Rromii nu mai sunt bineveniţi în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După expulzările din Franţa, Canada respinge un mare număr de cereri de azil din partea rromilor. Problema nu mai este doar europeană
După expulzările din Franţa, Canada respinge un mare număr de cereri de azil din partea rromilor. Problema nu mai este doar europeană

Dacă până acum Canada primea un număr mare de romi, acordându-le cu uşurinţă statutul de refugiaţi, anul acesta asociaţiile locale ale acestora acuză măsuri comparabile cu cele luate de autorităţile franceze.

Prima măsură luată de autorităţi pentru a opri valul „de falşi refugiaţi”(expresia folosită de ministrul pentru imigraţie) a fost introducerea vizelor pentru cetăţenii Republicii Cehe, de unde vin majoritatea rromilor. Numai între 2007 şi 2009, au fost depuse aproximativ 3.000 de cereri de azil.

Paul St-Clair, directorul Centrului Comunitar rrom de la Toronto, avertizează că pe fondul acestor poziţii s-a schimbat şi atitudinea Comisiei pentru imigraţie şi statutul refugiaţilor, care a început să respingă un mare număr de cereri de azil. Rata de cereri acceptate a scăzut de la 94% în 2008 la mai puţin de 10% în 2010.

Vladimir, un militant pentru drepturile rromilor originar din Republica Cehă, a fost înjunghiat de o bandă de neonazişti iar fiul său a fost bătut. Deşi a prezentat autorităţilor canadiene actele medicale care demonstrau că el şi familia sa au fost agresaţi şi persecutaţi, statutul de refugiaţi le-a fost refuzat, scrie Laura Perreault într-un articol pentru cotidianul La Presse, preluat de Courrier International .

Rocco Galati, avocatul care-l reprezintă pe Vladimir şi pe alţi rromi cărora le-a fost respinsă cererea de azil, se pregăteşte să introducă un recurs colectiv, în scopul obţinerii de daune-interese pentru toţi rromii, cehi, unguri sau români, pe motiv că „ ministrul imigraţiei a influenţat Comisia pentru imigraţie şi statutul refugiaţilor”.

Guvernul canadian respinge însă acuzaţiile, susţinând că organul abilitat să se pronunţe asupra cererilor de azil este un organism cvasi-judiciar independent.

Până la o schimbare de atitudine a autorităţilor sau a Comisiei de imigraţie, romii găsesc noi drumuri pentru a ajunge în Canada. Nu mai vin din Republica Cehă, ci din Ungaria şi Slovacia, ţări încă scutite de viză. Peste 4000 de romi unguri au sosit în Canada în ultimii doi ani, dintre care 1.200 numai anul acesta, şi între 600 şi 700 de romi slovaci.

„Guvernul Harper nu a cerut ţărilor europene să se ocupe de populaţia lor romă pentru ca aceasta să nu mai fie obligată să ceară azil Canadei. În schimb impune vize şi aprobă expulzările operate de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, prin participarea sa la summitul pe tema imigraţiei organizat de Franţa, la care au fost invitaţi doar miniştrii de interne ai câtorva ţări europene”, acuză deputatul liberal Ujjal Dosanjh. 

Citiţi şi:

 Adevărul: FP România lucrează la un dosar pe tema “Ai cui sunt romii?”. Extrase, în avanpremieră

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite