Raport DEA: Harta prezenţei cartelurilor mexicane de droguri în SUA. În Mexic, copii de cinci ani pun mâna pe arme pentru a-şi proteja familiile FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi mexicani distrugând o plantaţie de marijuana FOTO EPA-EFE
Soldaţi mexicani distrugând o plantaţie de marijuana FOTO EPA-EFE

Organizaţiile criminale transnaţionale mexicane reprezintă o provocare pentru SUA, unde „păstrează o influenţă mare” în majoritatea statelor, avertizează Agenţia Americană Antidrog (DEA) într-un raport publicat recent. Situaţia este şi mai disperată în Mexic, unde părinţii îşi înarmează copiii pentru a lupta împotriva traficanţilor de droguri care le ameninţă viaţa.

Într-o reevaluare a ameninţării reprezentate de traficul de droguri, DEA atrage atenţia că organizaţiile criminale transnaţionale mexicane (TCO) „păstrează o influenţă mare” în majoritatea statelor din SUA. Raportul este ilustrat cu hărţi care indică locurile în care sunt prezente cartelurile mexiane de droguri şi unde au câştigat teren. Conform raportului, „cele mai mari semne de expansiune” le arată două carteluri, şi anume Sinaloa şi Jalisco Nueva Generacion. Cel din urmă este este considerat drept cartelul „cu cea mai rapidă creştere”. Alte carteluri influente sunt: cel din Golf, Organizaţia Beltran-Leyva şi Los Rojos, prezente mai ales în Texas, California, Arizona, New Mexico, Chicago, New York, Florida, Kansas, Colorado, Hawaii şi Puerto Rico, scrie Business Insider.

„TCO-urile mexicane continuă să controleze coridoare de contrabandă profitabile, în principal la graniţa de sud-vest, şi să deţină influenţa asupra traficului de droguri în SUA”, se arată în raport.

Prezenta cartelurilor mexicane de droguri in SUA FOTO Business Insider

Prezenţa cartelurilor mexicane de droguri în SUA FOTO Business Insider

Un caz ilustrativ în ceea ce priveşte activităţile ilicite desfăşurate în SUA de către cartelurile mexicane de droguri este cel al fraţilor Pedro şi Margarito Flores, din Chicago. Cei doi sunt acuzaţi de trafic de cocaină în SUA între 2005 şi 2008 pentru cartelul Sinaloa. Conform unor documente din instanţă, Sinaloa s-a ales cu peste 930 de milioane de dolari în urma transporturilor făcute de fraţii Flores.

Un raport contestat în Mexic

De cealaltă parte, o sursă din cadrul cartelurilor de droguri spune pentru Business Insider că Sinaloa şi Jalisco Nueva Generacion nu sunt prezente în SUA cu „membri”, ci au peste graniţă doar „doar clienţi şi asociaţi”.

„Membrii şi liderii organizaţiilor sunt în Mexic, nu în SUA. Acolo avem clienţi şi asociaţi, oameni care ajută la transport sau bande care lucrează cu noi”, afirmă un membru al unui cartel sub rezerva anonimatului.

Potrivit acestuia, majoritatea bandelor sau „asociaţilor” din SUA lucrează în mod independent.

„Este problema lor ce fac cu marfa. Pot să o piardă, să o vândă, să o consume, important e să plătească”, subliniază el pentru Business Insider.

Nu toţi sunt de acord cu raportul DEA. În opinia lui Alejandro Hope, analist pe teme de securitate şi fost oficial al Centrului mexican de Investigaţii şi Securitate Naţională (CISEN), cartelurile de droguri din ţara sa nu sunt prezente în SUA.

„Cartelurile de astăzi nu sunt structurate, nu funcţionează ca o organizaţie ierarhică, ci mai degrabă sunt o reţea descentralizată”, declară el pentru Business Insider.

„Logica DEA este să argumenteze că există o invazie de forţe externe, ceea ce i-ar permite să justifice solicitarea unui buget mai mare şi mai mult sprijin”, susţine Hope.

Copii antrenaţi să se apere împotriva traficanţilor de droguri

În timp ce fostul oficial CISEN critică raportul DEA, în Mexic unii localnici nu mai cred în ajutorul autorităţilor şi încearcă să se apere singuri de traficanţii de droguri.

Mai multe grupuri de autoapărare au fost înfiinţate în sate izolate. La Ayahualtempa, o localitate montană de 1.000 de suflete din statul Guerrero, părinţii şi-au înarmat copiii şi îi pregătesc să lupte împotriva traficanţilor din cartelul Los Ardillos. Cei mai mici dintre aceşti copii combatanţi au cinci ani.

Copii mexicani antrenandu-se impotriva traficantilor de droguri FOTO EPA-EFE

Copii antrenaţi de părinţi să lupte împotriva cartelurilor FOTO EPA-EFE

„Este o stare de război împotriva cartelurilor de droguri, dublată de un război între diferite organizaţii criminale. Nu există linii de front, inamici clar identificaţi. În Guerrero, 40 de carteluri se înfruntă, la care se adaugă miliţii de autoapărare. Este groaznic pentru populaţie, victima extorcărilor, răpirilor, violurilor, asasinatelor şi dispariţiilor”, explică fotograful italian Alfredo Bosco, care a surprins imagini cu copii antrenându-se pentru a se apăra de traficanţi de droguri.

Semn al disperării, 34 de copii soldaţi din Ayahualtempa s-au filmat pe 11 aprilie defilând cu arma în mână şi şi-au promovat acţiunea pe reţelele de socializare pentru a atrage atenţia Guvernului mexican asupra situaţiei lor.

Copii mexicani defiland cu arma in mana FOTO EPA-EFE

Defilare la Ayahualtempa pentru a atrage atenţia autorităţilor FOTO EPA-EFE

„Ne pregătim copiii pentru că nu ştim ce ne aşteaptă azi sau mâine”, explică un părinte.

El spune că băieţii se înrolează voluntar motivaţi de dorinţa de a-şi proteja familiile.

Chayo, în vârstă de 17 ani, spune pentru Euronews: „Sunt pregătit să mă bat, să-mi dau viaţa pentru poporul meu şi familia mea rezistând acestui grup criminal”.

Nouă locuitori ai Ayahualtempa au fost ucişi în ultimii doi ani de Los Ardillos.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale Noria, aceşti copii sunt nevoiţi să se protejeze de brutalitate cu preţul abandonării studiilor.

Imaginile din Ayahualtempa au fost văzute de preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care le-a criticat imediat. Este o „iniţiativă ruşinoasă şi arogantă”, a declarat el, dând asigurări că statul mexican luptă împotriva traficanţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite