În lume

articolul anterior articolul urmator

Reuters: După atacul din Damasc, livrările de arme către rebelii sirieni au crescut

1
25 Aug 2013 18:21:19
Autor: Diana Rusu
Rebelii sirieni sunt susţinuţi de statele din Golf, ostile regimului de la Damasc
Rebelii sirieni sunt susţinuţi de statele din Golf, ostile regimului de la Damasc

Susţinătorii din Golf ai rebelilor sirieni au livrat 400 de tone de armament militanţilor anti-Assad, într-unul din cele mai mari transporturi de arme de la începutul conflictului în 2011, anunţă cotidianul israelian Haaretz, citând surse ale opoziţiei siriene.

Transportul- în mare parte muniţie pentru armele de umăr şi mitraliere- a ajuns în nordul Siriei prin provincia turcă Hatay, în ultimele 24 de ore, şi este în curs de distribuire către centrele rebelilor sirieni.

Un reprezentant al militanţilor anti-Assad a declarat pentru Reuters că s-a înregistrat o creştere a fluxului de arme destinat grupărilor rebele, de când opoziţia a acuzat guvernul sirian de comiterea unui atac chimic soldat cu sute de morţi, miercuri la Damasc.  

 „Douăzeci de camioane cu arme au venit din Turcia şi sunt distribuite către depozitele de armament ale unor brigăzi din nord“, a anunţat oficialul rebelilor, Mohammad Salam, pentru Reuters.

Unităţile de rebeli care operează în nordul Siriei variază de la islamişti moderaţi la jihadişti, şi includ grupările Liwa al-Islam (Divizia Islamului), Sukur al-Sham (Vulturii Siriei), Martirii Liberi ai Siriei, Ahfad al-Rasul (Nepoţii Profetului) şi Ahrar al-Sham (Bărbaţii Liberi ai Siriei).

Conflictul din Siria, în care insurgenţii suniţi s-au revoltat faţă de preşedintele Bashar Al Assad, a cărui ramură alawită derivată din islamul şiit conducea ţara, a provocat tensiuni sectare în toată regiunea.

Qatarul şi alte state sunite din Golf, în frunte cu Arabia Saudită, îi susţin pe militanşi, în timp ce puterile majoritar şiite (Iran, Liban) rămân aliaţii preşedintelui Assad. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Tele Buinoiu
2.09.2013, 17:02:59

Pentru ca Presedintele SUA se bazeaza si pe rezultatul dezbaterilor din Congresul SUA trebuie spus ceea ce congresmanii SUA deja stiu, si anume ca mai intai s-a pronuntat rezultatul anchetei si abia pe urma a inceput ancheta!

Modifică Setările