Regele Salman al Arabiei Saudite îşi laudă aparatul judiciar în contextul cazului Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Salman al Arabiei Saudite a adus elogii luni aparatului judiciar al ţării sale, dar nu a menţionat direct moartea jurnalistului Jamal Khashoggi, un caz care a afectat semnificativ imaginea Riadului la nivel internaţional, relatează AFP.

Săptămâna trecută, procurorul general de la Riad l-a disculpat pe influentul prinţ moştenitor Mohammed bin Salman în cazul uciderii lui Khashoggi la 2 octombrie în Consulatul saudit de la Istanbul. Însă, potrivit The Washington Post, CIA a ajuns la concluzia că prinţul saudit se află în spatele acestui asasinat.

„Regatul a fost fondat pe principiile islamice ale dreptăţii şi egalităţii, şi suntem mândri de eforturile puterii judiciare şi ale Ministerului Public în îndeplinirea sarcinilor încredinţate lor“, a spus regele în discursul său anual rostit în faţa Majlis al-Shura, o adunare consultativă. Monarhul de 82 de ani nu a menţionat direct uciderea lui Jamal Kashoggi, un fost colaborator al The Washington Post şi critic al regimului de la Riad.

Preşedintele american Donald Trump s-a abţinut să-l acuze pe prinţul Mohammed în pofida concluziilor făcute publice de CIA.

Arabia Saudită şi-a schimbat de mai multe ori versiunea în legătură cu afacerea Khashoggi.

Procurorul saudit a recunoscut joia trecută că jurnalistul a fost drogat şi dezmembrat în Consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul. Autorităţile saudite au 21 de suspecţi, iar 11 dintre ei sunt acuzaţi şi urmează să fie aduşi în faţa justiţiei. Cinci dintre cei 11 acuzaţi riscă pedeapsa cu moartea.

Aliat istoric al Riadului, Washingtonul a anunţat sancţiuni împotriva a 17 oficiali saudiţi suspectaţi de „responsabilitate sau complicitate“ în asasinarea lui Khashoggi.

Şi Germania a impus sancţiuni în cazul Khashoggi, constând în interzicerea accesului în spaţiul Schengen pentru 18 cetăţeni saudiţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite