediul la Tel Aviv.

Aproape 80% din totalul de 17,4 miliarde dolari s-a utilizat pentru construcţia de locuinţe: 32.711 apartamente, 22.997 case şi 5.534 locuinţe mobile. Peste 1,1 miliarde dolari au fost alocate pentru edificii publice, din care 321 instalaţii sportive, 271 sinagogi şi 96 băi rituale.

Între 2004-2006, au fost ridicate 6.657 de noi clădiri destinate coloniştilor evrei, conform cercetătorilor, care şi-au bazat concluziile pe imaginile transmise de sateliţi. Din acestea, 4.379 sunt apartamente, ceea ce reprezintă o creştere de 15,46% faţă de perioada anterioară, iar 1.526 sunt case de locuit, scrie AFP.

Majoritatea coloniştilor evrei a ales să trăiască în teritoriile palestiniene din raţiuni financiare - preţuri mai mici - nu ideologice, menţionează profesorul Roby Nathanson.

Atracţia cea mai mare pentru israelieni în colonii este de natură economică. Guvernul a creat condiţii economice şi politice confortabile în coloniile din Cisiordania, explică sursa menţionată.

Cele mai multe clădiri evreieşti au fost construite lângă mult controversata barieră de securitate construită de Israel în Cisiordania, unde terenul este ieftin iar condiţiile de viaţă sunt cele mai sigure din Cisiordania, conform profesorului israelian, potrivit aceluiaşi studiu.

Problema colonizării, în principal în Ierusalimul de Est, reprezintă astăzi principalul obstacol în calea relansării procesului de pace în Orientul Mijlociu.

Ea se află şi în centrul crizei diplomatice SUA-Israel, provocată de decizia israeliană privind construirea a 1.600 de noi locuinte într-un cartier evreiesc din Ierusalimul de Est, care a fost dată publicităţii în timpul recentei vizite a vicepreşedintelui american Joe Biden în regiune.

Israelul a anunţat în noiembrie un moratoriu limitat şi temporar privind noile construcţii în Cisiordania ocupată, ca urmare a presiunilor exercitate de SUA.

Moratoriul nu se referă însă la Ierusalimul de Est, unde Israelul doreşte să construiască locuinţe pentru populaţia evreiască, iar palestinienii speră să instaleze capitala mult visatului lor stat independent.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite