Robert Mugabe, pe urmele lui Putin şi Castro: Bătrânul dictator din Zimbabwe a câştigat versiunea chinezească a Premiului Nobel pentru Pace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Confucius 2015, versiunea chineză a Premiului Nobel pentru Pace, a fost decernat lui Robert Mugabe. Bătrânul dictator al statului african Zimbabwe a fost preferat lui Bill Gates sau lui Ban Ki-moon, relatează Le Point.

Qiao Domo, fondatorul Centrului chinez de studii internaţionale pentru pace, organizaţie care decernează premiul, a explicat că Robert Mugabe a fost onorat pentru „contribuţiile excepţionale la pacea mondială“. El a ţinut să evidenţieze capacitatea sa de a „stabiliza (statul) Zimbabwe“, prin instituirea „unei ordini (…) benefice poporului“, precum şi eforturile sale pentru „promovarea păcii în Africa“, depuse în perioada în care a asigurat preşedinţia rotativă a Uniunii Africane.

Liderul african de 91 de ani a fost preferat altor nouă nominalizaţi, între care miliardarul Bill Gates, secretarul general al ONU Ban Ki-moon sau preşedinta Coreei de Sud Park Geun-hye, a precizat el.

ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului şi opoziţia din Zimbabwe critică această decizie, subliniind că Robert Mugabe, aflat la putere de 25 de ani, duce o politică de reprimare a criticilor săi şi este vinovat de prăbuşirea economiei ţării sale.

„Mugabe (…) este un sadic care se delectează cu mizeria poporului său“, a declarat Gorden Moyo, secretarul general al Partidului Democratic Popular (opoziţie), pentru site-ul de ştiri Bulawayo24. În opinia sa, decernarea acestui premiu lui Mugabe este o „absurditate“.

Premiul Confucius a fost decernat pentru prima dată în 2010, în semn de protest la acordarea Premiului Nobel pentru Pace disidentului chinez Liu Xiaobo.

În afară de premiu, Robert Mugabe va primi şi o recompensă în valoare de 500 de yuani (aproximativ 69.000 de euro), oferită de un om de afaceri care doreşte să rămână anonim.

Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a dat asigurări că Beijingul nu are nicio legătură cu Premiul Confucius, în timp ce ambasada statului Zimbabwe de la Beijing a refuzat să comenteze subiectul.

În anii anteriori, Premiul Confucius a fost decerant lui Lien Chan, fostul preşedinte al Partidului Naţionalist Chinez (2010), Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse (2011), Kofi Annan, fostul secretar general al ONU, şi Yuan Longping, un cercetător şi profesor chinez (2012), Yi Cheng, fostul preşedinte al Asociaţiei Budiste Chineze (2013) şi Fidel Castro, fostul preşedinte al Cubei (2014).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite