În lume

articolul anterior articolul urmator

Reforme la Vatican: Papa Francisc a încredinţat ministere laice unor femei

0
24 Jan 2022 13:00:36
Autor: Ion Gaidau
Papa Francisc FOTO EPA-EFE
Papa Francisc FOTO EPA-EFE

Papa Francisc a conferit duminică, pentru prima dată, ministerele laice de catehet şi lector unor femei, roluri pe care acestea le-au mai îndeplinit, dar fără o recunoaştere instituţională.

Măsura vine după ce Suveranul Pontif a modificat legislaţia referitoare la ministerele lectorului şi acolitului, rezervate până aul trecut în principal seminariştilor care se pregătesc să devină preoţi. Lectorii citesc din Biblie, acoliţii slujesc în timpul Liturghiei, iar cateheţii ţin lecţii de religie copiilor şi adulţilor convertiţi, notează Reuters.

Într-o posibilă referinţă la rezistenţa faţă de schimbare a unor conservatori, Suverantul Pontif i-a criticat duminică pe cei care au nevoie de reglementări rigide şi de „mai multe reguli” pentru a-l găsi pe Dumnezeu.

Papa Francisc a numit şase femei şi doi bărbaţi ca lectori şi trei femei şi cinci bărbaţi drept cateheţi.

Această oficializare, însoţită de o ceremonie de conferire, va îngreuna încercarea episcopilor conservatori de a bloca femeile din dioceze să preia aceste roluri. Este o schimbare importantă în special pentru femeile din regiuni precum Amazonia, care servesc drept lideri religioşi de facto în comunităţi izolate afectate de lipsă de preoţi, transmite Reuters.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările