În lume

articolul anterior articolul urmator

Ritmul crizelor este predictibil. Impredictibile sunt alianţele de supravieţuire

42
18 Aug 2019 10:55:24
Cristian Unteanu

Grupele de analişti geopolitici care pregătesc şi ordonează dosarele de lucru şi apoi propun agenda marilor reuniuni unde sunt invitate personajele care contează în lume sau cei identificaţi ca a fi actori relevanţi în raport cu crizele şi provocările viitorului au adoptat de mai mulţi ani o paradigmă nouă: construcţia alianţelor de supravieţuire.

Deocamdată, pe piaţa noastră nu a ajuns deoarece analiştii noştri sunt tributari încă şcolii de acum câteva decenii, acum repudiată ca unilaterală şi primitivă, de a calcula doar etapele dintre crize pentru a anunţa decidenţii politici că urmează un nou salt periculos şi că, în măsura posibilului, ar trebui să-şi pregătească piaţa internă pentru inevitabilul şoc.

Crizele sunt inevitabile, parte a unui ciclu istoric care le face repetitive şi, în consecinţă, previzibile. Necunoscuta este modul în care o naţiune sau alta poate să iasă din asta cu mai puţine pierderi. Şi se poate din ce în ce mai puţin, avertizează exponenţii grupurilor respective de studiu (de regulă extrem de discrete), căci supravieţuirea începe să fie o chestiune de acţiune comună la nivel de grup de ţări, regiuni sau continente, în alianţe de tip nou, expresie a mondializării tuturor proceselor vitale ale societăţilor şi economiilor noastre.

Şi aici ceva începe să se întâmple sub ochii noştri. Şi tare mi-e teamă că nu-i văd pe decidenţii noştri asimilând această lecţie a conexiunilor cu noile sisteme. Iar acestea nu sunt nici ideologice, nici militare, nu vânează spaţii de influenţă. Sunt reacţii urgente la probleme vitale care se transformă acum în vectori de supravieţuire şi care vor determina viitoarele separări între nivelele de civilizaţie şi dezvoltare ale diferitelor zone ale planetei.

Sigur că unele ţări au intrat deja în stadiul următor, au efectuat saltul, s-au pregătit pentru asta de cel puţin un deceniu, sunt acum în momentul implementării automatizării la scară mare şi a folosirii intensive a Inteligenţei Artificiale. Dar chiar şi acest grup de ţări ştiu că vor avea o problemă majoră de supravieţuire dacă, aşa cum avertizează acum geopoliticienii specializaţi în calculul riscurilor societale, nu vom avea un sistem coordonat, poate chiar corelat prin vase comunicante, pentru a evita colapsul anunţat deja ca aproape inevitabil, un dezastru climatic ale cărui semne sunt imposibil de ignorat.

Dar vor fi totuşi ignorate de politicienii unor ţări condamnate deja la evoluţie în perimetrul totalmente periferic, valoroase doar ca piaţă de desfacere pentru produse aproape de limita de expirare sau generatoare de forţă de muncă proaspătă şi prost plătită.

Asta nu înseamnă că ceilalţi nu formează deja coaliţii al căror format şi dimenisuni care se decid acum, şi acestea pregătite de mult timp, în formatul Davos sau G7 deschis acum în forum multiplex pentru actori relevanţi. Iar marea obsesie a momentului, o veţi vedea discutată la Biarritz şi apoi, luna viitoare, cu ocazia Summitului mondial pe probleme climatice, este să se creeze un front comun de luptă pentru atenuarea efectelor actuale ale încălzirii climatice şi, în acelaşi timp, adoptarea unor măsuri severe pentru stoparea poluării incredibile a planetei şi a distrugerii iremediabile a florei şi faunei sale.

E aşa de urgent? Pentru unii, da. Îmi amintesc de şocul produs de prezentarea, la Davos, a raportului „Economia materialelor plastice, nevoia de a regândi viitorul materialelor plastice“ în care se estima că, până în 2050, vor fi produse 1,124 milioane tone de plastic, de 3 ori mai mult ca acum după ce, în ultimii 50 de ani, s-a multiplicat de 20 de ori. Iar acum, adică în ultimele săptămâni, s-au multiplicat semnale de extremă urgenţă după ce au apărut rezultatele a două studii ştiinţifice sumarizând descoperirile făcute de echipe de cercetători la Polul Nord.

Primul proiect se numeşte Northwest Passage Project şi a fost realizat la bordul unui spărgător de gheaţă suedez, iar surpriza teribilă a venit după analiza unei carote prelevate dintr-o banchiză care deriva în Oceanul Arctic provenind din Groenlanda.  Şi au fost găsite bile de plastic, filamente, nylon...

Asta după ce, doar cu câteva zile înainte, apăruse un studiu absolut terifiant,  realizat de cercetători germani şi elveţieni care au relevat prezenţa microplasticelor (reziduuri microscopice) pe o suprafaţă enormă, în zăpada din Alpi până în Artica. În Arhipeleagul Svalbard s-au găsit diverse particule de plastic, fragmente de pneuri de cauciuc, de sticlă şi fibre sintetice. Au ajuns acolo purtate de vânt şi literalmente au infestat zone uriaş, considerate rezervele strategice ale umanităţii. În Europa, releva un studiu franco-britanic publicat în Nature în luna mai a acestui an cercetătorii au identificat poluare cu microplastice în toate releveele făcute într-o zonă absolut retrasă şi inaccesibilă din Pirineii francezi: au fost identificate zilnic 249 de fragmente, 73 de bucăţi de film de plastic şi 44 de fibre pe metru pătrat. Chestiunea a devenit una de supravieţuire directă, iar unii dintre politicieni au început acea construcţie de noi alianţe în care vechile teme încep să dispară (sau cel puţin sunt acum estompate) în favoarea mişcărilor de evitare a naufragiului sau a şocului cu banchiza care să le colapseze frumuseţele de vapoare de croazieră.

Drept care, brusc, se succed mari reuniuni în care participanţii vor să vadă în ce măsură ţările pe care reprezintă, depăşind reflexele tradiţionale, ar putea (şi în ce condiţii) să opereze împreună mai ales în ţările sursă ale poluării care generează marile schimbări climatice. Iar urgenţa este atât de mare încât s-ar putea ca acestea să fie alianţele care vor conta în viitorul imediat, unii vorbind deja de o nouă ordine internaţională în formare, cu propriile sale organisme de reglementare. 

O discuţie care nu ştiu dacă-i interesează pe ai noştri, chiar dacă ne dorim să coordonăm pe plan european această problematică, asipirând pentru Rovana Plumb la un eventual post de comisar european pe probleme de mediu. Dar este România parte din această dezbatere mondială pe probleme de mediu, avem politici relevante şi inovante în acest sens? Nu le avem, dar de ce această continuă indiferenţă care ne scoate şi din acest joc devenit absolut prioritar pentru ţările care contează în definirea a ce va fi destinul de mâine al Planetei Terra?

Noi în ce alianţă de supravieţuire vom vrea să fim?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Master Skyfall
18.08.2019, 12:05:49

Subscriu in totalitate la enuntul din acest editorial. Mioritica, spre mirarea multora, va avea aceleasi sanse, ca si U.S.A Pare "ciudat" la prima vedere, dar asta este si va fi REALITATEA. Insa daca analizezi mai profund relatiile noastre de parteneriat ( strategic), vom fi "obligatii" sa ne "adaptam" de voie, de nevoie, la acele masuri care vor fi luate in privinta viitorului climatic al umanitati. Asa ca , marea parte a "politicienilor" ( certificat ornis) cunosc acest aspect. Aceasta delasare a lor, ca altii "ne ajuta" nu este intru-totul corecta si realista. Uneori , se mai intampla ca cel care te ajuta, sa nu o mai poata face , din varii motive, si atunci ce faci, cand ai nadragii rupti in fund si afara mai este si ger ? Per ansamblu, toti factori politici decidenti din natiunile democratice, si nu numai, cunosc acest aspect al SCHIMBARI CLIMATICE. Dar, ca sa fim REALISTI, o parte din aceste schimbari, dovedite stiintific, le-a facut "maimuta umana" iar o alta parte le-a facut "Divinitatea" (conform Bibliei) Pur si simplu acesta este TRUTH. Omenirea trebuie sa isi rezolve si sa indrepte acele greseli ca partea ei de vina. Cealalta parte, NU depinde, de omenire.

+10 (16 voturi)
microtron
18.08.2019, 12:54:44

mos unteanu sperie cititorii naivi cu sfarsitul lumii. vine cu solutia salvatoare: mondialismul. unde o haita de tehnocrati te conduc. s-a mai incercat asta o data. s-a numit urss.

-6 (8 voturi)
_ Alex
18.08.2019, 13:42:34

@microton: In URSS numai tehnoctrati nu au fost... in rest politruci si alte specii de pupincuristi care pt o functie in Partid isi vindeau nu numai mama, ci si bunica. URSS a reprezentat demonstratia falimentului conducerii centralizate, politizata excesiv, fara criterii de performanta si fara viitor. In URSS, in anii 1970-1980 aproape toata lumea o duce bine, in special cei din orase, pt ca se bazau inca pe jafurile din toate statele comuniste adiacente... dupa Gorbaciov au descoperit ca viata poate fi si grea si s-au mirat foarte tare, in prostia lor.

+3 (3 voturi)
_ Alex
18.08.2019, 13:35:51

In orice format s-ar intalni "puternicii" lumii, pt tarile mici, ca Romania, tot prost o sa iasa. SUA si China nu au ratificat acordul ala vechi de zeci de ani pt reducerea emisiilor de CO2, ii doare fix in flecuri. Japonia nu a ratificat tratatele internationale privind protejarea speciilor marine, la fel si China si Rusia. Initiativa aia cu plasticele a ramas la nivel de UE, probabil si SUA dar in rest e liniste. Germania a anuntat ca-si va inchide toate centralele nucleare pana in 2025 si se va baza exclusiv pe termocentrale si carbune. Noi am platit din buzunarul nostru construirea celui mai mare parc eolian din Europa, ca sa aiba proprietarii mormane de certificate verzi pe care sa le vanda in Germania... in timp ce kilowatul a ramas la acelasi pret sau s-a scumpit. Intr-o lume in care "sefii de stat si de guverne" sunt doar niste papusi trimise la inaintare si controlate de diferite corporatii (care au investit bani seriosi in campaniile electorale) este greu de crezut ca se va intampla ceva bun vreodata. Intr-o lume in care corporatii precum Cargill, de exemplu, poate provoca oricand foamete si instabilitate in anumte zone, nu va fi niciodata posibil vreun echilibru om-natura. La fel, toate corporatiile din domeniul bancar, petrol si gaze sunt principalii regizori ai unor piese de teatru absurd, in care niste actori platiti foarte bine interpreteaza roluri de presedinti si prim-ministri. Sa nu-i uitam si pe producatorii de armament, care ar da faliment daca - Doamne Fereste!!! - nu ar mai fi conflicte. Una peste alta, o lume in care motivatia principala a 99,99% din populatie este acumularea de resurse de orice fel, nu se poate indrepta decat spre un dezastru. PS: pt ecologistii aia care zbiara "salvati planeta"... planeta o s-o duca foarte bine cateva miliarde de ani dupa ce specia umana va disparea... schimbati dracului sloganul ala cretin...

+2 (2 voturi)
Sacha Durand
18.08.2019, 14:42:12

Asa e ! Omenirea trebuie salvata ! Oceanele contin prea multe deseuri.....Ghici cine se ocupa -prin fundatii create in acest scop-de aceste lucruri mai mult decat necesare ptr. salvarea planetei ???? Beizadeaua Maxwell, cea care racola copile ptr. epstein.....prietenul clintonului si a altor mai-mari ai lumii ! Scandalul e enorm si pana una alta popoarele isi exprima scarba fata de atatia smintiti care se duc pe la Davos ....si care se reunesc sa ne spuna cum sa ne comportam ,ce sa mancam....neuitand sa ne trateze de neciopliti si ignoranti..... inainte de a urca in avioanele lor (care bineinteeles nu polueaza !) si de a-si numara argintii...... Marea gluma rasuflata !....

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (42)