În lume

articolul anterior articolul urmator

Războiul din Libia. Mareşalul Haftar cheamă la luptă Egiptul împotriva Turciei

15
14 Jul 2020 18:17:21
Autor: Ion Gaidau
Mareşalul libian Khalifa Haftar FOTO Getty Images
Mareşalul libian Khalifa Haftar FOTO Getty Images

Parlamentul mareşalului Khalifa Haftar îndeamnă Egiptul să intervină pe teritoriul libian în sprijinul său pentru a contracara Guvernulu de unitate naţională (GNA), recunoscut de ONU şi susţinut militar de Turcia.

Aşa-numitul Parlament de la Tobruk apreciază într-un comunicat că susţinerea Egiptului este necesară în vederea respingerii „invaziei şi ocupaţiei” turce.

Libia este controlată de două puteri, şi anume de mareşalul Haftar în est şi de GNA în vest.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi a ameninţat recent cu o intervenţie armată în Libia dacă GNA şi aliatul său turc preiau controlul asupra oraşului de coastă Sirt, considerat poarta de intrare către principalele terminale petroliere din Libia.

Controlul asupra resurselor petroliere ale Libiei a devenit una dintre principalele mize ale războiului din această ţară din nordul Africii, notează Reuters.

În virtutea unor acorduri internaţionale, numai National Oil Corp (NOC) poate produce şi exporta petrol în Lubia, iar veniturile să fie transferate la Băncii centrale libiene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Tomescu Tom
14.07.2020, 18:35:43

Turculețul o fi crezând că soldații alianței NATO vor veni într-un suflet să lupte pentru Turcia cotropitoare ? Asta în cazul în care Egiptul va considera că trebuie să răspundă solicitării poporului libian ? Unde e Turcia ...și unde este Libia pe hartă ? Ce caută turcii acolo ? Vor să mai pună de un imperiu ... ?

+8 (8 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.07.2020, 18:56:16

Pana mai deunazi toti se bateau cu pumnul in piept ca lupta contra teroristilor. Ei, uite ca acum teroristii islamisti au aparut in Libia, sunt foarte vizibili, sunt inarmati si poarta sigla GNA. Hai! Pe ei baieti! Hai ca sunt din Fratii Musulmani, frati cu Al Qaida, Hamas, Jihadul Islamic, Boko Haram,.... Tot nordul Africii e amenintat. Hai! Cum e cu juramintele si lacrimile de pe ruinele WTC?

+1 (7 voturi)
gigione delaDJ
14.07.2020, 19:06:12

taci bă, că luptă covidu cu toți:)

-1 (1 vot)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.07.2020, 19:09:26

. „America si UE au extras învăţurile conţinute în atentatele de la 11 septembrie 2001”, a spus liderul Casei Albe în ferm articulata alocuţiune televizată adresată naţiunii. Manifestîndu-şi dîrzenia şi hotărîrea de a-şi asuma conflictul global cu terorismul şi de a învinge, preşedintele a amintit că America „n-a vrut acest război şi fiecare american, inclusiv eu însumi, ar dori să se fi încheiat. Dar el nu s-a încheiat, ci va lua sfîrşit abia cu victoria noastră sau a extremiştilor. Dacă nu-i vom înfrînge pe duşmanii noştri acum, copiii noştri se vor vedea expuşi unui Orient Mijlociu cotropit de terorişti. Ne aflăm într-uin război care va deteremina cursul acestui secol nou şi soarta a milioane de oameni”, a mai precizat liderul american.

-3 (3 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
14.07.2020, 19:12:00

...sa va aduc aminte ce spuneau si britanicii, francezii, germanii?...sau mai bine sa bagam o injuratura olteneasca, ceva cu...mama lor de hoti...si nevestele..

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările