Rusia acţionează în Siria pe modelul Ucraina INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militarii ruşi sunt deja la Damasc şi acţionează alături de forţele loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi iranieni deşi Moscova dezminte aşa cum a făcut şi în cazul „omuleţilor verzi“.

Militari ruşi ar fi sosit deja în Siria şi şi­-ar fi instalat tabăra într­o bază aeriană din apropiere de capitala Damasc controlată de regimul preşedintelui sirian Bashar al­-Assad. Această bază urmează să servească drept avanpost pentru operaţiunile ruseşti, scrie publicaţia franceză Le Point.

În tăcere, Rusia mobilizează în Siria mii de consilieri, instructori, responsabili de operaţiuni logistice şi tehnice, dar şi piloţi (de elicoptere de atac şi de avioane de vânătoare).

Fotografii şi înregistrări video postate pe internet confirmă mobilizarea de trupe ruseşti în Siria. Ofiţeri ruşi se află acum la Damasc şi discută cu omologii lor iranieni şi sirieni, potrivit unei surse  apropiate anturajului lui Bashar al­Assad. „Ei se întâlnesc în restaurante şi cafenele cu oficiali de rang înalt din cadrul armatei siriene“, a declarat sursa menţionată pentru The Daily Best.

Întâlnirile au loc la Hotelul Yafour, în satul Al­Sabboura şi în Mezzeh, un cartier din capitala Siriei situat în apropierea unei baze aeriene controlate de regimul de la Damasc. „Am văzut în apropiere de cartierul Al­Shaghour doi militari înalţi, blonzi, cu ochi albaştri şi îmbrăcaţi în uniforme diferite de cele ale sirienilor. Sunt ruşi“, a dezvăluit la rândul său pentru The Daily Best un refugiat sirian venit recent de la Damasc.

Site­ul opoziţiei siriene, All4Syria, confirmă aceste mărturii. Mulţi locuitori din Damasc susţin că „au observat în primele trei zile ale lunii septembrie o desfăşurare importantă de elemente iraniene şi ruseşti în apropiere de Baramkeh, Al­Bahsa şi Tanzim Kfarsouseh“. Hotelul Veneţia din Al-

Bahsa „s­a transformat în cazarmă militară iraniană“.

Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Siria

Tot mai multe voci susţin că Rusia pregăteşte o intervenţie militară împotriva Statului Islamic. Aceste dezvăluiri apar în contextul în care tot mai multe voci susţin că Rusia pregăteşte o intervenţie militară în Siria, relatează The Daily Best.

The New York Times scrie în ediţia de sâmbătă că ruşii au adus în Siria locuinţe prefabricate, capabile să adăpostească peste 1.000 de militari, şi un post pentru supravegherea traficului aerian.

image

În plus, potrivit unor înregistrări video, militari ruşi ar opera tancuri BTR­82 în provincia Latakia, situată la Marea Mediterană. Alte înregistrări video, postate pe un cont pe o reţea de socializare asociată Frontului Al­Nusra, aripa Al­Qaida în Siria, prezintă aparate de zbor şi avioane fără pilot aparţinând Forţelor Aeriene Ruse în timpul unor operaţiuni de zbor în provincia Idlib, în nord- vestul Siriei. De asemenea, potrivit unor imagini difuzate pe internet, militari ruşi s­ar afla la un post de control din Zabadani, la 45 de kilometri de Damasc.

Cooperare cu Iranul

Recent, Rusia şi Iranul şi­au intensificat consultările, în special în domeniul militar. După semnarea, pe 14 iulie, a acordului asupra programului nuclear iranian între regimul de la Teheran şi Grupul P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania), generalul iranian Qasem Soleimani, şeful Al­Qods, forţa specială a Gardienilor Revoluţiei, s­-a deplasat la Moscova pentru a discuta, oficial, despre ameninţarea pe care o reprezintă reţeaua extremistă sunnită Statul Islamic (SI) pentru regimul lui Bashar al­-Assad.

Moscova şi Teheranul susţin regimul de la Damasc, însă întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte antrenarea şi instruirea armatei siriene, decimate de aproape cinci ani de război. În contextual creşterii ameninţării SI, cele două puteri ar lua în calcul o intervenţie militară directă împotriva organizaţiei extremiste.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel la înfiinţarea unei coaliţii internaţionale împotriva extremismului, afirmând că a discutat la telefon cu omologul său american, Barack Obama, despre această iniţiativă. Liderul de la Kremlin nu a exclus mobilizarea unor trupe ruseşti în Siria. De altfel, el a recunoscut sâmbătă pentru agenţia RIA Novosti că armata siriană primeşte echipament şi ajutor logistic din partea Moscovei, deşi Kremlinul nega până atunci.

Ce urmăreşte Vladimir Putin

Acţiunea Rusiei în Siria, pe modelul celei din Ucraina. Scopul ­ păstrarea ultimului bastion la Marea Mediterană.

Astfel, preşedintele rus încearcă să prezinte imaginea unei Rusii ferme, dar nu agresive. Rusia mobilizează mijloace militare cu scopul de a­şi dovedi fermitatea; acţiunea primează discursului.

În tot acest timp, Rusia neagă mobilizarea de rupe şi echipamente militare, apoi recunoaşte, la fel ca în cazul Ucrainei. Rusia exclude o intervenţie directă în Siria, însă tot mai multe indicii o prezintă drept iminentă. Oficial, Rusia ar interveni, alături de Iran, împotriva jihadiştilor din cadrul SI pentru a­şi sprijini aliatul, regimul preşedintelui sirian Bashar al­-Assad, dar şi pentru a înăbuşi o organizaţie extremistă susţinută de islamişti din Caucazul rus.

În realitate, miza este una mai mare. Rusia a pierdut deja un important aliat geopolitic la Marea Mediterană şi nu îşi mai poate permite acest lucru, scrie Bob Woodward pentru decryptenewsonline.com. Odată cu prinderea şi uciderea lui Muammar al­Gaddafi, în octombrie 2011, Rusia a pierdut influenţa în Libia, bastionul său la Marea Mediterană. Dictatorul libian Muammar al­Gaddafi şi Vladimir Putin întreţineau relaţii bune. Rusia era cel mai important furnizor de arme al Libiei în schimbul unor privilegii în domeniul petrolier. De asemenea, Rusia ar fi trebuit să­şi deschidă o bază navală la Benghazi.

În prezent, livrările de arme ruseşti în Siria au loc prin portul Tartus, în provincia Latakia, un fief al lui Bashar al­Assad. Pierderea bazei navale din Tartus ar însemna pierderea ultimului bastion în Mediterana.

Washingtonul a reacţionat prudent la informaţiile privind mobilizarea de militari şi echipament de către Rusia în Siria. Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că este „la curent“ cu informaţii potrivit cărora Rusia ar fi mobilizat deja personal militar şi avioane în Siria.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Joshua Earnest, s­a limitat să spună doar că Washingtonul  monitorizează aceste informaţii destul de îndeaproape“ şi că orice sprijin militar acordat regimului de la Damasc este „atât destabilizator, cât şi contraproductiv“.

De fapt, Statele Unite au iniţiat la rândul lor discuţii cu reprezentanţi ai Republicii Islamice pentru a acţiona împotriva SI în Irak. Însă Washingtonul nu ia în calcul să se angajeze în operaţiuni terestre. În schimb, o intervenţie terestră a Rusiei şi Iranului în Siria ar putea duce la îndeplinirea unor calcule ale Washingtonului. În primul rând, o astfel de intervenţie ar produce pierderi mari Statului Islamic.

În al doilea rând, în cazul unui succes al intervenţiei ruso­iraniene, Bashar al­Assad oricum nu ar putea să se menţină la putere din cauza prejudiciilor aduse ţării sale. În al treilea rând, în cazul prelungirii operaţiunilor împotriva SI, economiile Iranului şi Rusiei ar slăbi şi mai mult, ceea ce ar putea duce la deschiderea pieţei iraniene sau la relansarea unor mişcări de contestare în cele două ţări. Toate cele trei variante avantajează Statele Unite.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite