În lume

articolul anterior articolul urmator

Războiul tarifelor vamale: China şi SUA anunţă noi măsuri

32
24 Aug 2019 10:56:01
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preşedintele american Donald Trump a răspuns vineri tarifelor anunţate de China pentru importuri din SUA de 75 de miliarde de dolari cu tarife suplimentare de 5% pentru produse chinezeşti în valoare de 550 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Măsura a fost anunţată de Trump pe Twitter la câteva ore de la dezvăluirea de către China a tarifelor de retorsiune, de 5%-10% impuse bunurilor americane. Tot vineri, preşedintele american a cerut companiilor americane să îşi transfere operaţiunile din China.

Intensificarea războiului comercial a amplificat temerile legate de impacul asupra economiei globale, astfel că indicele Nasdaq Composite a scăzut cu 3%, iar S&P 500 cu 2,6%.

Randamentele Trezoreriei SUA au scăzut, investitorii căutând active sigure, iar cotaţiile petrolului, care este pentru prima oară ţintă a tarifelor chinezeşti, au coborât puternic.

Anunţul lui Trump referitor la noile tarife a fost făcut după închiderea tranzacţiilor bursiere de vineri, astfel încât declinul acţiunilor ar putea continua săptămâna viitoare.

„Din păcate, administraţiile anterioare au permis Chinei să meargă atât de departe de un comerţ corect şi echilibrat încât a devenit o povară pentru contribuabilii americani. Ca preşedinte nu mai pot permite să se întâmple acest lucru“, a scris Trump pe Twitter.

Preşedintele a anunţat că Statele Unite vor majora de la 25% la 30% tarifele existente pentru bunuri chinezeşti de 250 de miliarde de dolari, începând de la 1 octombrie, dată care marchează cea de-a 70-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze.

Totodată, SUA vor majora tarifele anunţate de 10% la 15%, pentru restul importurilor din China, de 300 de miliarde de dolari. Aceste tarife vor începe să fie aplicate de la 1 septembrie, dar pentru aproximativ jumătate din produse data va fi 15 decembrie.

Biroul Reprezentantului pentru Comerţ a confirmat datele de intrare în vigoare a măsurilor, dar a precizat că va exista o perioadă de consultări publice înainte de impunerea tarifelor de 30% de la 1 octombrie.

Asociaţiile de afaceri din Statele Unite au reacţionat cu furie la noile majorări de tarife.

„Este imposibil pentru companii să îşi facă planuri de afaceri într-un astfel de mediu. Abordarea administraţiei în mod clar nu funcţionează, iar răspunsul nu este în impunerea mai multor taxe pentru companiile şi consumatorii american. Unde se va ajunge?“, a declarat David French, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale pentru Retail.

Trump se va întâlni cu liderii statelor din Grupul celor ma dezvoltate naţiuni ale lumii, la un summit care are loc în acest weekend, în Franţa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Adrian Foangǎ
24.08.2019, 11:56:55

Pana la urma chinezii vor ceda.

+1 (7 voturi)
IonIon Codreanu
24.08.2019, 12:04:48

Nici într-n caz. China este în urcare. Ținând cont de populație și resurse, va fi economic peste USA. Singura cale rămasă pentru USA ar fi una armată,dar nu vor îndrăzni... USA și-au găsit nașul, în sfârșit. Și vor fi mai mulți nași, fără îndoială. Este mersul inexorabil al omenirii...

-3 (9 voturi)
Camelian Propinatiu
24.08.2019, 13:47:04

Apar resurse pentru investiţii în infrastructura transporturilor noastre.

-2 (2 voturi)
Francisco Borracho
24.08.2019, 14:05:35

Nu știu daca pricepi economie Ion Ion,China e la limita stagnarii economice in prezent.Chinezii vând produse pe an de 500 de miliarde de $ in USA si americanii de mai putin de 100 miliarde$ In China.Pricepi cine pierde? Daca Chinezii nu mai vând in USA produse de suma asta intra in recesiune economică si daca se întâmpla pierd milioane de locurile munca si explodează bula imobiliară (împrumuturi bancare de peste 2000 de miliarde de € pt construirea de case si apartamente contractate de bancile Chineze). Americanii își pot reorienta piața pt produsele pe care nu le mai vând in China dar Chinezii nu au cum pe suma asta. Economia Chineza e un colos cu picioare de lut. Multe companii străine din China se orientează către alte tari cu mana de lucru ieftină. Din Asia, America Centrala ( Mexic) si de Sud. Daca China intra in recesiune, parerea mea e ca vor declanșa un război major in regiunea Pacificului, dar vor avea soarta Japoniei din timpul celui de al doilea război mondial. Iti inteleg frustrarea fata de Americani dar nu o sa vezi o China lider mondial daca nu-si mai vând ascuțitorile, creioane chinezești, ace, briciuri etc, de miliarde de $.

+6 (10 voturi)
Ivan Turbinca
24.08.2019, 14:07:59

Razboiul economic dintre SUA si Chia este favorabil pt Rusia.Rusii trebuie sa fie gata la oportunitatile care vor aparea,din batalia celor doi,pt a le folosi in inteesele propri,fie politice sau economice.

-5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările