VIDEO Erdogan, despre uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi: „Serviciile de securitate turce au dovezi că a fost un act premeditat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susţinut în faţa parlamentului turc un discurs în care a făcut referire la uciderea jurnalistului saudit disident Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, la trei săptămâni de la moartea acestuia.

Principalele puncte ale discursului susţinut marţi de preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu privire la cazul jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care a fost ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul:

  • „Uciderea sălbatică“ a ziaristului disident, colaborator al „Washington Post“, a fost o operaţiune politică, premeditată şi meticulos plănuită, oficiali saudiţi analizând zone dintr-o pădure din apropierea Istanbulului cu o zi înainte ca jurnalistul să fie omorât.
  • În timp ce Arabia Saudită a „făcut un pas important prin recunoaşterea crimei“, cei responsabili trebuie traşi la răspundere, iar o anchetă independentă trebuie derulată de autorităţile turce.
  • Dintre cei 18 indivizi arestaţi de Arabia Saudită în anchetă, 15 au fost identificaţi deja de poliţia turcă drept membri ai echipei care a venit şi plecat la, respectiv de la Istanbul în aceeaşi zi în care Khashoggi a fost ucis.
  • Explicaţiile Riadului despre o situaţie care a degenerat nu sunt satisfăcătoare, iar ancheta Turciei nu s-a încheiat.
  • Erdogan a criticat aspru Arabia Saudită pentru lipsa de consecvenţă a declaraţiilor sale în acest caz şi a cerut regatului ultraconservator să-l identifice pe „colaboratorul local“ care s-ar fi descotorosit de cadavrul lui Khashoggi.
  • Totodată, liderul de la Ankara a vorbit despre „sinceritatea“ regelui saudit Salman în această investigaţie, dar nu a făcut nicio referire la fiul acestuia, puternicul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman, despre care se crede că era la curent cu asasinatul, fiind suspectat chiar că ar fi ordonat uciderea jurnalistului disident, un critic înverşunat al său.

_______________________________________________________________________________

UPDATE Erdogan a dezvăluit câteva noi detalii despre cazul Khashoggi, însă discursul său nu s-a ridicat la înălţimea dezvăluirilor promise în urmă cu două zile, când liderul de la Ankara spunea că va prezenta „adevărul gol-goluţ“ despre uciderea jurnalistului disident saudit în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, notează „The Guardian“.

O echipă de trei persoane a venit de la Riad pe data de 1 octombrie, ziua dinaintea dispariţiei jurnalistului, şi a cercetat o pădure de lângă Istanbul. Implicaţia este că acele trei persoane căutau un loc în care să arunce rămăşiţele lui Jamal Khashoggi.

Printre cei 18 indivizi arestaţi de Riad se numără toţi cei numiţi de Turcia asasini, precum şi alţi trei bărbaţi, dar identitatea celor din urmă nu a fost dezvăluită.

Erdogan nu a făcut însă nicio referire la înregistrări audio sau video, care le-ar aduce grave prejudicii liderilor saudiţi.

Liderul de la Ankara a cerut ca cei 18 indivizi să fie judecaţi la Istanbul.

UPDATE „Aceasta este o crimă politică“, a declarat Erdogan. Liderul de la Ankara a afirmat însă că nu se îndoieşte de sinceritatea regelui Salman. Totuşi, el nu a menţionat că prinţul moştenitor ar fi nevinovat în acest caz şi nici nu a spus că are încredere în investigaţia saudită, remarcă „The Guardian“.

UPDATE Serviciile de securitate turce au dovezi ca asasinarea a fost premeditată, a declarat Erdogan, subliniind că şi alte ţări trebuie să participe la anchetă.

UPDATE Pe data de 1 octombrie, la ora 10.30 am - o zi înainte (de uciderea jurnalistului) - o echipă de trei persoane a aterizat la Istanbul cu un zbor programat şi s-a îndreptat spre consulatul general şi o altă echipă de la consulat recurge la o misiune de recunoaştere în pădurea Belgrade şi Yalova.

Pe 2 octombrie, la 4.30 am, un al doilea grup de persoane a venit cu un zbor programat şi apoi a mers la hotel, a afirmat Erdogan.

UPDATE În uciderea jurnalistului au fost implicate două echipe saudite, a adăugat liderul de la Ankara.

UPDATE Uciderea jurnalistului a fost un act premeditat, întrucât saudiţii ştiau că Jamal Khashoggi va veni la consulat, a spus Erdogan.

UPDATE Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi-a început discursul în parlament cu o întârziere de aproximativ o oră, abordând o serie de iniţiative ale Turciei în plan economic. Opinia publică internaţională aşteaptă însă declaraţiile promise despre cazul jurnalistului saudit ucis.

- Ştirea iniţială -

Ziaristul a intrat în reprezentanţa diplomatică pe data de 2 octombrie pentru a obţine documente necesare căsătoriei cu logodnica sa, care are cetăţenie turcă, însă nu a mai fost văzut ieşind şi a fost dat dispărut.

Liderul de la Ankara a promis la sfârşitul săptămânii trecute să dezvăluie „adevărul gol-goluţ“ despre acest caz care a şocat comunitatea internaţională, mai ales după ce presa turcă a publicat informaţii cutremurătoare potrivit cărora Jamal Khashoggi, colaborator al „Washington Post“, a fost torturat, decapitat şi apoi tranşat în consulatul saudit. 

Deşi în primă fază Riadul a negat că ar avea vreo legătură cu acest caz, în care toate pistele par să conducă spre prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, sâmbătă, autorităţile saudite au recunoscut că jurnalistul a murit în consulat, dar, potrivit spuselor lor, în urma unei altercaţii. Totuşi, nu se ştie nimic despre ce s-a întâmplat cu cadavrul acestuia.

Publicaţia Middle East Eye (MEE) notează că directoarea CIA (Agenţia Centrală de Informaţii din Statele Unite), Gina Haspel, a plecat spre Turcia, în contextul în care ancheta în cazul Khashoggi continuă. Dar deocamdată nu s-a aflat care este scopul exact al vizitei acesteia.

Potrivit „Washington Post“, care citează surse apropiate dosarului, vizita Ginei Haspel în Turcia sugerează faptul că serviciile de informaţii americane încearcă să obţină acces la probele care ar putea fi deţinute de Ankara, cum ar fi o înregistrare audio din momentul asasinării.

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că nu este „mulţumit“ de explicaţiile oferite de Arabia Saudită în legătură cu moartea lui Khashoggi.

În acelaşi interval în care Erdogan este aşteptat să-şi susţină discursul în parlament, liderul saudit este aşteptat să se adreseze celor prezenţi la un forum de investiţii care are loc la Riad. 

Însă mai multe personalităţi marcante s-au retras de la acest eveniment ca urmare a cazului Khashoggi.

Printre absenţi se numără şefa FMI, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, şi secretarul trezoreriei americane, Steve Mnuchin, care se află însă la Riad. De asemenea, s-au retras miniştri ai economiei şi comerţului din Marea Britanie, Franţa şi Olanda. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite