articolul anterior articolul urmator

13-14 februarie 2019, războiul conferinţelor de pace pentru Orientul Mijlociu

6
12 Feb 2019 10:31:39
Cristian Unteanu

6 Comentarii

Lucifer
12.02.2019, 11:08:23

Păcat, Orientul Mijlociu a dat Lumii primele civilizaţii ale omenirii (Fenicia, Mesopotamia, Asiro-babiloniană, Perşii, Evreii, tot în zonă Egiptul şi Grecia). Sunt acolo popoare urmaşe ale unor mari civilizaţii, fiecare cu orgoliile ei. Totdeauna în zonă au fost conflicte politico-militare, nu a fost niciodată pace, decât cu intermitenţe în timpul Imperiului Otoman, o structură politico-militară laxă şi convenabilă şi musulmană. După căderea Imperiului Otoman, zona a intrat sub controlul UK şi Franţei, care au creat nişte state cu graniţe artificiale. Între timp, s-au schimbat raporturile de putere între statele de acolo, ceea ce reclamă o nouă ecuaţie de putere, inclusiv alte graniţe, mai ales că sunt trei popoare care îşi revendică dreptul la existenţa unui stat: evreii, kurzii, palestinienii. Problema graniţelor-aceasta este adevărata problemă. "Conferinţe de pace"? CARE PACE dacă problema principală nu se pune şi nu se propune? Dar da, problema graniţelor înseamnă război. Nu va fi pace sub măslinii din Orientul Mijlociu.

k karla
12.02.2019, 11:56:00

Practic este scoaterea castanelor din foc cu mana altuia. Hezbollah, organizatie controlata de rusi, la fel ca OEP si alte organizatii de acest tip, inarmata cu arme ce provin din Iran, ar putea fi un fel de cal troian in zona. Pana acum, Hezbollah nu a facut decat sa lanseze rachete inspre Israel, toate fiind doborate cu succes de Iron Dome, insa daca se vor inarma si vor porni un conflict singura mare putere militara capabila sa infrunte organizatia ar fi Israel. O mai spun inca o data, Romania ar trebui sa aiba ca prioritate in viitor achizitionarea unui sistem similar cu Iron Dome, pe langa scutul de la Deveselu.

-2 (2 voturi)
marius cristian
12.02.2019, 14:03:40

singura cheie care conteaza in ecuatia Siria este conferinta de la Soci , cu participarea Rusiei , Turciei si Iranului , restul is apa chioara , mori de vorbe goale .....

+1 (1 vot)
Ion Ionescu
12.02.2019, 15:18:08

Ce ar fi ca SUA, Rusia și UE să nu se bage în ciorba din Orientul Mijlociu și să-i lase să-și rezolve problemele între ei? De câte ori s-au băgat, a ieșit urât. Poate e cazul să încerce o altă abordare.

+1 (1 vot)
Mocanu Remus Octavian
12.02.2019, 19:39:52

Dom' Unteanu incearca sa demonizeze prin asocierea cu Alqaida o grupare aparuta ca reactie la ocupatia israeliana continua a unei bucati de teritoriu libanez, anume Hezbolahul. Cat despre "conferintele de pace" organizate de americani si lacheii lor de prin Europa, cine le mai ia in seama? Unii care au creat problema in regiune, si care o intretin sprijinind un stat colonialist si vinovat de genocid precum Israelul, n-au statura sa participe, d'apai sa organizeze asa ceva. Cat despre rusi, iranieni si turci, astia macar au reusit sa dovedeasca ca in loc sa dinamiteze pacea si linistea populatiei siriene, asa cum au procedat vest-europenii si americanii care au incurajat teroristii, ei s-au limitat la sprijinirea regimului. Asta intr-o regiune devastata de occidentali prin interventie militara ptr schimbarea regimurilor.