În lume

articolul anterior articolul urmator

Rivalitatea americano-chineză: SUA se înarmează cu nave de luptă fără pilot

13
11 Feb 2021 17:21:00
Autor: Ion Gaidau
Navă de luptă fără pilot produsă de Metal Shark FOTO Slate via GlobeNewsWire
Navă de luptă fără pilot produsă de Metal Shark FOTO Slate via GlobeNewsWire

Marea Chinei de Sud este fără îndoială unul dintre cele mai fierbinţi puncte ale Terrei. În timp ce Beijingul îşi umflă muşchii într-o încercare de a acapara în totalitate această regiune strategică, simulând, de exemplu, bombardarea unor nave militare americane, Washingtonul tocmai a făcut paşi pentru achiziţionarea unor nave de luptă fără pilot care ar urma să consolideze arsenalul său în zonă, relatează slate.fr.

Conform sursei citate, US Marine Corps a plasat deja o comandă de nave de luptă fără pilot în vederea creării unei flote autonome cu dispozitive de acest tip.

Într-un document oficial, aceste nave sunt descrise drept „platforme fără om la bord capabile să efectueze trasee lungi în mod autonom şi să lanseze muniţii împotriva unor ţinte terestre sau navale”.

Într-un articol dedicat acestui subiect, Popular Mechanics scrie că strategia americană în regiune în caz de conflict ar fi să cucerească insulă după insultă ţinând în acelaşi timp armata chineză la distanţă. Navele de luptă fără pilot ar fi o forţă de disuasiune eficace, notează sursa citată. Pe lângă eventuala implicare militară, aceste dispozitive ar urma să fie preţioase pentru colectarea de informaţii.

În septembrie anul trecut, Pentagonul îşi anunţa intenţia de a-şi extinde flota, inclusiv cu nave fără pilot, pentru a răspunde, între altele, unei Chine tot mai ameninţătoare. Noua extindere prevede şi schimbări în cadrul strategiei navale, cum ar fi mai puţine portavioane şi unităţi de tonaj considerabil în favoarea ambarcaţiunilor mai mici dotate cu inteligenţa artificială.

„Vom construi această flotă într-un mod care să echilibreze provocările de mâine cu nevoile de promptitudine de astăzi”, a declarat secretarul american al Apărării de la acea vreme, Mark Esper.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Stan Toma
11.02.2021, 17:46:36

Brovo ! Aceste nave fara pilot vor fi comandate în China ?

-9 (19 voturi)
Toru Okada
11.02.2021, 17:59:59

alta intrebare!

-4 (8 voturi)
Tomescu Tom
11.02.2021, 17:46:48

Înnebunesc chinezii de draci ... :)) și nu numai ... . Deja intrăm în epoca unităților de luptă luptă fără pilot ..fără echipaj uman .. Controlate de AI ..în proporție din ce în ce mai mare .... până vor deveni complet autonome ! . Și se mai plâng de poluare sau de efectele încălzirii globale .. :)) Hai să fim serioși ...

-3 (7 voturi)
_Turbatu_
11.02.2021, 17:50:13

China are o problema cu India, Taiwan si statele mici din jurul ei. N-o sa-si masoare niciodata fortele cu americanii.

-3 (7 voturi)
Dr. No
11.02.2021, 18:14:10

Daca dechizi motorul si te uiti pe eticheta: Made in China

-2 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările