Repere actuale de politică externă în Golf

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dubai, Emiratele Arabe Unite, unul dintre cele dinamice oraşe din Golf
Dubai, Emiratele Arabe Unite, unul dintre cele dinamice oraşe din Golf

Se observă o destindere a relaţiilor Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) cu Iranul şi o mai bună comunicare  între Iran şi statele din Golf. Cât despre implicarea SUA în regiunea Golfului, „există sentimentul că SUA acţionează în valuri, uneori dând sentimentul că se retrage din zonă, alteori că se implică".

Politica externă a EAU 

La întâlnirea cu jurnaliştii internaţionali cu ocazia zilei naţionale a Emiratelor Arabe Unite (EAU), în 28 noiembrie 2013, la Hotel Dusit Thani, în Abu Dhabi, Dr Anwar Gargash, ministru de stat din cadrul Ministerului de Externe al EAU, a menţionat câteva aspecte de interes ale politicii externe a EAU, printre care relaţia cu Iranul, opinia despre implicarea SUA în geopolitica Orientului Mijlociu şi  implicit a Golfului, precum şi promovarea relaţiilor economice cu Africa. Se observă o destindere a relaţiilor Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC) cu Iranul şi o mai bună comunicare  între Iran şi statele din Golf.  

În ceea ce priveşte acordul pe tema nucleară pe care Iranul l-a semnat  la 24 noiembrie la Geneva cu SUA, Rusia, Franţa, Marea Britanie, Germania şi China —  grupul P5+1— acord care oferă o destindere a sancţiunilor economice impuse Teheranului în schimbul posibilităţii de a i se supraveghea programul nuclear, acesta este salutat de EAU, care consideră că va promova stabilitatea în regiune  şi conferă siguranţa că programul nuclear  iranian va avea scopuri paşnice, va asigura pace şi stabilitate care vor contribui şi la promovarea unităţii ţărilor din Golf. 

În ceea ce priveşte implicarea SUA în regiunea Golfului, "există sentimentul că SUA acţionează « în valuri », uneori dă sentimentul că se retrage din zonă, alteori că se implică.  Deocamdată, având de rezolvat problemele din  Irak şi Afganistan, preşedintele SUA nu se implică prea mult in Orientul Mijlociu", a spus Dr Anwar Gargash. El a adăugat însă că "EAU doresc însă ca SUA să joace un rol în problema iraniană, şi nu doresc probleme şi tensiuni în regiune, deoarece acest lucru afectează dezvoltarea economică a regiunii, şi devine descurajant pentru investiţiile EAU în diverse domenii".

Deşi discursul ministrului de stat, Dr Anwar Gargash a fost relativ succint, el a punctat principalele evoluţii geopolitice din Golf şi relaţiile care se conturează în prezent. 

Relaţia Iran - GCC

Pentru a completa imaginea relaţiilor dintre  Iran  şi ţările din Golf (GCC- Consiliul de Cooperare a Golfului), trebuie spus că oficialii iranieni au întreprins vizite în ţările din Golf în încercarea de a îmbunătăţi comunicarea cu acestea şi de a le asigura de bunele intenţii. 

Ministrul de externe iranian, Mohammed Javad Zarif, a făcut un tur  prin Golf în Kuwait, Qatar şi EAU pentru a asigura aceste ţări că acordul încheiat pe tema nucleară este în interesul ţărilor GCC. La  4 decembrie, Preşedintele Khalifa al EAU s-a întâlnit cu ministrul de externe Iranian, Mohamad Javad Zarif, căruia i-a declarat că  EAU se pronunţă pentru întărirea securităţii şi stabilităţii în  regiune şi s-a bucurat de semnarea acordului  privind programul nuclear iranian. De asemenea, Premierul EAU, Şeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum,  l-a primit pe Mohammed Javad Zarif  în Dubai.  Ministrul iranian de externe a transmis că Hassan Rohani, preşedintele iranian, doreşte întărirea relaţiilor cu ţările din Golf şi mai ales cu vecinii, printre care EAU.

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului iranian,  Ali Larijani, s-a deplasat în sultanatul Oman, la Muscat, unde s-a întâlnit pe 5 decembrie cu Sultanul Qaboos bin Said, în aceeaşi încercare de a întări relaţiile cu ţările din Golf (GCC- Consiliul de Cooperare a Golfului). Trebuie menţionat că Teheranul  are relaţii bune cu Omanul,  iar Sultanul Qaboos  a fost deseori un  intermediar între ţările occidentale şi Iran în ultimii ani.

“Avem relaţii bune şi suntem parteneri strategici pentru aliaţii noştri SUA, Marea Britanie, Franţa... Mă gândesc să fie nu doar P5 plus Germania, ci P5 plus Ţările din Golf (GCC- Consiliul de Cooperare a Golfului). Indiferent de aranjament,  GCC trebuie inclus pentru că reprezintă această regiune. Adică, P 5+2” 

Conferinţa pe teme de securitate din Bahrein - Institutul Internaţional de Studii Strategice

La 8 decembrie, în Bahrein, la Manama, la conferinţa pe teme de securitate organizată de Institutul Internaţional de Studii Strategice,  ministrul de externe al Qatarului, Khaled Al-Attiyah, a declarat că statele din Golf trebuie să ia parte la negocierile cu Iranul împreună cu celelalte puteri, deoarece este vorba despre regiunea lor şi stabilitatea în regiune. “Ne interesează pentru că noi suntem aici”, a spus el în cadrul Dialogului de la Manama. “Avem relaţii bune şi suntem parteneri strategici pentru aliaţii noştri SUA, Marea Britanie, Franţa... Mă gândesc să fie nu doar P5 plus Germania, ci P5 plus Ţările din Golf (GCC- Consiliul de Cooperare a Golfului). Indiferent de aranjament,  GCC trebuie inclus pentru că reprezintă această regiune. Adică, P 5+2” a spus Attiyah.

Prezenţa SUA în regiune

Recent, cursul negocierilor pe termen scurt a devenit uşor incert, deoarece la 12 decembrie 2013, administraţia Obama  a anunţat  că, prinTrezoreria sa, va îngheţa conturile şi tranzacţiile unor entităţi bănuite a fi implicate în proliferarea unor  materiale folosite la fabricarea de arme de distrugere în masă şi care încearcă să scape sancţiunilor. Este adevărat că administraţia Obama a exprimat şi intenţia de a da o şansă diplomaţiei pentru a se putea ajunge la un acord final pe tema nucleară cu  Iranul.  

La 15 decembrie, Mohammad Javad Zarif , ministrul de externe iranian, a scris pe pagina sa de Facebook declaraţii subtile din care reiese că Teheranul nu îşi arată nemulţumirea, dar este gata să răspundă în cazul în care se consideră nedreptăţit: “Derulăm  negocierile cu seriozitate şi vom avea reacţii echilibrate, corespunzătoare şi  centrate pe subiect în faţa oricărei abordări nepotrivite şi neconstructive”.

Washingtonul îşi luase angajamentul să nu impună sancţiuni suplimentare după încheierea acordului din 24 noiembrie şi  consideră aceste noi măsuri ca făcând parte din acelaşi set de sancţiuni.

“Putem lovi orice ţintă. Avem peste 35000 militari în forţe aeriene, terestre şi navale în şi în jurul Golfului. Amprenta militară include 10000 militari cu tancuri şi elicopere Apache, 40 nave şi un portavion de luptă, sisteme de apărare antirachetă, radare, drone de supraveghere şi avioane de luptă ce pot lovi imediat. Avem  F-22 care răspunde prompt situaţiilor de urgenţă”

În ceea ce priveşte prezenţa SUA în regiune, pe de o parte, trebuie spus că rezerva Washington-ului de a interveni în Siria, problemele bugetare ale SUA, precum şi reorientarea SUA către Asia au produs dubii în guvernele din Golf şi în Israel în ceea ce priveşte influenţa SUA în regiune. Pe de altă parte, de remarcat că  la 7 decembrie, tot în Bahrein, la Manama, la conferinţa pe teme de securitate organizată de Institutul Internaţional de Studii Strategice,  şeful Pentagonului, Chuck Hagel, a declarat că  SUA vor menţine 35000 de soldaţi  în Golf, chiar dacă s-a semnat acordul nuclear cu Iran. SUA are deja nave şi avioane în regiune şi  “nu va modifica forţele din zonă — sau planurile militare — ca urmare a acordului interim cu Iran”, a  declarat  Hagel. “Avem peste 35000 militari în forţe aeriene, terestre şi navale în şi în jurul Golfului. Amprenta militară include 10000 militari cu tancuri şi elicopere Apache, 40 nave şi un portavion de luptă, sisteme de apărare antirachetă, radare, drone de supraveghere şi avioane de luptă ce pot lovi imediat. Avem  F-22 care răspunde prompt situaţiilor de urgenţă”, a spus  Hagel. “Putem lovi orice ţintă”, a spus Hagel, referindu-se la bombele menite a lovi buncărele ascunse.  Hagel s-a referit şi la un proiect de  580 milioane  dolari pentru cartierul general al celei de-a 5-a flote americane din Bahrein, care să supervizeze tranzitul vaselor prin Orientul Mijlociu.

Politica externă a ţărilor din Golf este marcată şi de consolidarea relaţiilor cu Africa 

La 19  noiembrie  2013, liderii arabi şi africani au început un summit de două zile în Kuwait pentru a trece în revistă măsurile necesare a fi întreprinse pentru întărirea legăturilor economice între Golf şi statele africane. Emirul Kuwaitului, Şeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, a deschis  cel de-al treilea summit arabo-african cu angajamentul de a acorda credite cu dobândă mică în valoare de 1 miliard de dolari ţărilor africane pe  o perioadă de cinci ani. Emirul a mai spus că statul Kuwait intenţionează şi să acorde anual Africii 1 milion de dolari pentru cercetare.

Liderii participanţi au semnat Declaraţia din Kuwait, care subliniază necesitatea de a accelera integrarea economică în lumea arabă, inlusiv statele din Golf şi statele africane avide de investiţii. Ei au menţionat necesitatea creării "Mecanismului de Finanţare Comun Africa-Ţările Arabe" pentru a finanţa programe şi proiecte, în baza unui plan adoptat  la ultimul summit arabo-african în Libia, acum trei ani.

Liderii au evocat şi necesitatea ca  Uniunea Africană şi Liga Arabă să  îşi coordoneze acţiunile cu instituţiile şi fondurile financiare din cele două regiuni pentru a forma o "echipă de lucru" care să finanţeze punerea în aplicare a proiectelor. În plus, Declaraţia din Kuwait a condamnat terorismul. Nu s-a discutat însă de piaţa comună africano-arabă, aşa cum recomandaseră oamenii de afaceri. 

"Este o victorie a Orientului Mijlociu şi a lumii arabe, deoarece este prima dată când prestigiosul eveniment este găzduit de un oraş din lumea arabă".

Dubai a câştigat competiţia pentru a găzdui World Expo 2020

Deşi aparent subiectul ţine de domeniul economic, victoria are conotaţii geopolitice. "Onoarea de a găzdui Expo 2020", aşa cum scrie pe bannerele afişate cu mândrie în întreaga ţară, va confirma în următorii şapte ani extraordinara puterea economică a EAU şi îi va conferi un rol de lider în regiune şi în lume, iar prin această ţară, Orientului Mijlociu şi lumii arabe, deoarece, aşa cum s-a exprimat ministrul de externe al EAU, Şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, la Paris, la momentul votului final, victoria oraşului Dubai este "deopotrivă o victorie a Orientului Mijlociu şi a lumii arabe, deoarece este prima dată când prestigiosul eveniment este găzduit de un oraş din lumea arabă".

Articol redactat de Marcela Ganea, reprezentant al Agenţiei de Presă a EAU şi colaborator al portalului de analize geopolitice Geopolitics.ro, editat de Asociaţia ASAGRI (Asociaţia de Analize Strategice, Analize Geopolitice şi Relaţii Internaţionale). Puteţi citi mai multe analize geopolitice aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite