În lume

articolul anterior articolul urmator

Riadul „respinge în totalitate” raportul serviciilor secrete americane cu privire la asasinarea lui Khashoggi. Ce spune despre relaţia cu Washingtonul

8
27 Feb 2021 11:02:32
Autor: News.ro
Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite FOTO Arhivă
Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite FOTO Arhivă

Arabia Saudită „respinge în totalitate” raportul serviciilor americane de informaţii care-l acuză pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman de faptul că a „validat” asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în 2018, relatează AFP.

„Guvernul Arabiei Saudite respinge în totalitate concluziile false şi prejudiciabile ale raportului cu privire la conducerea regatului şi nu le poate accepta în niciun caz”, a subliniat vineri într-un comunicat Ministerul saudit de Externe.

„Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a validat o operaţiune la Istanbul, în Turcia, în vederea unei capturări sau unei ucideri a jurnalistului Jamal Khashoggi”, acuză serviciile americane de informaţii într-un raport declasificat la cererea preşedintelui american Joe Biden, pe care predecesorul său, Donald Trump, l-a păstrat secret.

„Prinţul moştenitor îl considera pe Khashoggi o ameninţare la adresa regatului şi, mai larg, susţinea recurgerea la măsuri violente dacă era necesar pentru a-l reduce la tăcere”, se aratăîn raport.

Raportul american „conţine concluzii şi informaţii eronate”, denunţă ministerul saudit.

„Este cu adevărat nefericit ca acest raport, cu aceste concluzii nejustificate şi false să fie publicat în pofida faptului că regatul a denunţat în mod clar această crimă odioasă, iar liderii săi au luat măsurile necesare pentru a se asigura că nu se mai repetă vreodată”, condamnă ministerul.

„Regatul respinge, de asemenea, orice decizie care aduce atingere conducerii sale, suveranităţii sale şi independenţei sistemului său judiciar”, se arată în comunicat.

Ministerul reafirmă totodată că „parteneriatul Arabiei Saudite cu Statele Unite este solid şi puternic şi are la bază decenii de respect reciproc”.

„Sperăm ca acest parteneriat să continue pe aceeaşi bază”, îşi exprimă speranţa ministerul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Lucifer
27.02.2021, 12:41:38

Normal. Dar ce vrea Biden? Sacrifică Arabia Saudită( şi indirect Israelul...) în favoarea Iranului?

-5 (7 voturi)
IonIon Codreanu
27.02.2021, 13:10:55

Biden poate lovi ȚINTIT, în INDIVIZII care patronează încălcarea drepturilor omului! Dacă va fi sprijinit de TOATĂ lumea democratică, va avea succes cu certitudine! A sosit vremea să se pună capăt dezmățului totalitar. Nu de azi pe mâine, dar pas cu pas și hotărât!

-5 (5 voturi)
Kongo-Müller
27.02.2021, 13:04:58

Riadul respinge raportul ! Kashoggi traieste bine pe o insula exotica .. Impreuna cu Elodia..

+7 (7 voturi)
IonIon Codreanu
27.02.2021, 13:11:52

Dar care regim dictatorial recunoaște ce este?! Și că încalcă drepturile omului!

-3 (3 voturi)
Olteanul.com
27.02.2021, 13:30:37

Daca ma gandesc ca numitul Khashoggi era un afiliat al talibanilor, teroristilor si al fundamentalistilor islamici, parca nu imi pare rau. MbS pare mai cu capul e umeri, parca-parca incearca sa democratizeze Arabia Saudita. La cati fundamentalisti exista acolo cred ca este nevoie sa le taie capul la o gramada. Cred ca a exagerat foarte mult si nu ar fi meritat riscul de a-l ucide. Sauditii si in general tarile fundamentaliste stau prost la capitolul comunicare.

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările