În lume

articolul anterior articolul urmator

Război între Netanyahu şi Khamenei pe Twitter. Răspunsul premierului după ce liderul iranian a vorbit de eliminarea Israelului

6
22 May 2020 19:47:15
Autor: News.ro
Foto arhivă
Foto arhivă

Rivalitatea între Israel şi Iran se intensifică pe terenul războiului cibernetic cu un război al declaraţiilor între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, piratarea unor site-uri israeliene şi acuzaţii cu privire la atacuri informatice vizând instalaţii strategice, relatează AFP.

Acest nou capitol în relaţiile dintre cei doi inamici coincide cu marcarea a 20 de ani de la retragerea armatei israeliene din Libanul de Sud, un teritoriu aflat sub influenţa mişcării şiite libaneze Hezbollah, apropiată Teheranului, şi ”Yom Yeroushalayim” în ebraică sau Rouz Jihani Quds” în persană.
 
Această ”Zi a Ierusalimului” are două semnificaţii total diferite - în funcţie de tabără -, Israelul sărbătorindu-şi preluarea controlului asupra părţii de est a Oraşului Sfânt, iar Iranul susţinerea oferită palestinienilor care se opuneau anexării Ierusalimului de Est şi proiectului sionist în general.
 
”Vom susţine şi acorda asistenţă oricărei naţiuni şi oricărui grup care se opune şi luptă împotriva regimului sionist”, a scris miercuri pe Twitter liderul suprem iranian.
 
Khamenei a apreciat totodată că ”natura regimului sionist era incompatibilă cu pacea, pentru că sioniştii caută să-şi crească teritoriul” şi acuză Israelul de ”terorism de stat”.
 
”Eliminarea regimului sionist nu înseamnă eliminarea evreilor (...). Ci «eliminarea Israelului»”, a adăugat liderul iranian, îndemnând la înlăturarea unor ”tâlhari ca Netanyahu”.
 
”SOLUŢIA FINALĂ”?
 
Ayatollahul Khamenie îndeamnă pe pagina sa de web la o ”Palestină liberă” cu subtitlul ”soluţia finală: rezistenţa până la referendum”.
 
”Ameninţările lui Khamenei de a realiza «soluţia finală» împotriva Israelului amintesc planul nazist al «soluţiei finale» de distrugere a poporului evreu”, i-a replicat în noaptea de miercuri spre joi premierul israelian.
 
”El ar trebui să ştie că orice regim străin care ameninţă Israelul cu exterminarea se confruntă cu acelaşi pericol”, a adăugat Netanyahu.
 
Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif i-a ripostat joi lui Netanyahu, apreciind ”dezgustăror ca cei a căror civilizaţie a cunoscut «soluţia finală» în camerele de gazare să-i atace pe cei care caută o adevărată soluţie la urne, prin intermediul  unui referendum”, a scris el pe Twitter.
 
Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care a fost săptămâna trecută la Ierusalim pentru a discuta despre Iran, a denunţat comentariile ”pline de ură şi antisemite” ale liderului suprem iranian, iar şeful diplomaţiei europene Josp Borrell a denunţat ”ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.
 
La rândul său, Germania a condamnat ”ferm (...) îndemnurile la distrugerea Israelului”, potrivit unei surse de la Ministerul de Externe, care a denunţat declaraţii ”absolut inacceptabile”.
 
Însă, după aceste tweeturi, Israelul s-a trezit cu o serie de atacuri informatice ţintind site-uri ale unor întreprinderi locale, ale unor muncipalităţi şi ONG-uri, cu mesajul ”numărătoarea inversă a distrugerii Israelului a început în urmă cu mult timp”.
 
Un link conduce către o înregistrare video cu Tel Avivul bombardat, în foc şi sânge, cu mesajul ”fiţi pregătiţi pentru o mare surpriză” şi semnat ”hackers of the Saviors”.
 
Atacul nu a cauzat ”nicio pagubă infrastructurilor naţionale”, a declarat pentru AFP Direcţia israeliană a Securităţii cibernetice, care nu a incriminat în mod direct Iranul, dar care a avertizat recent cu privire la acte de piraterie informatică de ”Ziua Ierusalimului iranian”.
 
”CARACATIŢĂ IRANIANĂ”
 
Cotidianul american The Washington Post (WP) a dezvăluit săptămâna aceasta un atac cibernetic israelian vizând portul iranian Shahid Rajaei, situat la Strâmtoarea Ormuz, un culoar strategic al traficului petrolier internaţional.
 
Or acest atac a fost comis ca represalii faţă de alt atac cibernetic vizând instalaţii hidraulice civile în Israel, potrivit cotidianului american.
 
În Israel, autorităţile nu au confirmat niciunul dintre cele două atacuri, lăsând să planeze îndoiala, printr-un limbaj metaforic.
 
”Caracatiţa iraniană îşi desfăşoară tentaculele pentru a ne apuca în diverse locuri (...). Noi trebuie să creştem presiunea diplomatică, economică, militară şi tehnologică şi să acţionăm în alte sectoare”, a declarat luni Naftali Bennett în discursul său de la plecarea de la Ministerul Apărării.
 
Înaintea ultimelor atacuri informatice, Israelul a bombardat ţinte proiraniene în Siria vecină.
 
De la începutul Războiul din Siria, în 2011, statul evreu a efectuat sute de atacuri aeriene în această ţară vizând forţele Damascului, dar şi forţele Iranului, Hezbollahului şi altor grupări proiraniene care participă la război alături de regimul lui Bashar al-Assad.
 
Aflat sub presiune din cauza bombardamentelor şi crizei noului coronavirus, Iranul, cea mai afectată ţară din Orientul Mijlociu de pandemia covid-19, se află de-acum în ”poziţie de retragere” din Siria, a anunţat joi armata israeliană.
 
”Iranienii încearcă hotărât noi moduri de a lupta împotriva isralului”, consideră ministerul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Sorin Constantin
22.05.2020, 21:46:49

Iranul nu recunoaște existența statului Israel, stat inventat de USA pe teritoriul unei foste colonii britanice, Palestina, care Palestina a dat foarte mulți luptători care au luptat și murit =n uniforme UK, pentru interesele britanice . În timpul WW II UK nu accepta primirea în Palestina a unor refugiați evrei, care ar fi părăsit Europa sub ocupație germană. După WW II foarte mulți evrei din Europa, inclusiv din RPR, RSR, au migrat în Israel, au schimbat raportul între etnii palestinienii din majoritari au devenit minoritari, au fost izgoniți de pe terenurile pe care le dețineau de generații... Iranul se împotrivește sionismului care înrobește popoarele lumii.........

-6 (6 voturi)
Herr Hoher
22.05.2020, 23:49:00

"........Palestinienii au fost izgoniti.......". Formulare absolut corecta bai Costicov. Jivinele primitive trebuiesc "izgonite".

+1 (1 vot)
CARMEN FlOREA
23.05.2020, 00:10:44

Bastarzii si criminalii lumii Britanicii

-1 (3 voturi)
George Petru Manea
23.05.2020, 00:02:47

Sionismul este un termen propagandistic inventat si folosit cu diverse ocazii de catre diversi politicieni. Musulmani, fascisti, comunisti, lideri extremisti, clerici, toate scursorile politice si religioase s-au agatat de termenul asta, cind de fapt singura posibilitate de a deveni captiv, sau rob, este sa fii prost. Sa fii prost si sa inventezi scuze si dusmani imaginari ( gen statul paralel si soros la viclenii tovarasii livache si motocicleanu ) , cind de fapt slabiciunea ta mentala este aia care te expune . Lipsa de scoala, cunoastere si discernamint . Prostia si prejudecatile sint acelea care caracterizeaza mase largi de populatie din diverse tari si ele sint copios folosite de escrocii politici si religiosi si preluate usor si rostogolite voios de zanatici si iresponsabili . Cind lumea inapoiata de la noi accepta cu usurinta sa sarute papucii unei lichele patentate gen Spagoveanu, in plin secol 21 si intr-o tara europeana , fara sa-si dea seama cit este de ridicola, ce pretentii mai poti avea de la fanaticii islamisti persani sau arabi ? Iranul - o tara inapoiata si nedemocratica - sa faca bine sa respecte frontierele si suveranitatea altor natiuni ; sa elibereze mai bine populatia proprie de sub jugul religiei si al liderilor islamisti care mentin oamenii intr-o stare de sclavie . Sa ofere accesul la scoala si educatie adevarata, la cultura - pentru ca au o cultura extraordinara - si nu la indoctrinare, sa elibereze femeia ( care la ei e o cirpa ) si atunci, dupa o vreme, vor putea rivaliza cu tari avansate. Pina atunci - si cred ca au un drum lung de facut - sa stea in banca lor . Se pare ca virusul introdus de Putin cu perfidie si rautate, de contestare a frontierelor ( cu scopul principal de aneantizare a Europei ) - si pe cale de consecinta la razboi - contamineaza si produce stari febrile nu numai in Iran, ci si la unii vecini de-ai nostri . Lumea este linistita, frontierele sint ramase asa cum sint prevazute in tratatele de pace, modificarea lor nu poate naste decit razboi ; e posibil ca Rusiei belicoase si inarmate pina in dinti sa ii convina mai mult razboiul si nu pacea . Rusii nu se descurca prea bine pe timp de pace . Razboiul o fi natura lor ?

+1 (1 vot)
Sorin Constantin
23.05.2020, 00:37:43

George..., presupun că te-ai referit la comentariul meu, cam care era structura etnică a primului guvern din România, după ce a fost ,,abdicat" fiul dezertorului pe timp de război Carol Caraiman ? După răzmerița din 12.1989, provocată de URSS în acord cu SUA, primii cei mai importanți decidenți în România erau I.Iliescu- președinte stat, Alexandru Bîrlădeanu- președinte Senat, Dan Marțian- președinte Camera Deputaților și Petre Roman-prim ministru, dintre cei 4, primul este evreu 50%, iar ceilalți 3 erau, sînt evrei 100%...Ei au hotărît soarta soților Ceaușescu, 2 etnici români, asasinarea în ziua de Crăciun

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările