Raport ONU: Mercenarii ruşi Wagner, acuzaţi de folosirea minelor în zonele civile din Libia. Au instalat chiar şi o bombă într-un ursuleţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Libia

Mercenarii ruşi din Libia au încălcat în mod sistematic legea internaţională depunând mine în zone civile fără nicio încercare de a le marca locaţia sau de a elimina dispozitivele letale, au descoperit anchetatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Potrivit unui raport confidenţial al ONU, care va fi făcut public în săptămânile următoare, luptătorii grupului Wagner, ce are legături cu Kremlinul, au instalat capcane cu explozive puternice care au au cauzat moartea a doi deminători ce lucrau pentru un ONG, relatează The Guardian.

Anchetatorii bănuiesc că o capcană găsită într-o zonă rezidenţială din Tripoli – făcută dintr-un obuz ataşat la un ursuleţ de pluş – a fost, de asemenea, opera luptătorilor Wagner.

Concluziile raportului, realizat cu ajutorul unei echipe de specialişti ONU însărcinată cu monitorizarea regimului de sancţiuni şi embargoul asupra armelor folosite în Libia, vor întări îngrijorarea cu privire la rolul jucat de Wagner în Africa. 

Experţii cred că în Libia, în prezent sunt aproximativ 2.000 de mercenari ruşi, cu 1.000 mai puţini decât erau în urmă cu doi ani.

Raportul ONU  acoperă 13 luni, din martie 2021 până în aprilie 2022, deşi acuzaţia că Wagner a folosit fără discernământ mine în zone civile datează de când luptătorii grupului au susţinut înaintarea spre Tripoli lansată de generalul fostei armate din Libia, Khalifa Haftar. Atacul a stagnat la periferia capitalei la începutul anului 2020. În acea zonă, luptătorii Wagner au pus un număr mare de mine pentru a-şi apăra poziţiile.

Conform dreptului internaţional, Wagner ar fi trebuit să marcheze poziţiile minelor, să avertizeze populaţia locală şi să îndepărteze minele când s-au retras după câteva săptămâni. Nerespectarea acestui lucru constituie o crimă de război, conform convenţiilor de la Geneva.

Specialiştii au constatat că agenţii Wagner nu au luat astfel de măsuri de precauţie atunci când au pus 35 de mine în zonele rezidenţiale ale oraşului Ain Zara.

„Acest eşec de a evita, sau cel puţin de a muşamaliza a făcut ca metoda lor de război să fie ilegală”, se spune în raport.

La scurt timp după retragerea lui Wagner din Ain Zara, o mină cu capcană a ucis doi civili. „Dispozitivul a fost nemarcat şi ataşat la un obiect inofensiv în interiorul unei case civile”, se spune în raport.

Anchetatorii au mai descoperit că agenţii Wagner nu au respectat legea internaţională atunci când au pus mine antitanc cu capcane de-a lungul unui drum din sudul Tripoli, folosit de civili după retragerea lor.

Din anul 2014, Libia este împărţită guvernul recunoscut internaţional şi forţele lui Haftar, care este susţinut de Emiratele Arabe Unite şi Rusia, în timp ce guvernul este susţinut de Turcia.

Deşi nu au existat lupte susţinute timp de aproape doi ani, activităţile a zeci de grupuri armate, reţele criminale şi mercenari continuă să destabilizeze ţările vecine.

„Prezenţa continuă a luptătorilor ciadieni, sudanezi şi sirieni şi a trupelor militare private în ţară este încă o ameninţare serioasă la adresa securităţii Libiei”, se arată în raport.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite