În lume

articolul anterior articolul urmator

Reformă istorică în Arabia Saudită: femeile pot călători în străinătate fără gardianul masculin

10
21 Aug 2019 13:04:35
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Femeile din Arabia Saudită pot de-acum să-şi facă paşaport şi să călătorească în străinătate fără permisiunea şi supravegherea unui bărbat.

Anunţată la începutul lui august, măsura a devenit efectivă marţi. Direcţiile de paşapoarte primesc deja solicitări, scrie AFP, potrivit Le Parisien.

„Începem să primim solicitări de la femei în vârstă de cel puţin 21 de ani“, a anunţat Departamentul saudit de paşapoarte pe contul său de Twitter.

Această măsură a fost luată pe fondul mai multor scandaluri legate de fuga unor saudite din ţară pentru a scăpa, potrivit lor, de actele de violenţă suferite din partea tutorelui lor masculin, notează AFP.

Femeile respective afirmau că erau tratate precum în copilărie, fiind supuse autorităţii arbitrare a soţului, tatălui sau altor rude de sex masculin.

În plus, măsura vine în contextul unor reforme de liberalizare a societăţii saudite lansate de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman. Cea mai emblematică reformă în acest sens este acordarea dreptului de a obţine permis de conducere şi de a şofa pe drumurile publice, reformă aplicabilă din iunie anul trecut.

Totodată, femeile saudite pot de-acum să voteze, să declare oficial o naştere, o căsătorie sau un divorţ, sau să fie titulare ale autorităţii parentale asupra copiilor lor minori, prerogative rezervate până acum bărbaţilor.

Aceste reforme sunt însă contestate de ultraconservatori.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Sorin Barbu
21.08.2019, 13:52:11

Cui Îi pasa de mizeria ši tigania lor tribalâ .👎👎👎💩💩💩

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
21.08.2019, 14:33:41

Astia sunt prietenii si aliatii Americii care introduc pacea, libertatea si democratia in lume !!!

+1 (3 voturi)
GAN
21.08.2019, 14:42:28

raman pijamalosii aia cu prosop si cercuri in cap fara femei

microtron
21.08.2019, 14:55:11

se pot muta in europa ca sa aduca imbogatire culturala. aplaudati.

Goicea Niculae
21.08.2019, 15:01:01

Femeile Saudite vor putea călători in străinătate ....fără dreptul de asi scoate hijabul de pe cap și cu ochelari de soare cât mai negrii. Măsura a fost luată pentru ca teroriștii saudiți ,sa se poată deghiza in femei mascate pentru asi duce mai bine la îndeplinire atacurile pe plan extern.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)