Rolul Primelor Doamne din fostele state sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Gorbaciov alături de soţia sa, Raisa, în timpul unei vizite oficiale în Franţa, în 1994 FOTO AFP
Mihail Gorbaciov alături de soţia sa, Raisa, în timpul unei vizite oficiale în Franţa, în 1994 FOTO AFP

Liderii sovietici şi-au ţinut soţiile şi familiile departe de ochii lumii, dar de câtă simpatie şi atenţie s-au bucurat soţiile preşedinţilor din era post-sovietică? La această întrebare au încercat să răspundă jurnaliştii britanici de la BBC, într-un material despre Primele Doamne post-sovietice.

La sfârşitul anilor '80, faimoasa soţie a lui Mihail Gorbaciov, Raisa, o persoană elocventă şi îmbrăcată impecabil, era foarte îndrăgită de presa occidentală. În propria ţară însă, Raisa Gorbaciov era dispreţuită tocmai din cauza calităţilor care o făceau atât de plăcută în Occident. Îmbrăcată în costume elegante, imaginea Raisei contrasta cu realitatea crudă a ţării sale comuniste, aflate în pragul distrugerii, notează BBC.

Naina Elţîn, soţia primului preşedinte post-sovietic, era mai puţin dichisită decât predecesoarea ei, dar tot avea o imagine distinctă şi un cuvânt de spus. Şi, totuşi, actualele Prime Doamne ale statelor ex-sovietice sunt foarte discrete, păstrând, parcă, tradiţia implementată de Uniune.

Monarhul autoritar

Profilul public al Liudmilei Putin nu prea se potriveşte cu rolul jucat de soţul său, Vladimir. Recent, ea a apărut pe coperta unei reviste glossy, dar Prima Doamnă este atât de rar văzută în public, încât apariţia ei la o ceremonie în luna martie 2013, prima de la realegerea preşedintelui rus, a stârnit vâlvă în presa locală. Invizibilitatea ei a provocat multe speculaţii şi comentarii în media.

image

Vladimir Putin alături de soţia sa, Ludmila Putin FOTO AFP

Jurnalistul independent Mihail Fishman insistă că prezenţa doamnei Putin în public este „egală cu zero“. El sugerează că familia ajută un conducător să pară mai deschis şi mai uman, dar preşedintele Putin, care este „un monarh autoritar“, vrea să fie văzut ca un om rece şi atotputernic, fără sensibilităţile unui familist.

Discurs memorabil

Liudmila Ianukovici, soţia preşedintelui Ucrainei, este, şi ea, aproape invizibilă. Relatările despre ea susţin că Prima Doamnă trăieşte retrasă în Doneţk, apărând foarte rar la evenimentele din zonă şi că nu este aproape deloc văzută la Kiev. Chiar înainte de alegerea lui Viktor Ianukovici la preşedinţia ţării, în 2010, a dispărut pur şi simplu din societate.

Cel mai bun discurs al său a fost ţinut la o adunare din cadrul Revoluţiei Portocalii din 2004, când soţul ei, atunci prim-ministru, lupta pentru preşedinţie. Jena şi poticnelile limbajului prin care acuza occidentalii că îi dotează pe rivalii soţului cu bocanci americani cu şireturi portocalii au fost demne de reţinut şi de ridiculizat, chiar şi la aproape un deceniu după, mai ales din cauza opiniilor extrem de radicale exprimate atunci.

Ruşinea cauzată de acest discurs este, probabil, motivul din spatele dispariţiei Liudmilei din atenţia publicului, notează BBC.

Primul fiu

„Neafişarea soţiilor în public este un obicei bine înrădăcinat în mintea celor educaţi în spirit sovietic“, spune Valeriy Karbalevici, expert din Belarus. În această ţară condusă în spiritul erei sovietice totalitare, nu există nicio Primă-Doamnă. Preşedintele Alexandru Lukaşenko a fost însoţit, în ultimii ani, de fiul său cel mic, Nikolai.

Băiatul a participat la inaugurarea tatălui său şi l-a însoţit la nenumărate vizite oficiale, cum ar fi în Venezuela, pentru a-şi exprima condoleanţele pentru Hugo Chavez. Băiatul cu păr bălai nu scoate niciun cuvânt şi stă mereu alături de tatăl său, fiind un înlocuitor al unei Primei-Doamne. Opoziţia din Belarus susţine că Lukaşenko apare frecvent în compania unor femei mult mai tinere.

Paradoxul oriental

Într-un mod ciudat, Primele Doamne din Asia Centrală, o regiune considerată foarte conservatoare şi patriarhală, se bucură de o mai mare expunere.

Tatiana Karimova din Uzbekistan este eclipsată în presă de fiica sa mult mai controversată, Gulnara. Dar Tatiana este implicată în opere caritabile şi îşi însoţeşte soţul, preşedintele Islam Karimov, peste tot în vizitele oficiale. Karimov conduce cu o mână de fier ţara, împiedicând orice disident să-şi facă apariţia, iar această publicitate a propriei familii serveşte pentru a sublinia puterea de clan a familiei.

Tatiana Karimova afp

Prima Doamnă a Uzbekistanului dând mâna cu prim-ministrul indian Singh Mamohan FOTO AFP

În ţara învecinată, Kazakhstan, Prima Doamnă Sara Nazarbaieva supraveghează, de mulţi ani, diverse proiecte caritabile şi este chiar autorul a şase volume.

Mehriban Aliyeva din Azerbaijan este o doamnă pasionată de modă şi este una dintre cele mai proeminente figuri dintre Primele Doamne ale blocului estic. Fiind implicată în multe proiecte şi programe caritabile, se vorbeşte chiar că-şi eclipsează propriul soţ, preşedintele Ilham Aliyev.

Mehriban Aliyeva afp

FOTO AFP

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite