În lume

articolul anterior articolul urmator

Raport ONU: Arabia Saudită, atacată cu rachete de „origine iraniană”

3
12 Jun 2020 10:38:51
Autor: Ion Gaidau
Baza Aramco FOTO AFP
Baza Aramco FOTO AFP

Rachetele de croazieră utilizate anul trecut în mai multe atacuri asupra unor instalaţii petroliere şi a unui aeroport internaţional din Arabia Saudită erau de „origine iraniană”, conchide ONU într-un raport prezentat vineri în Consiliul de Securitate de către secretarul general Antonio Guterres.

Unele dintre aceste arme au caracteristici de design similare celor produse de o entitate comercială din Iran sau prezintă inscripţii în farsi. Ele au fost aduse, în parte, în ţară între februarie 2016 şi aprilie 2018, se arată în documentul de 14 pagini.

„Este posibil ca aceste articole să fi fost transferate într-un mod neconform” cu rezoluţia din 2015 a Consiliului de Securitate al ONU şi acordului nuclear al Teheranului cu marile puteri, subliniază Guterres.

Misiunea iraniană la ONU de la New York nu a reacţionat deocamdată. Totuşi, secretarul general menţionează în raport că reprezentantul iranian l-a asigurat într-o scrisoare din 22 mai că ţara sa „nu duce o politică de export de armament care să încalce embargourile” şi „va continua să coopereze activ cu ONU în această privinţă".

Statele Unite cer prelungirea embargoului asupra livrărilor de arme ale Iranului impus în cadrul acordului nuclear şi care urmează să expire în octombrie. Rusia şi China, care au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, au anunţat deja că se opun solicitării americane, transmite Reuters.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Mihai Popescu
12.06.2020, 12:37:12

Este clar, americanii trebuie sa atace Iranul, sa-l bombardeze pina le va introduce in tara libertatea, pacea si democratia. Doar au experienta din alte multe tari.

+1 (1 vot)
Kongo-Müller
12.06.2020, 19:28:38

Arabia Saudita este marioneta Israelului. Aplica aceleasi metode ca si ucigasii israelieni in Gaza: Agentii Mossad trimit cateva rachete si petarde inofensive ca sa declare ca au fost lansate de "dujman" si sa bombardeze si masacreze femei si copii in cartiere civile. Aceeasi tactica criminala de zeci de ani, si sclavii n-au caracterul necesarj sa deschida gura. Adolf e mort, altii nu mai au curaj sa faca dreptate.

+1 (1 vot)
Navrapascu Vasile
13.06.2020, 17:44:57

Muller. De la niste iranieni am auzit si altceva f.interesant. Daca le tunzi barba la unii aiatolahi iranieni gasesti acolo imprimat steagul SUA!!

Modifică Setările