În lume

articolul anterior articolul urmator

Recep Tayyip Erdoğan a promis că delictul jurnalistei Sedef Kabaş de a insulta preşedintele „nu va rămâne nepedepsit”

3
27 Jan 2022 09:27:37
Autor: News.ro
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a promis că binecunoscuta jurnalistă de televiziune Sedef Kabaş nu va rămâne „nepedepsită” după ce a fost arestată pentru că l-ar fi insultat, scrie The Guardian.

Poliţia a reţinut-o pe Sedef Kabaş la domiciliu sâmbătă, la doar câteva ore după comentariile ei în direct şi după ce le-a publicat pe Twitter unde au fost citite de 900.000 de urmăritori. 
 
Presupusa insultă a fost un proverb care se traduce prin: „Când boul vine la palat, nu devine rege. Dar palatul devine hambar”. 
 
„Acest delict nu va rămâne nepedepsit”, a prevenit şeful statului într-un interviu la postul privat NTV. „Este datoria noastră să protejăm respectarea funcţiei mele, a preşedinţiei”, a spus el. „Nu are nimic de-a face cu libertatea de exprimare”. 
 
Delictul de a „insulta preşedintele” este pasibil cu închisoare de la un an la patru ani în Turcia. 
 
Poliţia a reţinut-o pe Kabas, în noaptea de vineri spre sâmbătă, şi a dus-o mai întâi la secţia principală de poliţie din Istanbul, înainte de a o transfera la tribunalul principal al oraşului, unde o instanţă a decis ulterior în favoarea arestării ei oficiale.
 
Pentru Sindicatul jurnaliştilor din Turcia (TGS), „arestarea lui Sedef Kabas pentru că a „insultat preşedintele” este un grav atac la libertatea de exprimare. ONG-ul denunţă în mod regulat încălcări ale libertăţii presei în Turcia, în special după tentativa de puci din 2016, urmată de arestarea a zeci de jurnalişti şi închiderea mai multor mass-media considerate ostile. 
 
Turcia se află pe locul 153 din 180 în clasamentul 2021 privind libertatea presei realizat de ONG-ul Reporters sans frontières (RSF).
 

Vă recomandăm şi: 

 
Erdogan: „Sper că Rusia nu va ataca Ucraina. Nu ar fi înţelept un asemenea pas”
 
O jurnalistă renumită din Turcia a fost arestată sub acuzaţia că l-a insultat pe Erdogan. Totul a pornit de la un proverb
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

snake
27.01.2022, 11:23:06

ebine asa,. turcia e cumva in nato? LOL

-3 (3 voturi)
marinescu nick
27.01.2022, 14:03:37

Tipic pentru un om slab,cu un ego urias si fara minte. Apucaturi tipice de golan de cartier,care nu suporta criticile. Genul de om cu puta mica si orgoliu extrem. Ma mir ca o tara asa frumoasa are asa lider cretin.

+2 (2 voturi)
nick53
28.01.2022, 17:24:46

curat hambar

Modifică Setările