Regele saudit şi prinţul moştenitor i-au primit pe fiul şi pe fratele lui Khashoggi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele saudit Salman şi prinţul moştenitor Mohammad bin Salman au primit familia jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis în Consulatul saudit la Istanbul pe 2 octombrie, căreia i-au transmis condoleanţe, relatează The Associated Press.

Familia regală i-a primit marţi pe fiul jurnalistului, Salah, şi pe fratele acestuia, Sahel, la Palatul Yamama, la Riad.

Lui Salah i s-a impus anul trecut interdicţia de a călători, a declarat, sub protecţia anonimatului, de frica unor represalii, un prieten al familiei Khashoggi pentru AP.

Prinţul Mohammad bin Salman, supranumit „MBS“, este supus unor presiuni tot mai mari, în contextul în care este suspectat că a ordonat asasinarea lui Jamal Khashoggi, un critic al regimului şi disident, sau că cel puţin a ştiut despre ea.

Autorităţile saudite au anunţat că au arestat 18 suspecţi şi au demis oficiali de rang înalt.

„MBS“ a apărut, marţi după-amiaza, scurt timp, la un forum, alături de regele Iordaniei Abdullah al II-lea, însă nu a făcut vreo declaraţie.

Potrivit NYT, prinţul moştenitor a fost primit cu urale în picioare.

AMBASADORUL SAUDIT ÎN DANEMARCA, CONVOCAT

Pe de altă parte, Suedia şi Danemarca au reacţionat după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Arabia Saudită marţi, într-un discurs susţinut în Parlamentul turc, de asasinarea premeditată a jurnalistului.

„Pare foarte credibil că acolo s-a întâmplat ceva teribil, ceva oribil“, a apreciat premierul în exerciţiu suedez Stefan Lofven.

Lofven s-a abţinut să facă alte comentarii, potrivit agenţiei suedeze de ştiri TT.

Ministrul danez de Externe Anders Samuelsen l-a convocat pe ambasadorul saudit şi a anunţat că întâlnirea va avea loc „cât mai curând posibil“.

„Există în continuare multe probleme neclare, iar eu cred că este corect să-i dăm ambasadorului posibilitatea să se explice“, a declarat el.

Samuelsen a anunţat că Danemarca nu participă în mod oficial la o conferinţă pe tema investiţiilor în Arabia Saudită, ca o „consecinţă naturală a situaţiei actuale“.

DIRECTOAREA CIA, ÎN TURCIA 

Pe de altă parte, directoarea Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA) Gina Haspel se află în Turcia, pentru a examina cazul jurnalistului Jamal Khashoggi.

Haspel se află în Turcia la o zi după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că nu este „satisfăcut“ de explicaţia Riadului cu privire la moartea jurmalistului, în urmă cu trei săptămâni, în Consulatul saudit de la Istanbul.

Riadul a anunţat că acesta a murit într-o „încăierare“, însă oficiali turci au declarat că jurnalistul, în vârstă de 59 de ani, un colaborator la Washington Post, a fost ucis de o echipă de 15 saudiţi.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că vrea ca Arabia Saudită să permită ca cei 18 suspecţi pe care i-a reţinut în legătură cu uciderea jurnalistului să fie judecaţi la Istanbul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite