Raport Freedom House: Propaganda de stat împânzeşte internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din ce în ce mai multe ţări urmează exemplul Rusiei şi Chinei, manipulând utilizatorii reţelelor sociale şi urmărind opozanţii pe internet, o ameninţare gravă la adresa democraţiei. Aceasta este concluzia unui raport publicat marţi de organizaţia Freedom House.

Potrivit studiului anual „Libertatea pe internet 2017“, realizat în 65 de ţări de organizaţia neguvernamentală pentru pentru apărarea libertăţilor fundamentale, 30 de guverne au folosit tehnici de manipulare pe internet în ultimul an pentru a distorsiona informaţiile online, faţă de 23 în anul precedent.

Respectivele manipulări includ folosirea comentatorilor plătiţi, a trolilor, a conturilor automate („bots“) sau a unor site-uri de ştiri false, notează strategies.fr.

Raportul precizează că aceste tactici de manipulare şi dezinformare online au jucat un rol important în alegerile din cel puţin 18 ţări în ultimul an, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

Pentru al treilea an consecutiv, China se situează în fruntea ţărilor care manipulează pe internet, ca urmare a creşterii cenzurii şi a luptei împotriva anonimatului online, precum şi a întemniţării disidenţilor care îşi exprimă opinia online.

„Utilizarea comentatorilor plătiţi şi a conturilor automate pentru difuzarea propagandei guvernamentale a fost iniţial dezvoltată de China şi Rusia, însă acum este un fenomen global“, a declarat Michael Abramowitz, preşedintele Freedom House.

Pentru Sanja Kelly, directoarea proiectului, aceste manipulări sunt adesea dificil de detectat şi mai ales „dificil de combătut faţă de alte tipuri de cenzură, precum blocarea anumitor site-uri web“.

În opinia organizaţiei, 2017 marchează cel de-al şaptelea an consecutiv al declinului libertăţii pe internet.

Raportul face referire la o „armată de tastaturi“ existentă în Filipine, unde oamenii sunt plătiţi cu 10$ pe zi pentru a da impresia unui sprijin generalizat pentru politica de represiune brutală a traficului de droguri, dar şi la utilizarea de către Turcia a circa 6.000 de persoane pentru a contrazice opozanţii guvernului pe reţelele sociale.

Şi Statele Unite se află în vizor

Acuzată că a vrut să influenţeze alegerile din Statele Unite ale Americii şi din mai multe ţări din Europa, Rusia şi-a întărit între timp, acasă, controlul asupra internetului.

Bloggerii care atrag mai mult de 3.000 de vizitatori pe zi trebuie acum să se înregistreze oficial şi să respecte legea privind mass-media. Iar motoarele de căutare nu pot lua în considerare paginile site-urilor neînregistrate.

Freedom House  şi-a exprimat şi îngrijorarea referitoare la restricţiile tot mai mari în privinţa VPN-urilor (reţele virtuale private care pot ocoli cenzura), existente în prezent în 14 ţări. 

Nici Statele Unite nu sunt cruţate. „Dacă mediul online din SUA a rămas dinamic şi divers, prevalenţa dezinformării şi a conţinutului partizan a avut un impact semnificativ“ , precizează raportul, care adaugă că „jurnaliştii care au contestat poziţiile lui Donald Trump s-au confruntat cu hărţuirea online“. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite