Ripostă: Aviaţia militară israeliană a atacat obiective Hamas din Fâşia Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avioane militare israeliene au bombardat, luni, o bază a mişcării islamiste Hamas dintr-o tabără de refugiaţi din Fâşia Gaza, în ceea ce pare a fi o ripostă la un atac cu rachete palestinian în timpul înmormântării lui Ariel Sharon, relatează site-ul israelian Ynetnews.

Surse palestiniene au declarat că aviaţia militară israeliană a atacat un poligon de antrenamente al Hamas amplasat în tabăra de refugiaţi Nuseirat, în centrul Fâşiei Gaza.

Armata israeliană a confirmat atacul, precizând că sunt vizate „obiective ale infrastructurii teroriste din Fâşia Gaza".

Două rachete au fost lansate din Fâşia Gaza spre sudul Israelului în timpul înmormântării fostului premier Ariel Sharon, însă incidentul nu s-a soldat cu victime. „Două rachete au fost lansate în regiunea Shar HaNegev", spre oraşul Sderot, în apropierea căruia se află ferma unde a fost înhumat Ariel Sharon.

Ariel Sharon, decedat sâmbătă la vârsta de 85 de ani, a fost înmormântat luni la ferma familiei - „Sycamore" („Havat Shikmim"), situată în Deşertul Negev, în sud-vestul Israelului, în apropiere de oraşul Sderot şi de nordul Fâşiei Gaza. Cele două rachete au căzut într-o zonă nelocuită, fără a provoca victime sau daune materiale.

Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a exprimat „fericire" pentru decesul fostului premier israelian Ariel Sharon, declarându-se încrezătoare în „iminenţa victoriei" împotriva Israelului. Mai mulţi lideri palestinieni consideră că fostul premier israelian Ariel Sharon a fost "un criminal" care s-a sustras justiţiei internaţionale. 

„Ariel Sharon era un criminal, fiind responsabil de asasinarea fostului preşedinte al Autorităţii Palestiniene Yasser Arafat, iar noi speram să fi fost deferit Curţii penale internaţionale ca fiind criminal de război", a reacţionat un lider al mişcării Fatah, Jibril Raboub.

„Arik" (diminutivul lui Ariel) Sharon vă rămâne în istorie ca artizanul invaziei din Liban, în anul 1982, în calitatea de ministru al Apărării, dar şi ca premierul care a decis retragerea trupelor şi desfiinţarea coloniilor din Fâşia Gaza în 2005. O comisie oficială de anchetă a constatat responsabilitatea sa în evitarea prevenirii masacrelor comise în taberele de refugiaţi palestinieni de la Sabra şi Shatila (Beirut), în septembrie 1982, atribuite unor miliţii creştine aliate cu Israelul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite