Raport: „NATO la 70 de ani. O Alianţă în criză”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lideri ai statelor membre NATO
Lideri ai statelor membre NATO

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este în criză, iar Alianţa nu este pregătită pentru noile provocări ridicate de China şi Rusia, se arată într-un raport redactat de doi foşti ambasadori SUA la NATO, Douglas Lute şi Nicholas Burns, prezentat zilele trecute în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la München.

„Ţările NATO se confruntă cu o criză, cu probleme interne şi externe serioase“, susţin autorii, observând ambivalenţa preşedintelui american Donald Trump , slăbiciunea apărării europene şi ritmul lent al procesului de luare a deciziilor în cadrul Alianţei.

„Deşi NATO se confruntă cu probleme strategice, cea mai mare ameninţare este lipsa unei conduceri puternice şi principiale din partea Statelor Unite, pentru prima dată în istorie”, a spus Nicholas Burns.

„Donald Trump greşeşte atunci când contestă importanţa centrală a NATO pentru securitatea Statelor Unite. Pe cont propriu, Statele Unite sunt o naţiune puternică. Dar Canada şi aliaţii europeni extind şi amplifică puterea Statelor Unite în moduri pe care Rusia şi China - care au puţini aliaţi - nu le pot egala. Doar accesul Statelor Unite la bazele aeriene şi navale din Europa aduce forţele americane mai aproape de Orientul Mijlociu, de Africa şi de zone din Asia.

Autorii raportului recomandă o serie de măsuri pentru abordarea problemelor interne ale NATO, propunând relansarea rolului de conducere al Statelor Unite, restabilirea capacităţii de apărare în Europa, susţinerea valorilor democratice şi eficientizarea procesului decizional în cadrul organizaţiei.

Raportul identifică puterea militară a Rusiei şi puterea economică şi tehnologică a Chinei ca fiind două provocări majore cu care NATO se confruntă dincolo de frontierele sale.

"Rusia - cel mai mare vecin al NATO şi cel mai înzestrat cu capabilităţi militare - rămâne principala provocare externă a NATO", se arată în document, acuzând Moscova că a ignorat angajamentele internaţionale, provocând şi lansând atacuri cibernetice împotriva statelor aliate.

„Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu o ameninţare internă potenţial devastatoare. Trei guverne ale statelor membre - din Polonia, Ungaria şi Turcia - şi-au subminat propriile sisteme democratice în diverse grade, suprimând libertatea de exprimare şi presa liberă şi limitând independenţa justiţiei. În contextul în care NATO este în primul rând o alianţă a statelor democratice, acţiunile acestor guverne ameninţă valorile fundamentale - democraţia, libertăţile individuale şi statul de drept - valori pe care fiecare aliat şi-a asumat angajamentul de a le respecta prin Tratatul Nord-Atlantic", se arată în raport.

„Alianţa Nord-Atlantică se confruntă cu provocarea de a împiedica noi agresiuni din partea Rusiei în estul Europei. Preşedintele rus, Vladimir Putin, destabilizează parteneri NATO precum Ucraina şi Georgia prin continuarea ocupaţiei pe teritorii ale acestor ţări. De asemenea, liderul de la Kremlin  încearcă să slăbească ţările baltice pe plan intern. Atacurile cibernetice ruse, acţiunile politice subversive şi campaniile media agresive prezintă ameninţări pentru toate democraţiile din cadrul NATO şi pentru procesele electorale”, avertizează autorii raportului.

Raportorii recomandă o abordare bidirecţională privind Rusia, constând în descurajare şi dialog şi îndeamnă aliaţii NATO să ia măsuri urgente pentru a aborda vulnerabilităţile, în special în domeniul războiului hibrid.

Autorii subliniză că China nu este o ameninţare militară directă pentru majoritatea aliaţilor NATO, dar este un "concurent global" politic şi economic ce urmăreşte să domine în dimeniul tehnologiilor militare digitale.

"Aliaţii europeni trebuie să se concentreze mai mult pe provocarea puterii economice şi tehnologice chinezeşti şi a spionajului industrial. Alianţii NATO ar trebui, prin urmare, să înăsprească restricţiile privind investiţiile chineze în sectoare tehnologice cheie pe ambele maluri ale Atlanticului ", susţin cei doi foşti ambasadori americani la NATO.

Statele Unite sunt în mod substanţial mai puternice în cadrul NATO decât ar fi pe cont propriu. Există dovezi ample că preşedintele Donald Trump nu înţelege şi, în mod categoric, nu apreciază acest aspect strategic referitor la NATO", subliniază experţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite