În lume

articolul anterior articolul urmator

Regimul sirian a autorizat ancheta ONU în cazul presupusului atac cu arme chimice

1
25 Aug 2013 16:46:28
Autor: Diana Rusu
Preşedintele sirian, Bashar Al Assad
Preşedintele sirian, Bashar Al Assad

Autorităţile guvernamentale din Siria au autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona suburbiilor Damascului, unde există suspiciuni că a avut loc un atac cu arme chimice, în noapte de 21 august, relatează AFP.

„Astăzi, la Damasc, a fost încheiat un acord între Guvernul sirian şi Naţiunile Unite, în timpul vizitei Înaltului reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane; acordul va permite echipei de experţi a ONU, condusă de profesorul Aake Sellström, să investigheze acuzaţiile privind utilizarea armelor chimice în provincia Damasc. Acordul intră în vigoare imediat", a comunicat Ministerul sirian de Externe.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică, duminică, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august.

Regimul sirian şi forţele opoziţiei se acuză reciproc de presupusul atac cu arme chimice care ar fi avut loc la periferia Damascului. 

O echipă de experţi ONU se află la Damasc, dar avea nevoie de abrobarea regimului sirian pentru a efectua o anchetă în acest caz. Atacul a avut loc într-un cartier al Damascului aflat sub controlul insurgenţilor.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie apropiată opoziţiei siriene, a anunţat că la Damasc s-au înregistrat 322 de morţi, dintre care 54 de copii, în urma presupusului atac cu arme chimice.

Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu „simptome neurotoxice" după atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, a anunţat, la rândul său, Organizaţia Medici fără Frontiere, precizând însă că nu are capacitatea de a confirma „ştiinţific" utilizarea armelor chimice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iris IRIS
25.08.2013, 17:30:40

Pai vezi ca te dai pe brazda nenica- asa toti se dau pe brazda la o adica...