Riscul unui război între Iran şi SUA, la cote maxime. Gardienii Revoluţiei au doborât o dronă americană deasupra teritoriului său, Washingtonul masează trupe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drona Global Hawk RQ-4
Drona Global Hawk RQ-4

Miroase a praf de puşcă în Orientul Mijlociu, unde tensiunea a ajuns la cote maxime în ultimele zile. Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au doborât „o dronă spion americană“ care a încălcat spaţiul aerian al Republicii Islamice. Asta după ce Washingtonul a anunţat o nouă desfăşurare de forţe în zonă, inclusiv un batalion de rachete Patriot.

Gardienii Revoluţiei "au doborât o dronă spion americană care s-a infiltrat deasupra provinciei de coastă Hormozgan din sudul ţării", a declarat Press TV, canalul de ştiri în engleză al televiziunii de stat. Provincia Hormozgan se învecinează cu Strâmtoarea Ormuz.

Aparatul, un model Global Hawk (al producătorului american Northrop Grumman), "a fost doborât de forţele aeriene" lângă Kouh-e Mobarak, în apropiere de portul Jask, "după ce a violat spaţiul aerian iranian", a adăugat canalul.

Televiziunea de stat nu a arătat dimineaţă devreme imagini ale aparatului distrus.

Presupusul atac iranian asupra dronei Global Hawk RQ-4 are loc după ce armata americană a informat că Iranul a lansat o rachetă către o altă dronă americană săptămâna trecută, care fusese trimisă ca răspuns la atacul asupra celor două petroliere din Golful Oman. SUA dau vina pe Iran pentru atacul asupra petrolierelor, acuzaţii negate de Teheran.

   

 Un oficial american a declarat pentru ABC News că Iranul a doborât o dronă „MQ-4C Triton” neînarmată în timp ce zbura în spaţiul aerian internaţional.

Comandantul-şef al IRGC, Hossein Salami a declarat că doborârea dronei reprezintă „un mesaj clar pentru America”: graniţele Iranului reprezintă „o linie roşie”.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a postat joi un tweet ameninţător la adresa Iranului, după doborârea unei drone americane, afirmând apoi în faţa jurnaliştilor că în curând vor afla dacă SUA vor recurge la represalii, relatează AFP şi Reuters,

''Iranul a făcut o mare greşeală!'', a scris liderul de la Casa Albă pe reţeaua de socializare.

Întrebat ulterior de ziarişti dacă SUA vor recurge la lovituri aeriene împotriva Iranului, drept represalii pentru doborârea dronei, Trump a răspuns: ''Veţi afla în curând!''.

Atacurile au avut loc în contextul unor tensiuni ridicate dintre SUA şi Iran în urma deciziei preşedintelui american Donald Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear semnat de Iran cu puterile mondiale în 2015.

Armata americană şi-a intensificat acuzaţiile miercuri împotriva Iranului, făcându-l responsabil pentru atacul asupra unuia dintre cele două tancuri petroliere lovite de explozii pe 13 iunie în Marea Oman.

Teheranul a negat orice implicare în aceste atacuri, sugerând că Statele Unite recurg la acuzaţii pentru a justifica folosirea forţei împotriva Republicii Islamice.

Iranul şi-a mărit recent de patru ori producţia de uraniu slab îmbogăţit şi a ameninţat că îşi va mări nivelul de îmbogăţire până când va putea crea arme, punând astfel presiune pe Europa pentru a accepta noi termeni în acordul din 2015.

Căpitanul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, a refuzat să comenteze când a fost întrebat dacă drona a fost doborâtă.

Totuşi, el a afirmat: „Nu a fost nicio dronă pe teritoriul iranian”.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că Trump a fost informat în legătură cu ”un atac cu rachete în Arabia Saudită”.

„Monitorizăm cu atenţie situaţia şi continuăm să ne consultăm cu partenerii şi aliaţii”, a informat Sanders.

Canalul de ştiri al rebelilor Houthi, susţinuţi de Iran, a informat că rebelii au vizat cu o rachetă de croazieră o centrală electrică în Jizan, în apropierea graniţei cu Yemen.

SUA trimit un batalion de rachete Patriot

Imagine indisponibilă

Cea mai recentă desfăşurare de noi trupe americane în Orientul Mijlociu va include un batalion de rachete Patriot, avioane de supraveghere cu şi fără pilot şi alte capabilităţi de descurajare, a informat miercuri Pentagonul, transmite Reuters.

Administraţia americană a informat luni seara despre suplimentarea cu 1.000 de soldaţi a prezenţei sale în Orientul Mijlociu, în completarea celor 1.500 de militari a căror trimitere în regiune a fost anunţată luna trecută.

"Statele Unite nu urmăresc un conflict cu Iranul, dar suntem pregătiţi şi gata să apărăm forţele şi interesele SUA în regiune", a declarat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

Temerile legate de iminenţa unei confruntări dintre Iran şi SUA au crescut după atacul de săptămâna trecută asupra a două petroliere la intrarea în Golful Oman. Washingtonul a acuzat Teheranul că este autorul acestora atacuri, învinuire pe care autorităţile iraniene au respins-o.

SUA au trimis în urmă cu câteva săptămâni un portavion, o navă de război transportând vehicule, în special vehicule amfibie şi o baterie de rachete Patriot.

Ultima încercare a diplomaţilor? 

Înainte să vorbească armele, diplomaţii încearcă să găsească o  soluţie. Un consilier diplomatic cu experienţă al preşedintelui francez Emmanuel Macron a plecat miercuri la Teheran pentru negocieri cu liderii iranieni, ca parte a eforturilor europene de reducere a tensiunilor din regiunea Golfului, informează Reuters citând surse ale administraţiei prezidenţiale de la Paris.

"Consilierul diplomatic a plecat în Iran pe 19 iunie...pentru convorbiri la nivel înalt cu scopul de a contribui la dezecaladarea tensiunilor din regiune" conform oficialului citat, care a confirmat că deţine informaţia din două surse diplomatice.

Este vorba despre diplomatul Emmanuel Bonne, care a fost la post în Iran şi este un expert în regiunea Orientului Mijlociu. 

Reprezentantul Special al SUA pentru Iran, Brian Hook, s-a deplasat miercuri în regiunea Orientului Mijlociu pentru întâlniri cu oficiali din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman, Kuweit şi Bahrain, cu care va discuta despre "agresiunea regională a Iranului", potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat de la Washington, transmite Reuters.

"El va comunica, de asemenea, informaţii suplimentare despre sfera ameninţărilor active din partea Iranului pentru regiune", se arată în comunicat.

Hook se va deplasa săptămâna viitoare în Europa, unde se va întâlni cu reprezentanţi ai Marii Britanii, Germaniei şi Franţei "pentru a discuta o serie de aspecte referitoare la regimul iranian", mai informează Departamentul de Stat. 

Moscova se teme că un nou conflict ar putea începe în Golful Persic şi lansează un apel tuturor părţilor să se ocupe „în mod direct“ de stabilizarea situaţiei în regiune, relatează joi agenţia de presă RIA Novosti.

„Mai este timp să ne oprim, să reevaluăm situaţia, să prevenim alunecarea în continuare spre o confruntare necontrolată. Cred că majoritatea covârşitoare a comunităţii internaţionale împărtăşeşte această abordare şi porneşte de la faptul că nu există alternativă“, a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

În acelaşi timp, Riabkov a afirmat că toate aceste apeluri ale Moscovei nu au avut niciun ecou până acum la Washington. Dimpotrivă, ministrul rus, citat de TASS, susţine că SUA tensionează în mod deliberat situaţia legată de Iran, comentând decizia Washingtonului de a trimite sisteme suplimentare de rachete Patriot, drone şi avioane în Orientul Mijlociu.

„Aceasta reflectă o linie de escaladare deliberată a situaţiei. Nu avem niciun dubiu că autorităţile politice şi militare ale SUA nu se vor opri de la nicio acţiune pentru a complica la maximum situaţia şi de a intensifica presiunea asupra Iranului“, a declarat ministrul rus adjunct de externe, avertizând că un nou conflict este pe cale să izbucnească în Golf, „ceea este absolut inadmisibil, având în vedere gravitatea consecinţelor unei astfel de evoluţii“.

 Semnatarii acordului nuclear cu Iranul se reunesc la Viena

Reprezentanţii ţărilor semnatare ale acordului nuclear cu Iranul din 2015 - cu excepţia SUA - se vor întâlni la Viena în 28 iunie, a anunţat miercuri ministerul de externe de la Teheran, printr-un purtător de cuvânt citat de DPA.

La reuniune vor participa miniştrii de externe din Iran, China, Germania, Franţa, Regatul Unit şi Rusia, a precizat Abbas Mussawi, fără a da alte detalii.

Observatorii de la Teheran consideră că ar putea fi ultima tentativă diplomatică de a salva acordul înainte de expirarea, la începutul lui iulie, a ultimatumului acordat de Iran. Preşedintele iranian Hassan Rouhani a reafirmat miercuri că cele cinci state care respectă în continuare înţelegerea din 2015 mai pot acţiona până pe 7 iulie pentru relaxarea sancţiunilor împotriva ţării sale.

Statele Unite s-au retras unilateral, anul trecut, din acordul prin care Iranul se angaja să îşi îngheţe programul nuclear. Washingtonul a reluat aplicarea sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran, în domeniul petrolier şi financiar, şi a ameninţat că va sancţiona toate ţările şi companiile care achiziţionează petrol iranian.

Oficiali iranieni au anunţat că se negociază cu Rusia şi China alternative pentru comerţul petrolier, în caz de eşec al eforturilor Uniunii Europene de a continua acordul. În acest caz, urmează ca Iranul să nu mai respecte limita de 3.76% pentru îmbogăţirea uraniului, convenită în 2015.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite