În lume

articolul anterior articolul urmator

România va avea 7,8 milioane de locuitori în 2100. De ce vom pierde peste jumătate din populaţie?

32
16 Jul 2020 15:32:27
Horia Blidaru
Tendinţa în regiunea noastră va fi similară: Ungaria va rămâne cu doar 5,2 milioane de locuitori de la 9,7 milioane în prezent, iar Bulgaria va avea o populaţie de numai 2 milioane, comparativ cu cele 7 milioane de acum
Tendinţa în regiunea noastră va fi similară: Ungaria va rămâne cu doar 5,2 milioane de locuitori de la 9,7 milioane în prezent, iar Bulgaria va avea o populaţie de numai 2 milioane, comparativ cu cele 7 milioane de acum

De ce îşi va menţine Occidentul numărul de locuitori? * Care va fi prima economie a lumii în 2035? * Insuportabila presiune a Africii asupra Europei.

Populaţia României va scădea în acest secol, de la 19,4 milioane de locuitori în prezent la numai 7,8 milioane în anul 2100. Cauzele: emigraţia şi rata fertilităţii – numărul mediu de copii născuţi de o femeie – care va ajunge de la 1,56 copii/femeie acum, la numai 1,28 la sfârşitul secolului. 

Este estimarea Institutului de Statistică şi Evaluare în Sănătate din Seattle, finanţat de Fundaţia Melinda şi Bill Gates.

Tendinţa în regiunea noastră va fi similară: Ungaria va rămâne cu numai 5,2 milioane de locuitori de la 9,7 milioane în prezent, iar Bulgaria va avea o populaţie de numai 2 milioane, comparativ cu cele 7 milioane de acum. Grecia, Serbia, Slovacia şi Slovenia îşi vor înjumătăţi populaţia, iar Polonia va cunoaşte o cădere demografică de la 38 de milioane astăzi la numai 15 milioane de locuitori.

Şi în ţările din sudul Europei vor fi scăderi majore: Italia va rămâne cu numai jumătate din populaţie (30 de milioane în 2100, faţă de 60 de milioane acum), la fel Portugalia (de la 10,7 la 4,5 milioane) şi Spania (de la 46 la 23 de milioane). Tendinţa descendentă va fi mai uşoară în statele dezvoltate din vest. Germania va avea 60 de milioane de cetăţeni în comparaţie cu 83 de milioane în prezent. Franţa va înregistra o scădere mult mai mică, de la 65 la 60 de milioane, de asemenea Marea Britanie, de la 66 la 63 de milioane, în vreme ce Belgia, Irlanda şi Luxembourg îşi vor păstra densitatea actuală.

În concluzie, Europa centrală, estică şi sudică vor pierde aproximativ jumătate din cifrele actuale de locuitori, în vreme ce statele dezvoltate din Occident vor cunoaşte o situaţie relativ stabilă, datorită imigraţiei.

China, prima economie a lumii în 2035

La nivel planetar, populaţia va creşte până în 2064, de la 7,7 miliarde de locuitori în prezent, la 9,7 miliarde de pământeni, apoi va începe să scadă până la 8,8 miliarde în 2100.

Studiul Institutului din Seattle contrazice ultimul raport al ONU, care preconizează o creştere continuă a populaţie mondiale de-a lungul secolului XXI. Potrivit ONU, Terra ar urma să aibă 9,7 miliarde de locuitori în 2050 şi 10,9 miliarde în 2100.

Diferenţa de 2 miliarde de locuitori indicată de cele două evaluări pentru anul 2100 are la bază o scădere a fecundităţii mai rapidă, datorită educaţiei îmbunătăţite a fetelor şi accesului la mijloace de contracepţie. Fundaţia Gates este foarte implicată în această direcţie, în ţările sărace ale lumii. Studiul Institutului de Statistică şi Evaluare în Sănătate indică o diminuare a ratei de fertilitate de la 2,37 copii per femeie, la nivel global, la 1,66 în anul 2100.

Conform aceleiaşi prognoze, în 2035 China va fi cea mai mare economie a lumii, poziţie ce va fi recuperată de SUA abia în 2098. China va rămâne la finalul secolului cu numai jumătate din cifra actuală de locuitori (1,5 miliarde acum, 768 milioane în 2100), în vreme ce SUA se va menţine în aceiaşi parametri (325 milioane azi, 336 în 2100).

În 2100, India va fi cea mai populată ţară a lumii, cu 1 miliard de cetăţeni, în comparaţie cu 1,4 miliarde în zilele noastre. În schimb, în zona asiatică, ţări ca Japonia, Thailanda şi Coreea de Sud îşi vor înjumătăţi numărul de locuitori.

Presiunea africană pentru Europa

În Africa, Etiopia îşi va dubla populaţia, cea a Nigeriei se preconizează că va creşte de aproape patru ori (de la 206 la 790 de milioane), a Ciadului de opt ori (de la 15 la 123 de milioane), iar a Nigerului de aproape nouă ori (de la 21 la 185 de milioane). Nigeria va fi a doua cea mai populată ţară a lumii, depăşind China.

De altfel, Africa Sub-Sahariană va cunoaşte cea mai mare creştere la nivel planetar: de la 1 miliard astăzi, la 3 miliarde peste 80 de ani. Ceea ce va însemna o presiune migratorie pentru care Europa trebuie să se pregătească, dacă vrea să supravieţuiască. Spre exemplu, atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă stabilite de ONU ar determina o creştere în Africa Sub-Sahariană la numai 1,5 miliarde în 2100, la jumătate faţă de estimarea, din păcate realistă, fundamentată pe absenţa unor progrese majore în regiune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

32 Comentarii

Iosif66
16.07.2020, 15:49:07

Tot ce vine de la Melinda si Bill...Vaccinul tot de acolo asteptam...of,of,of.Singura salvare vine de la ei si emigranti...of,of,of.

+3 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
16.07.2020, 15:54:42

Comentariu considerat abuziv.

Basarab Peruca al V-lea
16.07.2020, 15:53:50

Bill Gates este unul din sustinatorii acerbi ai reducerii populatiie la nivel global. In spatele masurilor de sprijinire a tarilor africane, de incurajare a migratiei, a miscarilor de tip feministe, gay s.a.m.d nu se ascunde decat, sub pretextul libertatii, dorinta de a tampi oamenii si de a-i transforma in caini fara stapan, lipsiti de orice fel de orizonturi si idei coezive la adresa societatii din care fac parte si a mosternirii culturale, sociale si istorice care le-a fost lasata de inaintasi, impingandu-i astfel intr-o directie egocentrista al carei nucleu il reprezinta insasi consumatorismul menit sa ne transforme in niste copii mofturi care ies in strada pentru a-si striga frustrarea pentru orice motiv tampit. Romania va scadea ca populatie, da, Vestul are nevoie de slavi si de servitoare. Bine ati venit in Uniunea Europeana, cea toleranta fata de fostele colonii africane, pe care i-a inlocuit dupa caderea comunismului cu cetatenii Europei de Est, prostiti si spalati zilnic pe creier de presa, televiziune si internet cu faptul ca ar fi primitivi, prosti inapoiati si neactuali, inducandu-le astfel un soi de vina colectiva menita sa-i motiveze in acceptarea distrugerii propriei culturi si mosteniri istorice. Romania, asa cum spunea parintele Papacioc, a mai mancat coliva altor imperii si o va manca si pe cea a Uniunii Europene. Poate vom trai sa vedem daca a avut dreptate sau nu.

+2 (12 voturi)
Basarab Peruca al V-lea
16.07.2020, 15:54:51

*pe care le-a inlocuit

0 (2 voturi)
Pontus Euxinus
16.07.2020, 15:54:16

"Este estimarea Institutului de Statistică şi Evaluare în Sănătate din Seattle, finanţat de Fundaţia Melinda şi Bill Gates" Un articol facut dupa o estimare a unui "institut" detinut de unul dintre cei mai mari inversunati globalisti progresisti, bill gates adica credibiliate = ZERO Pur si simplu este o insulta la intelectul cuiva daca s-ar apuca sa dezbata mizeriile si minciunile produse si raspandite pe internet de anti-umanii globalisti progresisti

+1 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (32)

Modifică Setările