În lume

articolul anterior articolul urmator

Retragerea rusă din Siria, de ochii lumii

22
30 Mar 2016 17:03:44
Autor: Viorica Marin
Ruşii şi-au retras doar bombardierele din Siria FOTO Sputnik
Ruşii şi-au retras doar bombardierele din Siria FOTO Sputnik

Rusia continuă să trimită echipamente militare grele în Siria, în pofida anunţului preşedintelui Vladimir Putin privind începerea retragerii forţelor. Comandanţii forţelor aeriene ale Israelului susţin că ruşii au retras bombardierele din Siria doar pentru a le înlocui cu elicoptere de atac, prezenţa militară a Rusiei în această ţară fiind în continuare substanţială.

Când Vladimir Putin a anunţat retragerea majorităţii contingentului militar, toată lumea se aştepta ca Iauza, un spărgător rusesc de gheaţă şi una dintre principalele nave de aprovizionare, să se întoarcă în portul său din Oceanul Arctic. 
 
În loc de asta, la trei zile după declaraţia făcută în 14 martie de Putin, Iauza, componentă a „Expresului Sirian“, porecla dată navelor care aprovizionează forţele ruseşti, a părăsit portul din Marea Neagra, Novorosiisk, cu destinaţia Tartous, baza navală a Rusiei în Siria. 
 
Indiferent de ce transporta, era vorba de ceva greu: linia de plutire de-abia se putea vedea. Nu se ştie ce transportau aceste nave la fel cum este cazul şi cu imensele avioane cargo care aduc acasă avioanele de război. Transporturile efectuate sugerează că Rusia depune eforturi intense pentru menţinerea infrastructurii militare în Siria şi pentru aprovizionarea armatei siriene, precizează Reuters.
 
Rotirea trupelor
 
Comandanţii forţelor aeriene ale Israelului susţin şi ei că ruşii au retras bombardierele din Siria doar pentru a le înlocui cu elicoptere de atac, prezenţa militară a Rusiei în această ţară fiind în continuare substanţială.
 
„Putin a schimbat formaţiile de luptă, dar nu a evacuat trupele”, a explicat un oficial al armatei israeliene referindu-se la preşedintele rus.
 
„A adus diverse echipamente de lupta şi a retras din cele care nu se mai dovedeau de folos. Acum pune şi mai mult accent pe sprijinul aerian cu ajutorul elicopterelor de luptă”, a explicat ofiţerul de rang înalt din cadrul forţelor aeriene israeliene.
 
Acesta a refuzat sa precizeze un număr al aeronavelor pe care Rusia le-ar menţine în bazele din Siria, dar a precizat că sprijinul aerian asigurat de Moscova trupelor lui Assad rămâne robust.
 
„Nu intrăm în detalii privind numărul aeronavelor, dar încă menţin o forţă semnificativă acolo cu care pot face ce vor”, a mai spus oficialul israelian.
 
Conform declaraţiilor oficiale, Moscova trebuia să-şi retragă cea mai mare parte din trupe până pe 20 martie. Atacul forţelor siriene asupra oraşului Palmyra, ocupat de teroriştii Statului Islamic, derulat în 26 martie, a beneficiat însă de sprijinul aerian al trupelor din Rusia.
 
Conform unui raport al Comandamentului Aerospaţial al Rusiei, aeronavele din Siria au reuşit să distrugă cu această ocazie 8 centre de comanda a Statului Islamic, 12 fortăreţe, 80 de terorişti, 2 tancuri, 3 arme de artilerie şi 6 depozite de muniţii în cele 40 de raiduri efectuate în acea zi.
 
De la declaraţia privind retragerea forţelor aeriene, făcută de Putin pe 14 martie, Rusia ar fi trebuit să retragă în trei transe bombardierele Su-24M, Su-35 şi Su-25, ca şi aeronavele de transport Il-76 şi Tu-154 prezente pe frontul din Siria.
 
Serviciile de informaţii israeliene susţin însă ca datele din teren confirma faptul ca nici nu se pune problema că Rusia să cedeze atât de uşor avanposturile cucerite în Siria.
 
În plus, nu există niciun semn că ruşii ar fi retras bateriile antiaeriene de rachete S400 care sunt poziţionate acum în regiunea de graniţa cu Turcia.
 
„Ne-am dat seama că acestea sunt poziţionate astfel pentru a preveni o altă ciocnire cu Turcia”, a explicat reprezentantul forţelor aeriene din Israel, referindu-se la incidentul din 24 noiembrie 2015, când aviaţia turcă a doborât un avion militar rusesc la graniţa cu Siria.
 
„Dacă ar vrea să-şi îndrepte radarele bateriilor de rachete către noi, ar putea face acest lucru foarte rapid. Însă, acest lucru ar constitui o schimbare majoră în planurile Moscovei şi nu credem ca au planificat acest lucru”, a mai spus oficialul israelian.
Iranul, ţinut în frâu
 
Pe de altă parte, israelienii, care au un acord de coordonare a operaţiunilor aeriene cu Moscova, se bucură că, pentru moment, nu se întrevede nicio şansă ca Iranul, un alt aliat al regimului Bashar al Assad, să ocupe o poziţie dominantă în Siria.
 
„Prezenţa forţelor aeriene ale Iranului în Siria ar fi ceva ce nu am putea accepta atât de uşor. Ar fi o schimbare majoră, dar, pentru moment, nu o văd posibilă. Ba din contra. Văd ca iranienii se retrag”, a mai spus ofiţerul israelian.
 
Iranul a început să retragă masiv din soldaţii mişcării Hezbollah, care au luptat alături de trupele lui Assad în Siria, înlocuindu-l cu forţe de dimensiuni mai reduse din rândul Corpului de Garda Revoluţionar din Iran (IRGC).
 
Pe de altă parte, un raport de analiza din 27 martie al Meir Amit, Centrul de Informaţii împotriva Terorismului din Israel, subliniază faptul ca Teheranul ar putea aruncă în lupta trupe regulate ale armatei pe frontul din Siria.
 
Oficialii israelieni susţin că aceasta vine ca urmare a creării unei axe militare Rusia-Siria-Iran şi Hezbollah, mutare favorizată de încheierea acordului nuclear între Teheran şi marile puteri militare în vara anului trecut.
 
La două luni după încheierea acordului, axa militară a luat formă. Este un moment favorabil pentru acest proiect susţinut de Putin, iar facă acordul nuclear nu ar fi putut avea loc", a mai spus sursa din interiorul Forţelor Aeriene Israeliene. 
 
10.000 de medalii pentru participanţi la intervenţia în Siria
 
Ministerul Apărării de la Moscova a comandat 10.000 de medalii care vor fi acordate militarilor care au luptat în Siria, fapt care dezvăluie şi dimensiunea operaţiunilor efectuate de Moscova în sprijinul regimului Bashar al Assad.
 
Distincţia poartă numele „Participanţilor la operaţiunea militară din Siria” şi a fost creată la iniţiativa ministrului Serghei Shoigu, informează Defense News. O parte dintre militarii ruşi întorşi în ţară au primit deja decoraţia, după cum au relatat mai multe canale media din Rusia.
 
Moscova a iniţiat ample raiduri aeriene în Siria începând cu dată de 30 septembrie, intervenţia forţelor militare din Rusia ajutând trupele guvernamentale să recupereze o bună parte din teritoriul căzut în mâinile grupărilor armate ale opoziţiei siriene şi a teroriştilor Statului Islamic.
 
Un anunţ privind retragerea forţelor aeriene din Siria a fost făcut pe 14 martie de către preşedintele Vladimir Putin, dar servicii de informaţii străine, precum cel din Israel, consideră că prezenţa trupelor ruseşti în regiune rămâne în continuare masivă.
 
Deşi a negat în repetate rânduri că ar fi iniţiat operaţiuni la nivel terestru, Kremlinul a recunoscut recent, prin vocea câtorva oficiali, că a deplasat în Siria şi mai multe contingente din cadrul trupelor speciale Speţnaz.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

conteaza parerea mea
30.03.2016, 17:52:24

Bre, ce amatori și ăștia!!! Păi să le explice wakki, cei doi Fundulea, barabula, freeson că rușii au FUGIT din Siria! Rușii nu mai au bani! Rușii n-au ce tehnologie militară să trimită acolo!!! Eventual vapoarele alea transportă hrișcă pentru soldați (care în nici un caz nu sunt 10.000, pentru că zilele trecute toți soldații din Siria erau prezenți în Dombass)!!! Hai, măi trollisori amerloci, săriți și explicați-le și voi "naivilor" ăstora cum e cu "slăbiciunile" și incapacitatea Rusiei!!! Când v-am spus să numărați trupele care se vor retrage nu m-ați ascultat!

+5 (7 voturi)
Badea Scârţan
30.03.2016, 17:53:43

Mda, iaca pozna...

+2 (4 voturi)
Badea Scârţan
30.03.2016, 17:55:01

Ori ne bucuram, ori ne indignam, si ce-ar cam vrea ,,responsabilul'' israelian ? Cev

+2 (4 voturi)
Badea Scârţan
30.03.2016, 18:08:05

Ceva din Caragiale ? ,,Sa se schimbe primesc, dar, cu o conditie, nimic esential'' ! Deh, dupa victoria tactica soldata cu eliberarea Palmirei se schimba, pentru prima data vizibil, sortii nenorocitului de razboi anti-sirian...Urmeaza despresurarea Deirr Ez Zor si anihilarea pungii de rezistenta ISIS/Jaish Al Islam/FSA(?)/Al-Nusra din zona Eastern Goutha, precum si pregatirea asaltului final de eliberarea a Alepului.Am remarcat ca destepti din lumea intteaga mai ales din cei spalati bine pe sinapse si circomvolutiuni, zic ca eliberarea Palmirei e, asa, o victorie simbolica, neintelegand, sau poate nepermitandu-le propaganda sa-si imagineze ruptura tactica care s-a petrecut...O armata scoasa din pozitii si haituita e ca o jivina alergata de gonaci. Fara speranta si fara sansa. Cam asa sunt acesti dementi din ISIS acum. Se vede in urma lor doar praful starnit de fuga lipsita de speranta. Ma gandesc ca adevarul, desi dureros si neconvenabil unor cancelarii occidentale sau de sultanate, poate si trebuie sa devina singurul drog legal. Altminteri un sincer bravo militarilor sirieni pentru curajul si loialitatea dovedita fata de unica lor patrie ! Jos palaria...!

+8 (10 voturi)
Goicea Niculae
30.03.2016, 19:05:08

Rusii s-au ținut de cuvânt si si-au retras avioanele....pentru revizia tehnica anuală. Pai ce credeau prostovanii de rusofobi care țopăiau de bucurie ca fug rusii. Nenea PUTIN v-a tras o cacialma de zile mari.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările