În lume

articolul anterior articolul urmator

Raport DEA: Harta prezenţei cartelurilor mexicane de droguri în SUA. În Mexic, copii de cinci ani pun mâna pe arme pentru a-şi proteja familiile FOTO VIDEO

6
18 Apr 2021 09:22:52
Autor: Ion Gaidau
Soldaţi mexicani distrugând o plantaţie de marijuana FOTO EPA-EFE
Soldaţi mexicani distrugând o plantaţie de marijuana FOTO EPA-EFE

Organizaţiile criminale transnaţionale mexicane reprezintă o provocare pentru SUA, unde „păstrează o influenţă mare” în majoritatea statelor, avertizează Agenţia Americană Antidrog (DEA) într-un raport publicat recent. Situaţia este şi mai disperată în Mexic, unde părinţii îşi înarmează copiii pentru a lupta împotriva traficanţilor de droguri care le ameninţă viaţa.

Într-o reevaluare a ameninţării reprezentate de traficul de droguri, DEA atrage atenţia că organizaţiile criminale transnaţionale mexicane (TCO) „păstrează o influenţă mare” în majoritatea statelor din SUA. Raportul este ilustrat cu hărţi care indică locurile în care sunt prezente cartelurile mexiane de droguri şi unde au câştigat teren. Conform raportului, „cele mai mari semne de expansiune” le arată două carteluri, şi anume Sinaloa şi Jalisco Nueva Generacion. Cel din urmă este este considerat drept cartelul „cu cea mai rapidă creştere”. Alte carteluri influente sunt: cel din Golf, Organizaţia Beltran-Leyva şi Los Rojos, prezente mai ales în Texas, California, Arizona, New Mexico, Chicago, New York, Florida, Kansas, Colorado, Hawaii şi Puerto Rico, scrie Business Insider.

„TCO-urile mexicane continuă să controleze coridoare de contrabandă profitabile, în principal la graniţa de sud-vest, şi să deţină influenţa asupra traficului de droguri în SUA”, se arată în raport.

Prezenţa cartelurilor mexicane de droguri în SUA FOTO Business Insider

Un caz ilustrativ în ceea ce priveşte activităţile ilicite desfăşurate în SUA de către cartelurile mexicane de droguri este cel al fraţilor Pedro şi Margarito Flores, din Chicago. Cei doi sunt acuzaţi de trafic de cocaină în SUA între 2005 şi 2008 pentru cartelul Sinaloa. Conform unor documente din instanţă, Sinaloa s-a ales cu peste 930 de milioane de dolari în urma transporturilor făcute de fraţii Flores.

Un raport contestat în Mexic

De cealaltă parte, o sursă din cadrul cartelurilor de droguri spune pentru Business Insider că Sinaloa şi Jalisco Nueva Generacion nu sunt prezente în SUA cu „membri”, ci au peste graniţă doar „doar clienţi şi asociaţi”.

„Membrii şi liderii organizaţiilor sunt în Mexic, nu în SUA. Acolo avem clienţi şi asociaţi, oameni care ajută la transport sau bande care lucrează cu noi”, afirmă un membru al unui cartel sub rezerva anonimatului.

Potrivit acestuia, majoritatea bandelor sau „asociaţilor” din SUA lucrează în mod independent.

„Este problema lor ce fac cu marfa. Pot să o piardă, să o vândă, să o consume, important e să plătească”, subliniază el pentru Business Insider.

Nu toţi sunt de acord cu raportul DEA. În opinia lui Alejandro Hope, analist pe teme de securitate şi fost oficial al Centrului mexican de Investigaţii şi Securitate Naţională (CISEN), cartelurile de droguri din ţara sa nu sunt prezente în SUA.

„Cartelurile de astăzi nu sunt structurate, nu funcţionează ca o organizaţie ierarhică, ci mai degrabă sunt o reţea descentralizată”, declară el pentru Business Insider.

„Logica DEA este să argumenteze că există o invazie de forţe externe, ceea ce i-ar permite să justifice solicitarea unui buget mai mare şi mai mult sprijin”, susţine Hope.

Copii antrenaţi să se apere împotriva traficanţilor de droguri

În timp ce fostul oficial CISEN critică raportul DEA, în Mexic unii localnici nu mai cred în ajutorul autorităţilor şi încearcă să se apere singuri de traficanţii de droguri.

Mai multe grupuri de autoapărare au fost înfiinţate în sate izolate. La Ayahualtempa, o localitate montană de 1.000 de suflete din statul Guerrero, părinţii şi-au înarmat copiii şi îi pregătesc să lupte împotriva traficanţilor din cartelul Los Ardillos. Cei mai mici dintre aceşti copii combatanţi au cinci ani.

Copii antrenaţi de părinţi să lupte împotriva cartelurilor FOTO EPA-EFE

„Este o stare de război împotriva cartelurilor de droguri, dublată de un război între diferite organizaţii criminale. Nu există linii de front, inamici clar identificaţi. În Guerrero, 40 de carteluri se înfruntă, la care se adaugă miliţii de autoapărare. Este groaznic pentru populaţie, victima extorcărilor, răpirilor, violurilor, asasinatelor şi dispariţiilor”, explică fotograful italian Alfredo Bosco, care a surprins imagini cu copii antrenându-se pentru a se apăra de traficanţi de droguri.

Semn al disperării, 34 de copii soldaţi din Ayahualtempa s-au filmat pe 11 aprilie defilând cu arma în mână şi şi-au promovat acţiunea pe reţelele de socializare pentru a atrage atenţia Guvernului mexican asupra situaţiei lor.

Defilare la Ayahualtempa pentru a atrage atenţia autorităţilor FOTO EPA-EFE

„Ne pregătim copiii pentru că nu ştim ce ne aşteaptă azi sau mâine”, explică un părinte.

El spune că băieţii se înrolează voluntar motivaţi de dorinţa de a-şi proteja familiile.

Chayo, în vârstă de 17 ani, spune pentru Euronews: „Sunt pregătit să mă bat, să-mi dau viaţa pentru poporul meu şi familia mea rezistând acestui grup criminal”.

Nouă locuitori ai Ayahualtempa au fost ucişi în ultimii doi ani de Los Ardillos.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale Noria, aceşti copii sunt nevoiţi să se protejeze de brutalitate cu preţul abandonării studiilor.

Imaginile din Ayahualtempa au fost văzute de preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care le-a criticat imediat. Este o „iniţiativă ruşinoasă şi arogantă”, a declarat el, dând asigurări că statul mexican luptă împotriva traficanţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Pitrea Piron
18.04.2021, 09:51:59

O intrebare din curiozitate: si 'armele' care sunt peste tot in america de sud, ce inarmeaza cartelurile si nu numai, de unde vin, cine le vinde si cine face bani?

+1 (1 vot)
Mihai din Bucuresti
18.04.2021, 17:10:32

Cea mai mare intrebare este: cum nu intervine usa si aicea fiind vecini mult terorism si droguri? Nu au petrol?

-1 (1 vot)
Mihai Popescu
18.04.2021, 14:09:20

Sinaloa si Jelisco poate vor fi mai bune sa conduca Romanica. Din pacate si noi avem in politica asemenea carteluri. Ba poate mult mai puternice,

-1 (1 vot)
OmTacut2 มวยโบราณ
18.04.2021, 16:22:37

Armele vin de oriunde din lume, inclusiv din US. Ca sa fie si mai complicat cateva sute de arme au fost "exportate" de DEA (Drug Enforcement Agency) in Mexic, arme care au fost folosite pentru a omora agenti americani "The Mexican government has estimated that 200,000 firearms are smuggled from the United States each year.Feb. 22, 2021" "Increasingly, ATF finds that Mexican cartels transport firearms and munitions into Mexico from Guatemala, situated on Mexico's southern border. Although the number of trace requests from Mexico has increased since February 2006, most guns seized in Mexico are not traced." Link: https://fas.org/asmp/library/publications/us-mexico.htm https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/mexico-losing-control/mexico-drug-cartels-sniper-rifles-us-gun-policy/ https://www.vice.com/en/article/3a8dxb/european-gun-makers-are-quietly-supplying-the-mexican-drug-wars

-2 (2 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
18.04.2021, 17:06:49

Cererea este imensa si produsele (cocaina si iarba) sunt de mare calitate si " sanatoase". In perioadele de post, cand autoritatile reusesc sa intrerupa fluxul cateva zile, dependentii se otravesc cu chimicale si mor pe capete. Pune un zid si intrerupe fluxul si o tara intreaga va lua foc, inclusiv Hollywodul si Universitatile. Raman pe metereze baietii duri din SUA care-mi plac mie, cei bine inarmati, cu steagul in fata casei si cu moonshine-ul in spatele casei. Ei le vor da cu tifla mexicanilor.

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările